Αποστολέας Θέμα: αναγνώριση vipera xanthina και ανήλικου λαφιάτη/ σκύλος και δηλητηριώδη φίδια  (Αναγνώστηκε 5004 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος ελ

  • Member
  • *
  • Μηνύματα: 2
Γειά και χαρά και πολλά πολλά εύγε για το εξαιρετικό σάιτ καθώς και το φόρουμ. Συγχωρέστε με για τη μακροσκελή ανάρτηση. Έχω το εξής πρόβλημα: πρόσφατα εγκαταστάθηκα σε περιοχή της Λέσβου που χαρακτηρίζεται από αφθονία σε οχιές (είναι μια από τις περιοχές όπου η … ιπτάμενη “eco delivery” των οικολόγων είχε γεμίσει με οχιές περί το 2000, φήμη που παρά το σχετικό κράξιμο που έφαγαν τότε οι ντόπιοι από αξιόλογους ανθρώπους του νησιού εξακολουθεί να αναπαράγεται σήμερα, 15 χρόνια μετά, αναλλοίωτη). Έχω διαβάσει αρκετά από τα άρθρα σας, ωστόσο, για καθαρά ψυχολογικούς λόγους, και μη τοξικό απωθητικό φιδιών αγόρασα (εκείνο μπροστά από το οποίο φωτογραφήθηκε άνετη η οχιά στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης), και ηλιακές συσκευές παραγωγής δονήσεων αγόρασα (που δουλεύουν ατυχώς μόνο την ημέρα, και μάλιστα μόνο την ηλιόλουστη), και αντλία απορρόφησης δηλητηρίου. Βεβαίως, παράλληλα, ξεφορτώνομαι τα χόρτα και τις πέτρες και οποιαδήποτε άλλη πιθανή κρυψώνα της οχιάς. Μέχρι και την αποτελεσματικότητα…των μάντρας των Ινδών για την απώθηση των δηλητηριωδών φιδιών έχω τη διάθεση να δοκιμάσω!

Το βασικό μου πρόβλημα αφορά το 9χρονο σκυλί μου που, στον βαθμό που γνωρίζω, δεν έχει δει φίδι στη ζωή του. Υποψιάζομαι ότι αν δεν έχει κάποιον ενστικτώδη φόβο για τα φίδια που να χαρακτηρίζει το είδος του σκύλου εν γένει, από την ιδιοσυγκρασία της θα το πλησιάσει σε απόσταση που θα δεχτεί επίθεση. Η θα το πατήσει κατά λάθος καθώς, ως σκύλος, δεν βλέπει καθόλου καλά  (πόσο μάλλον το βράδυ). Εννοείται ότι έχω προμηθευτεί κάθε δυνατό αντίδοτο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Έχω, ωστόσο, τις εξής ερωτήσεις:

Καθώς η vipera xanthina δραστηριοποιείται το βράδυ υπάρχει περίπτωση να απωθείται από τα φώτα?

Προσωπικά είμαι εναντίον της θανάτωσης οποιουδήποτε ζώου δεν επιτίθεται και ως εκ τούτου σκοτώνω μόνον τα κουνούπια. Βρίσκομαι όμως στη δυσάρεστη θέση να σκέφτομαι ότι για την ασφάλεια κυρίως του σκυλιού μου, εφόσον δω οχιά στο κτήμα μου και πέριξ αυτού ίσως θα αναγκαστώ να καταπατήσω αυτή την αρχή μου. Ένα βασικό πρόβλημα είναι ότι η διαφορά που εγώ διακρίνω από τις φωτογραφίες και τα βίντεο μεταξύ του ανήλικου λαφιάτη και της θηλυκής, κυρίως, vipera xanthina εντοπίζεται στα μάτια και τη φολίδα πάνω από αυτά. Προσωπικά τη διαφορά στην ουρά που έχετε αναφέρει εγώ δεν τη διακρίνω από τις φωτογραφίες, ούτε και αντιλαμβάνομαι καλά το μακρόστενο σε σχέση με το κοντόχοντρο σώμα. Καθώς δεν θα ήθελα να φτάσουμε στο σημείο να …κοιταχτούμε εξεταστικά στα μάτια, και ούτε θέλω να βλάψω κατά λάθος κάποιον δύσμοιρο λαφιάτη (ούτε και την οχιά αν είχα επιλογή), υπάρχει κάποιο άλλο χαρακτηριστικό που θα με βοηθήσει να τα διακρίνω;

Εάν έχετε αντιμετωπίσει ξανά αυτά τα ζητήματα και δεν τα έχω εντοπίσει, ζητώ συγγνώμη. Ελπίζω, πάντως, σύντομα στο φόρουμ να συζητηθεί εκτενέστερα το ζήτημα των οικόσιτων ζώων σε σχέση με τα δηλητηριώδη φίδια. Η ευρέως αναπαραγόμενη ιντερνετικώς κτηνιατρική θέση, ότι «Δεν αφήνουμε ελεύθερο το ζώο μας σε μέρη που γνωρίζουμε ότι ζουν φίδια» είναι παντελώς ανεφάρμοστη, κυρίως για όποιον/α μένει στην ύπαιθρο και δεν θέλει να καταπιέζει ακραία το σκυλί του/ης (η γάτα δεν έχει τέτοια προβλήματα).  Ευχαριστώ θερμά! 

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.994
    • Herpetofauna of Greece
Καλησπέρα ελ. Σου είχα απαντήσει αλλά έγιναν κάποιες αλλαγές και χάθηκαν τα τελευταία μηνύματα. Πρόλαβες να δεις την απάντησή μου?

Αποσυνδεδεμένος ελ

  • Member
  • *
  • Μηνύματα: 2
Ναι σε ευχαριστώ πολύ.