Αποστολέας Θέμα: κρητικος βατραχος  (Αναγνώστηκε 5462 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος michael151

• Member
  • *
κρητικος βατραχος
« στις: 15-08-14, 18:51:40 »
Γεια σας και απο εμενα! Πρωτα απ ολα να σας δωσω τα συγχαρητηρια μου για την ενημερωτικη ιστοσελιδα σας και για τη προσπαθεια απενοχοποιησης αρκετων ελληνικων ερπετων που πολλοι ακομη θεωρουν δηλητηριώδη και απεχθη!
Η ερωτηση που θα ηθελα να σας κανω μιας και εριξα μια ματια περι Κρητικων ερπετων και αμφιβιων, ειναι η εξης: εχω δημιουργησει μια τεχνιτη λιμνη για κουνουποψαρα και χρυσοψαρα στην αυλη μου μιας και το χομπι του ενυδρειου ειναι απο τ αγαπημενα μου και παρατηρησα πως εδω και αρκετο καιρο ενας μεγαλος σχετικα βατραχος εχει εγκατασταθει εκει!
Σαφως και δεν τον εδιωξα, αλλα θα ηθελα να ρωτησω αν 1ον υπαρχει η πιθανοτητα να τρωει γονους ψαριων ή μονο εντομα? 2ον το χειμωνα επιβιωνει? και περισυ ειχα δει εναν παρομοιο βατραχο στη λιμνουλα μου, αλλα δε γνωριζω αν ειναι ο ιδιος...! 3ον μπορω να τον αιχμαλωτισω ωστε να "βγαλει το χειμωνα" σε καποιο ενυδρειο-paludarium?
Eπισης να ρωτησω αν τα σαμιαμιθια ζουν σε terrariums?!
Ευχαριστω!!

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Απ: κρητικος βατραχος
« Απάντηση #1 στις: 24-08-14, 01:13:28 »
Γεια σου michael151 καλώς ήρθες στο φόρουμ.
Θα μπορούσες μήπως να βγάλεις μια φωτογραφία του βατράχου για να δούμε το είδος?
Δεν θα ασχοληθεί με τα ψάρια παρά μόνο με χερσαία κυρίως ασπόνδυλα. Το χειμώνα φυσικά και επιβιώνει αλλιώς πως θα υπήρχε το είδος  :) Διαχειμάζει όπως τα περισσότερα αμφίβια της χώρας. Καλύτερα να μην τον αιχμαλωτίσεις γιατί εκτός από το ότι είναι παράνομο, έχει μεγάλες πιθανότητες να πεθάνει σε αιχμαλωσία. Τα ίδια ισχύουν και για τα σαμιαμίθια αλλά και τα υπόλοιπα άγρια ζώα. Τα άγρια ζώα ανήκουν στη φύση και όχι σε αιχμαλωσία  ;)

• Member
  • *
« Απάντηση #2 στις: 24-08-14, 11:10:16 »
Ευχαριστω για την απαντηση. Οταν εννοω αν επιβιωνει, εννοω μηπως ο κυκλος της ζωης του τελειωνει το χειμωνα ή αν οχι, αν δυσκολευεται στο πολυ κρυο αρα καλο θα ηταν να προστατευτει σε καποιο paludarium κτλ.
Για φωτο δυσκολο αυτη τη στιγμη... εχω μια αλλα πρεπει να βρω τροπο να τη περασω στο P.c...! Λογικα με αυτα που διαβασα στο forum το ειδος πρεπει ν ανηκει στο κρητικο βατραχο!
Συμφωνω ως προς την μη αιχμαλωσια αγριων ζωων, αλλα παλι αυτο σηκωνει μεγαλη συζητηση..!
Ευχαριστω για την απαντηση!!

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #3 στις: 24-08-14, 14:28:05 »
Όχι Μιχάλη, ο κύκλος ζωής τους είναι πολύ μεγαλύτερος, ζουν πολλά χρόνια. Ο βατραχάκος σαν είδος αντέχει μια χαρά σε αυτό το κλίμα που ζει εδώ και εκατομμύρια χρόνια, πολύ πριν εμφανιστεί καν ο άνθρωπος στην περιοχή. Πραγματικά δεν χρειάζεται καθόλου τη βοήθειά μας για να ζήσει στις φυσιολογικές συνθήκες. Τα άγρια ζώα χρειάζονται τη βοήθειά μας μόνο σε περιπτώσεις που κινδυνεύουν λόγω ανθρώπινης παρέμβασης. Για όλα τα άλλα αφήνουμε τη φύση να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει πολύ καλά. Όσο για τα τεράριουμς για μένα προσωπικά δεν σηκώνει καμία συζήτηση. Η σημερινή μορφή των άγριων ζώων είναι αποτέλεσμα εξελικτικής διαδικασίας εκατομμυρίων ετών και είναι "προγραμματισμένα" και προσαρμοσμένα να ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον και όχι σε τεράριουμς για προσωπική μας ευχαρίστηση.

• Member
  • *
« Απάντηση #4 στις: 24-08-14, 17:04:13 »
Δε θα συμφωνησω περισσοτερο, μα θα προσθέσω ενα αλλά, μιας και οπως ολοι γνωριζουμε λογο αγαπης, δημιουργιας, περιεργιας και πολλες φορες για λογους διασωσης, πολλοι απο εμας κρατουν "φυλακισμενα" (εντος και εκτος εισαγωγικων) πολλα φιδια και γενικοτερα ερπετα!
Απλα θεωρω οτι ναι μεν δε πρεπει να φυλακιζουμε τιποτα, ομως μερικες φορες αυτη η ενασχοληση ευαισθητοποιει και τελικα διασωζει πολλα παρεξηγημενα και μη ζωντανα!
Ναι μεν αλλα δηλαδη!
Επισης στη περιπτωση του συμπαθεστατου βατραχακου, μπηκα στη διαδικασια να το ψαξω και οπως ειδα ειναι ειδος προς εξαφανιση.. αρα επειδη με τη δημιουργια της λιμνουλας υπεθεσα πως.. μπηκε και δε μπορει να βγει ή ισως δεν ειναι και το καταλληλοτερο μερος ωστε να ζησει ή να επιβιωσει, μπηκα και στη διαδικασια να θεσω την παραπανω αρχικη ερωτηση!
Τωρα θεωρητικά αν το σκεφτουμε, μαλλον τον εχω όντως σε ενα terrarium απλα πιο φυσικο και χωρις τζαμια!! χαχα!
Φιλικα!

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #5 στις: 24-08-14, 17:32:02 »
Αν δεν μπορεί να βγει τότε βοήθησέ τον φτιάχνοντας μια μικρή ραμπούλα ή κάτι τέτοιο. Διαφορετικά μπορεί η λιμνούλα να αποτελέσει παγίδα και για άλλα ζώα.