Αποστολέας Θέμα: Αυγά φιδιού (?)  (Αναγνώστηκε 18637 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
  • Τόπος: Αγρίνιο
  • Φύλο: Άντρας
Αυγά φιδιού (?)
« στις: 18-07-14, 15:38:44 »
Καλησπέρα σε όλους

Στη διαδρομή που πηγαίνω συνήθως για περπάτημα, υπάρχουν σάρες δεξιά του χωματόδρομου, με πετρώματα που έχουν πολλές ρωγμές (εικόνα 1) και σε αυτές συναντώ κατά καιρούς σαΐτες, αλλά κυρίως δεντρογαλιές! Πρόσφατα, βρήκα δύο πουκάμισα ενήλικων φιδιών, πολύ κοντά το ένα με το άλλο (εικόνα 2) που πιστεύω ότι ανήκουν σε δεντρογαλιές. Άλλωστε στο σημείο που βρέθηκαν έχω δει πιο παλιά ζευγάρι από δεντρογαλιές να φωλιάζει σε γειτονικές τρύπες (εικόνα 3). Παρατηρώντας πιο προσεκτικά, είδα σε βάθος περίπου 20 cm από την είσοδο μιας από τις τρύπες, κάτι που μοιάζει με αυγά (εικόνα 4).

Δεν γνωρίζω αν η δεντρογαλιά είναι ωοτόκος ή ωοζωοτόκος. Θα μπορούσε να είναι αυγά από δεντρογαλιά?
Άλλα είδη δεν έχω δει στην περιοχή, πέρα από αυτά που προανέφερα...

Δεν υπάρχει "καλό" ή "κακό" ζώο. Ο άνθρωπος αποτελεί τη μόνη εξαίρεση!

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Απ: Αυγά φιδιού (?)
« Απάντηση #1 στις: 19-07-14, 17:50:26 »
Είναι δύσκολο από μια φωτογραφία να εκτιμήσεις καλά το σχήμα, την υφή και το μέγεθος των αυγών. Θα μπορούσε να είναι και φιδιού αν και λίγο περίεργο το μέρος για ωοαπόθεση. Η Δενδρογαλιά είναι ωοτόκος. Τα μόνα ωοζωοτόκα φίδια στη χώρα μας είναι οι Οχιές (εκτός της Μήλου), ο Έρυξ και η Στεφανοφόρος.

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
« Απάντηση #2 στις: 19-07-14, 18:10:55 »
Είναι δύσκολο από μια φωτογραφία να εκτιμήσεις καλά το σχήμα, την υφή και το μέγεθος των αυγών. Θα μπορούσε να είναι και φιδιού αν και λίγο περίεργο το μέρος για ωοαπόθεση.

Το μέγεθος είναι γύρω στο 1 - 1,5 cm (διάμετρος) για το μεγαλύτερο από αυτά. Όσο για την υφή δεν τα άγγιξα (για να μη μεταφέρω ξένες οσμές πάνω τους) και δεν ξέρω... Η φωτογραφία ξεγελάει λίγο. Η τρύπα έχει βάθος. Δεν είναι τόσο "εκτεθειμένα" όσο φαίνεται. Με ζουμ τα έφερα πιο κοντά, και χρησιμοποίησα φλας! Έπειτα τον συγκεκριμένο βράχο τον βλέπει ο ήλιος από το πρωί μέχρι το απόγευμα σχεδόν. Οι δύο τρύπες της φωτογραφίας είναι φωλιές δεντρογαλιών σίγουρα. Τις έχω δει στο σημείο αρκετές φορές, κι όταν με βλέπουν κρύβονται εκεί. Τελευταία πάντως δεν τις έχω δεί. Και τα πουκάμισα γύρω από τις τρύπες, είναι από δεντρογαλιές. Ποιο άλλο ζώο θα πήγαινε να γεννήσει εκεί? Τα αυγά είναι ακόμα εκεί, κι ας είχαμε δυνατές βροχές τις τελευταίες μέρες!

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #3 στις: 19-07-14, 18:49:39 »
παρακολούθησέ τα όσο μπορείς, χωρίς βέβαια να ενοχλήσεις, ίσως έχει ενδιαφέρον.

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
« Απάντηση #4 στις: 19-07-14, 19:08:20 »
Δύσκολο πάντως να πετύχω τη στιγμή της εκκόλαψης! Πάνω κάτω ξέρω πότε τα γέννησε...
Συνήθως πόσο χρόνο κάνουν να εκκολαφθούν, και ποιες ώρες τις ημέρας είναι πιο πιθανό να το δω?

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #5 στις: 20-07-14, 00:53:28 »
πάνω κάτω δύο περίπου μήνες, εξαρτάται και το είδος. Η ώρα δεν νομίζω να παίζει ρόλο χωρίς να είμαι σίγουρος όμως. Μπορεί να μην πετύχεις την εκκόλαψη όλων αλλά αν δεις ότι έχεις χάσει την εκκόλαψη μόνο του ενός και είσαι υπομονετικός μπορεί να περιμένεις και να δεις την εκκόλαψη των επόμενων.

Αποσυνδεδεμένος great

• Active Member
  • *
« Απάντηση #6 στις: 13-09-14, 22:58:00 »
1 εως 1.5 cm  .... απο την πολυ φτωχή μου πείρα , μπορω να πω οτι ειναι απο τα φιδάκια που ειδες εκει . !!ειναι οι κληρονόμοι τους τα παιδια τους . μια φορα ειδα μωρό φιδακι ... αλλα δυστυχώς δεν το πρόλαβα οταν εσκαγε απο το αυγο . το ειδα ειδη μολις ειχε βγει ..  σε μια προστατευομενη περιοχή  του νομου μου . ..τλεικα σε αυτον τον πλανητη ολοι εχουμε δικαιωμα ζωης και αναπαραγωγης .... ολοι..... τελος παντων μεσα σε εισαγωγικά
Oι άνθρωποι είμαστε ηθικά πρωτόγονοι, και το χειρότερο ? δεν μαθαίνουμε ουτε από τα ζώα.

Αποσυνδεδεμένος vasmakk

• Senior Member
  • *
« Απάντηση #7 στις: 15-09-14, 15:22:19 »
Χθές πέρασα από εκεί!

Μου κάνει εντύπωση όμως που δεν έχουν εκκολαφθεί ακόμα... Ίσως να φταίει ο καιρός, ή ίσως είναι ακόμα εντός χρονικών ορίων! Όπως και να έχουν τα πράγματα, είναι μαυρισμένα κάπως από τη μία τους πλευρά. Δεν είναι όπως όταν τα πρωτοείδα! Φυσικά και δεν τα πείραξα καθόλου. ούτε καν τα άγγιξα...

Αναρωτιέμαι πως είναι δυνατό να χωράει ένα μικρό φιδάκι (αν τελικά πρόκειται για φιδάκι) σε τόσο περιορισμένο χώρο.