Αποστολέας Θέμα: Ερωτήσεις για σαμιαμίδια  (Αναγνώστηκε 4682 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Maverick

• Member
  • *
Ερωτήσεις για σαμιαμίδια
« στις: 18-06-15, 18:36:13 »
Καλησπέρα, έχω μερικές απορίες σχετικά με τα γνωστά σαμιαμίδια "του σπιτιού", μιας και έχουμε αρκετά στο μπαλκόνι (αφήνουμε ανοιχτό το φως το βράδυ οπότε περιμένουν νυχτοπεταλούδες και άλλα έντομα που μαζεύονται). Μερικά βράδια ακούω κάτι περίεργους ήχους από το μπαλκόνι (μου δίνουν την εντύπωση ότι προέρχονται από μικρόσωμα ζώα) και προσπαθούσα να βρω από τι προέρχονται. Διάβασα στο προφίλ στο site ότι τα σαμιαμίδια είναι από τα ελάχιστα ερπετά που κάνουν ήχους, οπότε μήπως είναι αυτά; Κάνουν ήχους σαν ερωτικό κάλεσμα ή όταν τσακώνονται; Επίσης έχω παρατηρήσει ότι μερικά έχουν κομμένη ουρά (ενώ δεν έχουμε θηρευτές εδώ κοντά) μήπως συμβαίνουν τέτοιοι τραυματισμοί όταν τσακώνονται; Και τελευταία ερώτηση, τα αβγά τους τα γεννάνε στο χώμα (μέσα στις γλάστρες;); Ευχαριστώ ;)

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Απ: Ερωτήσεις για σαμιαμίδια
« Απάντηση #1 στις: 19-06-15, 11:59:57 »
Ναι αυτά κάνουν ήχους αν ακούς κάτι τσιριχτό χαμηλής σχετικά έντασης. Μπορούν να κάνουν ηχους για διάφορους λόγους, είτε σαν κάλεσμα, είτε στο πλαίσιο κάποιας άλλης συμπεριφοράς. Τα αυγά τους τα κάνουν κάτω από αντικείμενα, ή μέσα σε σχισμές και διαλέγουν σχετικά δροσερά μέρη με υγρασία, οπότε μπορεί να βρεις και μέσα σε γλάστρες. Όμως μη φανταστείς ότι σκάβουν βαθιά στο χώμα.