Αποστολέας Θέμα: Φύλο φιδιών  (Αναγνώστηκε 8126 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος antonislefkas

• Active Member
  • *
  • Φύλο: Άντρας
Φύλο φιδιών
« στις: 06-06-15, 15:40:47 »
Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιος τρόπος καθορισμού του φύλου των φιδιών της χώρας μας από τα χαρακτηριστικά που μπορούμε να δούμε με απλή παρατήρηση. (Για παράδειγμα τους χρωματισμούς του. Δηλαδή, βλέποντας μια κοινή οχιά, όπως αυτή με τα κεραμιδί ζιγκ ζαγκ μπορούμε να πούμε ότι είναι αρσενική ή ότι υπάρχει κάποια μεγάλη πιθανότητα να είναι αρσενική ή το αντίθετο;;). Αν ναι, υπάρχει κάποιος διαθέσιμος κατάλογος που να γίνεται αναφορά σε γνωρίσματα των φιδιών από όπου να βγάζουμε το συμπέρασμα για το φύλο του; Ευχαριστώ!

Υ.Γ.: Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο λόγο που το ρωτάω απλά πάντα το είχα ως απορία..

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Απ: Φύλο φιδιών
« Απάντηση #1 στις: 06-06-15, 17:55:25 »
Γεια σου Αντώνη. Είναι πολύ γενική η ερώτησή σου. Ορισμένα φίδια έχουν έντονο φυλετικό διμορφισμό ενώ κάποια άλλα είδη πολύ μικρό. Σε όλα τα είδη τα αρσενικά έχουν μακρύτερη και παχύτερη ουρά από τα θηλυκά σαν γενικό κανόνα. Όσον αφορά τώρα άλλα μορφολογικά χαρακτηριστικά και χρωματισμούς, όπως είπα και πριν εξαρτάται το είδος. Αν σε ενδιαφέρει κάποιο είδος συγκεκριμένα μπορούμε να το συζητήσουμε. Δυστυχώς δεν έχω το χρόνο αυτή τη στιγμή να αναλύσω το φυλετικό διμορφισμό για κάθε είδος από τα 23 της χώρας μας ξεχωριστά.

• Active Member
  • *
« Απάντηση #2 στις: 07-06-15, 02:29:29 »
Ηλία ευχαριστώ για την άμεση απάντηση..  :) Η αλήθεια είναι ότι το να κρίνω από το μέγεθος της ουράς μάλλον είναι ακατόρθωτο, καθώς φαντάζομαι καμια φορά και για ένα έμπειρο μάτι θα είναι δύσκολο.

Καταλαβαίνω τι λες και προς θεού το να κάτσεις να γράψεις για τόσα είδη διάφορα χαρακτηριστικά και χρωματισμούς θα θες ποσες ώρες για κάτι το οποίο η αλήθεια είναι δεν είναι και τόσο απαραίτητο.. Περισσότερο ρώτησα μήπως είχες διαθέσιμη κάποια πηγή online να τη μελετούσα. Πάντως αν είναι εύκολο θα ενδιαφερόμουν να μου πεις για την οχιά. Ρωτάω για την οχιά καθώς είναι το μόνο φίδι που έχω δει από κοντά και το έχω δει σε ποικιλία χρωμάτων.. Ας πούμε δεντρογαλιές και σαΐτες μου φαίνονται όλες ίδιες   ??? , ποτέ δεν έτυχε να δω κάποια σαΐτα ή δεντρογαλιά με διαφορετικό χρωμα και όλες τις φορές έμοιαζαν με αυτές που είναι στις φωτογραφίες της σελίδας. Εκτός βέβαια και αν έτυχε να δω και να μην τις αναγνωρίσω σωστά  ;D ..

Αν γίνεται λοιπόν ανέφερε μου όσα ξέρεις για την οχιά και σε περίπτωση που κάποια στιγμή ενδιαφερθώ και για κάποιο άλλο φίδι ξαναρωτάω.. Τέλος, όταν λες ουρά εννοείς το σημείο από την αμάρα και μτά, σωστά;

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #3 στις: 07-06-15, 15:05:03 »

Τέλος, όταν λες ουρά εννοείς το σημείο από την αμάρα και μτά, σωστά;

ναι αυτή είναι η ουρά, από την αμάρα και μετά.

Η οχιές έχουν φυλετικό διμορφισμό όσον αφορά το χρώμα. Οι αρσενικές έχουν σχέδια στο κεφάλι (ένα "Χ") ενώ οι θηλυκές όχι. Οι αρσενικές έχουν συνήθως μαύρο ζιγκ-ζακ χωρίς όμως να είναι κανόνας. Γενικά κανόνας είναι ότι τα αρσενικά έχουν μεγαλύτερο contrast μεταξύ του ζιγκ-ζακ και του φόντου, έτσι σου δίνεται η εντύπωση πιο έντονου ζιγκ-ζακ. Σε συνδυασμό όμως με το σχέδιο στο κεφάλι. Επειδή έχουν μεγάλη ποικιλομορφία μπορεί να δεις πολλές εξαιρέσεις όσον αφορά το κοντραστ. Το πάχος της ουράς ισχύει και στις Οχιές.

• Active Member
  • *
« Απάντηση #4 στις: 07-06-15, 23:40:13 »
Πολύ ωραία. Πιστεύω οι πληροφορίες που μου έδωσες είναι υπεραρκετές για επόμενες αναγνωρίσεις, ήσουν κατατοπιστικότατος.. ;) Ευχαριστώ πολύ!