Σήμα κινδύνου για τη σωτηρία του ενδημικού κυπριακού νερόφιδου, η ύπαρξη του οποίου απειλείται με εξαφάνιση, εκπέμπει το Κίνημα Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών. Μέλη της Νεολαίας του Κινήματος συγκεντρώθηκαν χθες έξω από τα γραφεία της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και, έχοντας ντυθεί σε στολή γιγάντιου νερόφιδου (φωτο), κάλεσαν την κυβέρνηση να προστατεύσει τον μοναδικό εναπομείναντα βιότοπο του νερόφιδου natrix natrix, τη λίμνη Παραλιμνίου.
Οι Οικολόγοι εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την επικείμενη ένταξη της λίμνης στο δίκτυο Natura. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι ένα μέρος της λίμνης εξαιρείται του σχεδίου προστασίας και παραδίδεται για οικοπεδοποίηση σε μεγαλοεπιχειρηματία, σε βάρος μάλιστα των μικρών ιδιοκτητών γης. Όπως τονίζουν, το κανάλι, που είναι ο βιότοπος του νερόφιδου, δεν μπορεί να προστατευτεί από μια στενή λωρίδα λίγων μέτρων.
Εξάλλου, στη χθεσινή συνεδρία της Επιστημονικής Επιτροπής για το Natura αποφασίστηκε αρχικά να σταλεί στην ΕΕ ο χάρτης της υπό ένταξη περιοχής όπως καταρτίστηκε από το ΥΠΕΣ και να εξετάσει η Επιτροπή προσεχώς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εξαίρεση των επίμαχων 300 οικοπέδων. Από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα πάντως εκτιμάται ότι η ένταξη των οικοπέδων (τα οποία καταλαμβάνουν το 25% της συνολικής περιοχής) είναι αναγκαία, καθώς το νερόφιδο είναι είδος που κινείται στον χώρο, διαμέσου των καναλιών, και σε περίπτωση σμίκρυνσης της υπό προστασία περιοχής, το ερπετό θα εγκλωβιστεί σε μικρές λίμνες.
Σημειώνεται ότι μετά την εξαφάνιση του κυπριακού νερόφιδου από το φράγμα του Ξυλιάτου, έχουν απομείνει μόνο περίπου 60 νερόφιδα natrix natrix, τα οποία διαβιούν στη λίμνη Παραλιμνίου. Εκεί όμως απειλούνται ήδη από την αναπτυσσόμενη δόμηση, την αυθαίρετη απόρριψη σκυβάλων στον υδροβιότοπο, τους κυνηγούς και τους αυτοσχέδιους αγώνες μοτοσικλετών.
ΧΡΥΣΤΑ ΝΤΖΑΝΗ
Πηγή:
Υπό την απειλή εξαφάνισης το κυπριακό νερόφιδο
| Το νερόφιδο της Κύπρου (natrix natrix cypriaca) είναι από τα σπανιότερα ερπετά του τόπου μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, το πράσινο νερόφιδο Παραλιμνίου natrix-natrix cypriaca, ανακαλύφθηκε το 1787. Αν και στο παρελθόν κοινό στην Κύπρο, ο αριθμός του μειώθηκε αισθητά. Από τις αρχές του 1960 και μέχρι το 1974 υπήρχε παραδοχή ότι είχε εξαφανιστεί. Το 1992 ο Howard Wield εντόπισε μικρό αριθμό του είδους, το οποίο μέχρι σήμερα απειλείται με εξαφάνιση. Το συγκεκριμένο είδος αναπτύσσεται στην Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Στον τόπο μας το συναντάμε σε περιοχές μέχρι και 700 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Συγκεκριμένα διαβιώνει στη λίμνη Παραλιμνίου, στο φράκτη Ξυλιάτου και σε ρυάκια του Τροόδους. Στην περιοχή Αετόκρεμμος στο Ακρωτήρι βρέθηκαν απολιθώματα του συγκεκριμένου ερπετού. |
Το νερόφιδο είναι από τα πλέον ακίνδυνα φίδια. Δεν δαγκώνει και δεν εκκρίνει ούτε δηλητήριο. Τρέφεται κυρίως με βατράχια. Είναι άριστος κολυμβητής και κυνηγάει τη λεία του μέσα στο νερό. Έχει χρώματα γκρίζο και ασπροκίτρινο. Οι λόγοι που απειλείται το νερόφιδο σήμερα είναι η εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων, η επέμβαση στους βιότοπους και η μακροχρόνια ανομβρία, η οποία καταστρέφει τις διατροφικές συνήθειες και τους υδροβιότοπους στους οποίους διαβιώνει το είδος.
Πώς το προστατεύουμε; Το είδος προστατεύεται εθνική νομοθεσία όπως και ευρωπαϊκή οδηγία για τους οικότοπους. Παράλληλα το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών δρομολογεί διάφορα μέτρα για τη διάσωση του είδους. Καταρχήν οι οικότοποι του νερόφιδου στον Ξυλιάτο και στο Παραλίμνι έχουν περιληφθεί στο πρόγραμμα Φύση 2000 της Ε.Ε. Επιπρόσθετα, για την υποστήριξη του πλυθησμού έχουν κατασκευαστεί στο φράγμα ξυλιάτου πέντε δεξαμενές εκτροφής βατραχιών, που αποτελούν τη διατροφική πηγή του είδους. Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες τεχνητής αναπαραγωγής του νερόφιδου.
Του ΚΩΣΤΑ Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Πηγή:
alithia.com.cy
Το Κυπριακό Νερόφιδο πρόκειται για ενδημικό υποείδος (Natrix natrix cypriaca) του Νερόφιδου. Περισσότερες φωτογραφίες και πληροφορίες για το Κυπριακό Νερόφιδο στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.fishingcy.com/gr/htmldocs/grass_snake.html