Αποστολέας Θέμα: Αναγνωριση φιδιου  (Αναγνώστηκε 4869 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Απ: Αναγνωριση φιδιου
« Απάντηση #1 στις: 17-06-15, 16:51:02 »
Όχι πρόκειται για Σπιτόφιδο, Zamenis situla. Σε ποιο νομό?

Αποσυνδεδεμένος amilo

• Regular Member
  • *
  • Φύλο: Άντρας
« Απάντηση #2 στις: 18-06-15, 01:00:51 »
Ηλια στην Ηπειρο, αλλη μια ερωτηση πως καταφερνεις και ξεχωριζεις αν ειναι σπιτοφιδο η οχια ο λογος που σε ρωταω ειναι γιατι στης φωτο και τα δυο σχεδον ιδιο ειναι, ειναι καποια λεπτομερια που μου ξεφευγει; εκτος την αποφυση στην ακρη του ρυγχους που δεν ειδα να ειχε.

Παντως εδω στα χωρια εχω συναντηση πολλες φορες πατημενο των Σαπιτη των αναγνωριζω απο το ανοιχτο πρασινο κοιλια του.

οτι και αν τους πω με κοιτανε σαν εξωγηινο... ακομα και ο πατερας μου.  :thdown:

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #3 στις: 18-06-15, 11:46:29 »
amilo πραγματικά δεν βρίσκω καμία ομοιότητα μεταξύ οχιάς και σπιτόφιδου εκτός του ότι και τα δύο δεν έχουν πόδια!  :)
Η Οχιά έχει το μισό μήκος από ένα Σπιτόφιδο με το ίδιο πάχος σώματος. Η οχιά έχει κοντή ουρά που στενεύει απότομα ενώ το Σπιτόφιδο έχει μακριά, λεπτή ουρά που απολήγει σταδιακά. Η οχιά έχει τεράστιο κεφάλι σχετικά με το σώμα της σε σύγκριση με το Σπιτόφιδο. Η Οχιά είναι γκρίζα με μαύρο ή καφέ ζιγκ-ζακ ενώ το Σπιτόφιδο είναι γκρίζο με κόκκινες κηλίδες που έχουν μαύρο περίγραμμα. Η Οχιά έχει κατακόρυφη κόρη σαν της γάτας ενώ το Σπιτόφιδο στρογγυλή κόρη ματιού. Το σπιτόφιδο έχει γυαλιστερό δέρμα και μεγάλες πλάκες-φολίδες στο κεφάλι ενώ η Οχιά δεν γυαλίζει λόγω των τροπιδοτών αδρών φολίδων και έχει μικρές φολίδες στο κεφάλι και όχι μεγάλες διακριτές. Το κερατάκι επίσης. Βάλε δύο φωτογραφίες τη μία δίπλα στην άλλη, μια για κάθε είδος και διάβαζε τις παραπάνω λεπτομέρειες. Δες και τα σχετικά βίντεο στις σελίδες περιγραφής για να δεις και τη διαφορά στην κίνηση.