Αποστολέας Θέμα: Ερπετά και αμφίβια από την Νάξο  (Αναγνώστηκε 8467 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος avelas

• Member
  • *
γεια σας φιλοι
σας στελνω φωτο απο ερπετα και αμφιβια της ναξου
εκτος απο αυτα που στελνω υπαρχουν ολα τα ειδη της Ηρακλειας και επιπλεον τα:
rana ridibunda, natrix natrix, ablepharus kitaibelii
τον αβλεφαρο τον ειδα πρωτος εγω στην περιοχη αη-Λιας, αργοτερα εντοπιστηκε και φωτογραφηθηκε στην περιοχη Καλαντος, εχω την φωτο αλλα ειναι χαμηλης αναλυσης
η υπαρξη αγιοφιδου αμφισβητειται, πιθανον προκειται για ανηλικους λαφιτες
γνωριζω οτι τα μυνηματα μου στελνονται σε λαθος θεση αλλα δεν καταφερα να στειλω φωτο στο θεμα φωτογραφιες

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Ερπετά και αμφίβια από την Νάξο
« Απάντηση #1 στις: 28-12-09, 12:18:35 »
avelas πολύ ενδιαφέρουσες φωτογραφίες! Μας δείχνουν πόσο διαφορετικά μπορεί να είναι κάποια είδη από περιοχή σε περιοχή! Πολύ όμορφο υλικό και καλοτραβηγμένες φωτογραφίες  :ok:

Αν μπορείς ανέβασε και την φωτογραφία του Αβλέφαρου ή στείλ'την μου σε email για την καταγραφή  ;)

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Ερπετά και αμφίβια από την Νάξο
« Απάντηση #2 στις: 28-12-09, 16:33:35 »
Να σημειώσω ότι αρκετές ονομασίες γένους έχουν αλλάξει εδώ και πολύ καιρό και έχουν γίνει κι αρκετές αναβαθμίσεις υποειδών σε είδος. Για παράδειγμα η ονομασία Mauremys caspica είναι λάθος για την δικιά μας νεροχελώνα πλέον. Το τότε υποείδος Mauremys caspica rivulata αναθεωρήθηκε και διαχωρίστηκε σε είδος: Mauremys rivulata. Η Mauremys caspica είναι αυτή  ;)

Επίσης το Κροκοδειλάκι ανήκει πλέον στο γένος Laudakia και όχι Agama.
Ο βάτραχος Rana ridibunda είναι πλέον Pelophylax ridibundus (άλλο γένος), όμως στις Κυκλάδες απαντά ο βάτραχος Pelophylax kurtmuelleri, μέχρι νεοτέρας  ;)

Υ.Γ.: και συγχαρητήρια για την πρώτη καταγραφή του Αβλέφαρου στο νησί  :ok: