Αποστολέας Θέμα: Αναγνωριση φιδιων απο φιδοπουκαμισα  (Αναγνώστηκε 10456 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Nikos t

• Full Member
  • *
  • Φύλο: Άντρας
Καλημερα σε ολα τα μελη και επισκεπτες αυτου του υπεροχου site,

Ηλια βρηκα τρια τμηματα φιδοπουκαμισων κοντα σε μια τρυπα στο τσιμεντο, μαλλον απο τρια μικρα φιδια ή κ περισσοτερα τα οποια τα ειδε ενας γειτονας μου αλλα δεν ξερει να τα αναγνωριζει κ ειδε τα 2 κοντα στην τρυπα κ μολις τον ειδαν αυτα κρυφτηκαν μεσα κ αλλο ενα ιδιο που ετρξε σε ενα χωραφι επειδη ειχε απομακρυνθει απο την φωλια του.
Μου ειπε οτι ειχαν παχος 1 με 1,5 χιλιοστο περιπου κ μηκος 25 με 35 ποντους κ χρωμα καφε ανοιχτο (ξανθο) μονοχρωμο.....
Εβγαλα φωτογραφιες τα φιδοπουκαμισα κ θελω να μου πειτε απο τι φιδι προερχονται κ τα 3 κ αν γενηθηκαν περυσι.....

Ευχαριστω πολυ!!!

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Απ: Αναγνωριση φιδιων απο φιδοπουκαμισα
« Απάντηση #1 στις: 25-05-15, 17:34:17 »
Γεια σου Νίκο. Δυστυχώς δεν μπορώ να καταλάβω το είδος, μόνο ότι ανήκει στις Κολουβρίδες. Δεν φαίνεται από τις εικόνες καθαρά αν έχει κάποιο μοτίβο και δεν μπορώ να μετρήσω τον αριθμό των σειρών φολίδων στο μέσο του σώματος που δεν ξέρω και αν το βλέπουμε στη φωτογραφία ή βλέπουμε τμήμα της ουράς. Το τμήμα του κεφαλιού υπάρχει σε φωτογραφία?

Αποσυνδεδεμένος Nikos t

• Full Member
  • *
« Απάντηση #2 στις: 26-05-15, 10:13:40 »
Δυστυχως δεν βρηκα τμημα φιδοπουκαμισου απο το κεφαλι του φιδιου αλλα νομιζω οτι οι φωτογραφιες δειχνουν το μεσο του σωματος του.....(Εγω υποψιαζομαι οτι μπορει να ειναι Σαπιτης επειδη η περιοχη μου εχει καλο πλυθησμο απο αυτο το ειδος....)

Αποκλειεται οτι μπορει να προερχεται απο οχια?? Και γιατι??

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #3 στις: 26-05-15, 11:56:57 »
Οχιά και Νερόφιδα αποκλείονται αμέσως από τη στιγμή που οι φολίδες είναι ατροπίδωτες. Επίσης έχω την εντύπωση πως δεν έχουμε στη φωτογραφία το μέσο του σώματος γιατί μοιάζει να έχει πολύ λίγες σειρές φολίδων για οποιοδήποτε είδος (χωρίς να μπορώ να τις μετρήσω ακριβώς επειδή το δέρμα είναι διπλωμένο). Ο Σαπίτης έχει λίγες σειρές (17) οπότε ναι, είναι πολύ πιθανό να είναι Σαπίτης λόγω των λίγων φολίδων που δεν μπορούμε όμως από τη φωτο να τις μετρήσουμε ακριβώς. Φίδια με έντονα μοτίβα και σχέδια στη ράχη επίσης αποκλείονται γιατί θα φαίνονταν στο "πουκάμισο".

Αποσυνδεδεμένος Nikos t

• Full Member
  • *
« Απάντηση #4 στις: 26-05-15, 13:23:17 »
Οταν λετε ''ατροπιδωτες'' τι εννοειτε??

Αυτο που μπορουμε να κανουμε ειναι να παω και να το ξεδιπλωσω κ να μετρησω τις φολιδες εκεινη την ωρα......

Αλλα επειδη δεν εχω την γνωση γινεται να μου δειξετε καποιο σχεδιο για το πως μετρανε τις φολιδες κ το πως εντοπιζουμε το μεσο του σωματος του επανω στο φιδοπουκαμισο κ οτι αλλο χρειαζεται προκειμενου να το αναγνωρισω???

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #5 στις: 26-05-15, 19:23:41 »
Νίκο εδώ θα δεις τις διαφορές των φoλίδων που έχουν τρόπιδα από αυτών που δεν έχουν: http://lifeandscience.org/greg-dodge/files/2011/07/scales.jpg "keeled scales" είναι οι τροπιδωτές.
Κι εδώ πως μετράμε φολίδες στο μέσο του σώματος: http://www.arod.com.au/arod/scale/images/dorsalScales.jpg Μπορείς να "στρίψεις" στο μέτρημα όποτε θέλεις, δεν χρειάζεται να γίνει συμμετρικά (πχ στο 7 ή στο 12, 14, κτλ). Δεν χρειάζεται παρόλα αυτά να μπεις σε τέτοια διαδικασία. Το φίδι είναι κάποιο ακίνδυνο της οικογένειας Colubridae.