Αποστολέας Θέμα: Συζήτηση για τους μύθους των ερπετών  (Αναγνώστηκε 38429 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Raven

  • Member
  • *
  • Μηνύματα: 7
Μια αναφορα απο την Σαμο το νησι μου, που εχω ακουσει πολλες φορες απο ηλικιωμενους συνηθως, αφορα το ειδος Dolichophis caspius.
Το ειδος αυτο αναφερεται ως δεντρογαλια απο τους ντοπιους και πολλες φορες φτανει σε ιδιαιτερα μεγαλο μεγεθος ξεπερνωντας ακομα και τα 3 μετρα.
Λεγεται λοιπον οτι αν εκνευρισει κανεις αυτο το μεγαλο φιδι, μπορει να σε κυνηγησει και να σου επιτεθει κουλουριαζοντας το σωμα του πανω σου και χτυπωντας σε με την ουρα του σαν να σε "δερνει". Πολλοι λοιπον παλιοι ισχυριζονται οτι εχουν φαει ξυλο απο μεγαλη δεντρογαλια που προσπαθησαν να σκοτωσουν. Εγω ειχα την εμπειρια να με κυνηγησει οντως ενα τετοιο φιδι και αντι να φυγει να κανει κατα πανω μου, αλλα ηταν μεγαλο, το ειχα στριμωξει ασχημα αφου το κυνηγουσα επι ωρα και του εκλεινα τον δρομο και το ειχα τρομαξει και στρεσσαρει πολυ (δεν ηθελα να το σκοτωσω, απλως να το πιασω και να το απομακρυνω απο την αυλη του σπιτιου).
Αλλος ενας μυθος σχετικα με αυτο το φιδι ειναι οτι συσπειρωνεται και μετα μπορει να εξακοντιστει εναντιον σου σε μια αρκετα μεγαλη αποσταση για να δαγκωσει.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.992
    • Herpetofauna of Greece
Συζήτηση για τους μύθους των ερπετών
« Απάντηση #1 στις: 17-07-09, 18:03:40 »
Γεια σου Αλέξανδρε.

Πολλές φορές ακούγονται παρόμοιες ιστορίες για την Δενδρογαλιά, η οποία ονομασία όμως χρησιμοποιείται για διαφορετικά είδη ανά περιοχή. Αυτό και μόνο ίσως μας εξηγεί εν μέρη πως διαδόθηκε αυτή η φήμη, με ιστορίες δηλαδή αναφερόμενες σε αυτήν την ονομασία.

Η αλήθεια είναι ότι αν πιαστούν ή πατηθούν φίδια όπως η Δενδρογαλιά (Hierophis gemonensis), ο Έφιος (Dolichophis caspius), η Σαΐτα (Platyceps najadum) ή άλλα παρόμοια φίδια της οικογένειας Colubridae, κάνουν πολύ απότομες, σπασμωδικές κινήσεις, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν-απελευθερωθούν, έτσι ενδέχεται να χτυπηθούν επάνω στο σώμα αυτού που τα ακινητοποιεί. Αυτό θα μπορούσε από κάποιον να θεωρηθεί ως εσκεμμένο "μαστίγωμα", πρόκειται όμως για αντίδραση πανικού και όχι βίας ή άμυνας/επίθεσης. Έπειτα ο πόνος που προκαλείται από κάτι τέτοιο είναι αμελητέος ή ανύπαρκτος.
Ίσως από εκεί να πηγάζει κι ο μύθος αυτός.

Τα φίδια δεν κυνηγούν τον άνθρωπο. Θα προσποιηθούν επίθεση αν στριμωχτούν ή πλησιαστούν πολύ κι αυτό σημαίνει ότι θα  κινηθούν προς τα πάνω μας απειλητικά και "σφυρίζοντας", αν δεν τους δώσουμε το περιθώριο να ξεφύγουν (όπως το περιέγραψες). Αυτό δεν κρατά για παραπάνω από μερικά ανθρώπινα βήματα και μόλις απομακρυνθούμε λίγο, το φίδι αλλάζει πορεία προς την διαφυγή. Είναι δηλαδή καθαρά συμπεριφορά "μπλόφας" πάνω στην απόγνωση και τον πανικό του φιδιού.
Αυτό ισχύει για μερικά είδη φιδιών μόνο και όχι για όλα. Πρόκειται για συμπεριφορά των πιο νευρικών και "επιθετικών" φιδιών, όπως ο Έφιος (Dolichophis caspius), ο Σαπίτης (Malpolon insignitus) κ.ά. παρόμοιου χαρακτήρα. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να έχει ζημιογόνα κατάληξη για τον άνθρωπο, το μόνο που μπορεί να πετύχει είναι να τρομάξει.

Τα φίδια όταν επιχειρούν να δαγκώσουν σχηματίζουν το μπροστινό μέρος του σώματός τους σε "ζιγκ-ζαγκ", έτσι ώστε να μπορούν να το εκτινάξουν, αναπτύσσοντάς το, προς τον στόχο τους με ταχύτητα. Τα ελληνικά φίδια δεν μπορούν να εκτιναχθούν ολόκληρα προς ένα στόχο ή μία κατεύθυνση, σαν ελατήρια, όπως ισχυρίζεται ο μύθος αυτός. Η απόσταση που μπορούν να καλύψουν με αυτό τον τρόπο τα πιο ευκίνητα φίδια της χώρας μας, είναι λίγα εκατοστά παραπάνω από το ανάπτυγμα (ξεδίπλωμα) του "ζιγκ-ζαγκ" που έχουν σχηματίζει με το μπροστινό μέρος του σώματός τους.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί ποτέ φίδι άνω των 260cm στην χώρα μας. Ο υπολογισμός μήκους "με το μάτι" συνήθως πέφτει έξω κατά πολύ, ιδίως κατά την προσπάθεια υπολογισμού μήκους ζώου που μας προκαλεί φόβο. Έτσι οι αναφορές για φίδια 3 μέτρων και άνω είναι σαφώς υπερβολικές, αφού ακραίο μήκος θεωρείται και το εξαιρετικά σπάνιο των 2.5m. Είναι συνηθισμένη η έκφραση "Έπιανε από την μία πλευρά του δρόμου μέχρι την άλλη". Ευτυχώς ή δυστυχώς, τέτοια φίδια στην χώρα μας δεν υπάρχουν.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.992
    • Herpetofauna of Greece
Συζήτηση για τους μύθους των ερπετών
« Απάντηση #2 στις: 18-07-09, 18:42:53 »
Τα ελληνικά φίδια δεν μπορούν να εκτιναχθούν ολόκληρα προς ένα στόχο ή μία κατεύθυνση, σαν ελατήρια, όπως ισχυρίζεται ο μύθος αυτός. Η απόσταση που μπορούν να καλύψουν με αυτό τον τρόπο τα πιο ευκίνητα φίδια της χώρας μας, είναι λίγα εκατοστά παραπάνω από το ανάπτυγμα (ξεδίπλωμα) του "ζιγκ-ζαγκ" που έχουν σχηματίζει με το μπροστινό μέρος του σώματός τους.

Να συμπληρώσω/διορθώσω εδώ πως εξαιρείται η Σαΐτα, Platyceps najadum η οποία είναι το πιο ευέλικτο φίδι της χώρας μας και μπορεί να εκτινάξει ολόκληρο το σώμα της σε απόσταση περίπου όσο είναι και το μήκος της και όχι σε υπερβολικές αποστάσεις όπως αναφέρουν οι ιστορίες.

Σε ένα παλιό βίντεο που τράβηξα σε νησί του Σαρονικού μπορείτε να δείτε μία τέτοια εκτίναξη Σαΐτας μήκους περίπου 70cm. Θα μπορούσε κάλλιστα κάποιος να πιστέψει πως το φίδι μου επιτίθεται σε μιά στιγμή, επειδή αλλάζει κατεύθυνση απότομα προς το μέρος μου, όμως απλά ήθελε να κρυφτεί σε συγκεκριμένο μέρος που ήταν δίπλα μου. Μπορεί κανείς από το βίντεο αυτό να συμπεράνει πόσο εύκολα δημιουργούνται οι μύθοι...

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=ZioPiRYi5E0" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=ZioPiRYi5E0</a>

Αποσυνδεδεμένος Raven

  • Member
  • *
  • Μηνύματα: 7
Συζήτηση για τους μύθους των ερπετών
« Απάντηση #3 στις: 19-07-09, 03:39:02 »
Εχω ακουσει αλλο ενα καλο...τα "παλια τα χρονια" λεει ζουσε στην περιοχη του Ποσειδωνιου (Μουλαμπραημ τοτε..) ενα τεραστιο φιδι που το παχος του ηταν οσο ενα κυπαρισσενιο δοκαρι οροφης ! Καποια μερα οι ανθρωποι της περιοχης το εντοπισαν και το κυνηγησαν με σκοπο να το σκοτωσουν. Το φιδι κατεφυγε σε καποια ερειπια και επειδη ολοι φοβοντουσαν να πλησιασουν, εβαλαν φωτια και το εκαψαν.

Αυτο ειναι μυθος φιλε Ηλια, αυτο που εχω δει εγω με τα ματια μου ομως δεν ειναι μυθος, αλλα δυστυχως  δεν υπαρχει τροπος να το αποδειξω. Εχω μετρησει με τον πατερα μου, νεκρο στην ασφαλτο, Εφιο μηκους 308 εκ. Ημουν 14-15 χρονων τοτε και ενω οδηγουσε ο πατερας μου το αμαξι, ειδαμε μια μεγαλη κηλιδα αιματος και ιχνη απο φρεναρισμα. Απο περιεργεια σταματησαμε και η πρωτη σκεψη ηταν οτι πατηθηκε και σκοτωθηκε καποιος μεγαλος λαγος παρανομα την νυχτα. Αντι αυτου ομως οταν κοιταξαμε στην οχθη κατω απο τον δρομο αντικρισαμε ενα θεαμα που θα μου μεινει αξεχαστο. Ενα πραγματικα τεραστιο φιδι νεκρο και πολτοποιημενο στην μεση του σωματος του απο μεγαλο  (μαλλον στρατιωτικο) οχημα. Ο πατερας μου εχει παντοτε στο αμαξι καποια εργαλεια , μεταξυ αυτων και μια κορδελα μετρησης (χαθηκε να ειχε και μια φωτογραφικη;). Το χρωμα του φιδιου ηταν πολυ σκουρο γκρι-πρασινο και το κατω μερος , ιδιαιτερα στον λαιμο "βρωμικο" πορτοκαλοκοκκινο. Θυμαμαι οτι μου ειχε κανει εντυπωση το σημειο του τραυματος, και θυμαμαι οτι τα οστα των πλευρων του εμοιαζαν με οδοντογλυφιδες.
Επομενα σε μεγεθος ηταν αλλο ενα Dolichophis caspius που μπλεχτηκε κατα λαθος σε παλια διχτυα στην σκεπη της αποθηκης μας. Μετρηθηκε και αυτο και το μηκος του ηταν 270 εκ περιπου. Το τριτο σκοτωθηκε απο μενα μεσα στο κτημα μας και ηταν μικροτερο, γυρω στο 240 εκ. Τοτε δεν γνωριζαμε και σκοτωναμε ολα τα φιδια αδιακριτως, ετσι ξεκαναμε αυτα τα 2 μεγαλα φιδια συν καποια ακομα μικροτερα.
Το αποτελεσμα ηταν μια εκκρηκτικη αυξηση του πληθυσμου των αρουραιων στις αποθηκες με τις ζωοτροφες μεσα στα επομενα χρονια μετα την εξοντωση αυτων των ωφελιμων φιδιων..

Προς θεου δεν θελω να αμφισβητησω τις μελετες των επιστημονων, ουτε να κανω τον εξυπνο..σκεφτειτε ομως...ηταν πανταχου  παροντες ολοι αυτοι οι ειδικοι στα χρονια πριν την δεκαετια του '80 στις παρθενες και απατητες περιοχες του νησιου μου, και πριν αρχισουν οι μεγαλες πυρκαγιες που κατεστρεψαν την φυση του νησιου, και οι αεροψεκασμοι εναντιον του δακου απο το θανατηφορο ROGOR που επεφτε με τους τονους.
Πως μπορειτε να αποκλεισετε το ενδεχομενο αιωνοβιων φιδιων που ξεπερασαν καποτε κατα πολυ τα μεγεθη που σημερα φανταζουν απιστευτα;
Παντως πρεπει να πω οτι η συντριπτικη πλειοψηφια των Εφιων που εχω συναντησει ηταν συνηθως καπου αναμεσα στο 120-180εκ.

Αν κρινω ομως απο την σημερινη κατασταση και συγκρινω τις εποχες εκεινες με την φτωχεια του σημερα, μαλλον εχεις δικιο οταν λες οτι "φιδια ανω των 2μιση μετρων δεν υπαρχουν στην χωρα μας" . Το σωστο θα ηταν "...δεν υπαρχουν πλεον στην χωρα μας".
Αφηστε και ενα παραθυρακι ανοιχτο για εμας που ειδαμε την φυση οπως ηταν τις δεκαετιες του 60,του 70 και του 80.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.992
    • Herpetofauna of Greece
Συζήτηση για τους μύθους των ερπετών
« Απάντηση #4 στις: 19-07-09, 03:56:58 »
Ακούγονται απίστευτα αυτά τα μεγέθη όντως κι αυτή σου η μαρτυρία Αλέξανδρε ακούγεται πολύ ενδιαφέρουσα. Βέβαια οι εποχές ήταν άλλες τότε, η φύση παρθένα, οι οικισμοί μικροί και λίγοι και η γη εκμεταλλεύσιμη ελάχιστα. Βέβαια υπάρχει σε όλα τα ζώα και το ενδεχόμενο "γιγαντισμού" και αφού έχει καταγραφεί επίσημα μήκος φιδιού στην Ελλάδα στα 260cm, τα 3 μέτρα δεν είναι και πολύ μακρυά για μία ανεπίσημη περίπτωση. Σκέψου όμως ότι το σώμα του πατημένου φιδιού μπορεί να αλλοιώθηκε έτσι ώστε να βγάζει μεγαλύτερο μέγεθος και επειδή αναφέρεις ότι είδες τα πλευρά έξω, τότε κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό (έχω συναντήσει παρόμοια περίπτωση αρκετές φορές). Όπως και να'χει όμως ένα τέτοιο φίδι είναι τεράστιο για τα ελληνικά δεδομένα και αποτελεί πολύ ακραία περίπτωση. Θα ήθελα πολύ να συναντήσω και να φωτογραφίσω κι εγώ ένα φίδι τέτοιων διαστάσεων, αλλά στις μέρες μας, θα ενθουσιαζόμουν απλά αν έβλεπα φίδι στα 2 μέτρα μήκος...

Αποσυνδεδεμένος panmyk17

  • Active Member
  • *
  • Μηνύματα: 76
  • Φύλο: Άντρας
Συζήτηση για τους μύθους των ερπετών
« Απάντηση #5 στις: 26-07-09, 13:42:26 »
Στη Μύκονο αρκετοί ηλικιωμένοι άνθρωποι υποστηρίζουν οτι στο νησί υπάρχουν 2 είδη οχιάς, η οχιά του βουνού ή δρίτης και η οχιά του νερού ή λασπόχεντρα.
Νομίζω πως το μόνο ελληνικό είδος οχιάς που συνδέει κάποιες από τις ενέργειές του με το νερό είναι η οχιά της Μήλου η οποία μέχρι τώρα δεν έχει παρατηρηθεί στη Μύκονο. Ίσως βέβαια πιστεύουν λανθασμένα οτι το νερόφιδο το οποίο στη Μύκονο έχει ως κύρια χρωματική ποικιλία το μαύρο είναι κάποιο είδος οχιάς... Κάτι άλλο που ακούγεται είναι οτι τα φίδια λατρεύουν το γάλα και οτι δεν διστάζουν να βιζάξουν κάποια κατσίκα ή αγελάδα προκειμένου να το
εξασφαλίσουν. Έχω επίσης ακούσει πως κάποια είδη φιδιών μαστιγώνουν με την ουρά τους ή  σηκώνουν πετραδάκια με αυτήν και τα εκτοξεύουν σε όποιον τα απειλήσει..
"Ο πλανήτης σήμερα μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ
    Ας αφουγκραστούμε το κάλεσμά του για βοήθεια"

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.992
    • Herpetofauna of Greece
Συζήτηση για τους μύθους των ερπετών
« Απάντηση #6 στις: 26-07-09, 13:48:44 »
όλα αυτά είναι μύθοι εξίσου, τα έχω ήδη συμπεριλάβει στο άρθρο. Ευχαριστώ  :)

Αποσυνδεδεμένος panmyk17

  • Active Member
  • *
  • Μηνύματα: 76
  • Φύλο: Άντρας
Συζήτηση για τους μύθους των ερπετών
« Απάντηση #7 στις: 26-07-09, 17:13:53 »
Μάλλον άλλος ένας μύθος είναι οτι αν βρεθούν μαζί μια οχιά και μια σμέρνα μπορούν να ζευγαρώσουν. Μπορεί η σμέρνα να βγει για κάποιο χρονικό διάστημα από το νερό?
 
"Ο πλανήτης σήμερα μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ
    Ας αφουγκραστούμε το κάλεσμά του για βοήθεια"

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.992
    • Herpetofauna of Greece
Συζήτηση για τους μύθους των ερπετών
« Απάντηση #8 στις: 26-07-09, 17:44:16 »
Μάλλον άλλος ένας μύθος είναι οτι αν βρεθούν μαζί μια οχιά και μια σμέρνα μπορούν να ζευγαρώσουν. Μπορεί η σμέρνα να βγει για κάποιο χρονικό διάστημα από το νερό?
 


Όχι,  :) η σμέρνα δεν μπορεί να αναπνεύσει έξω από το νερό. Πρώτη φορά το ακούω αυτό, ενδιαφέρον  :)

Αποσυνδεδεμένος Raven

  • Member
  • *
  • Μηνύματα: 7
Συζήτηση για τους μύθους των ερπετών
« Απάντηση #9 στις: 27-07-09, 03:05:37 »
Nαι το εχω ακουσει κι εγω αυτο. Τα βραδια λεει με καλοκαιρινη πανσεληνο, οι σμερνες μπορουν να βγουν στην στερια και να ζευγαρωσουν με οχιες  :D Φυσικα ειναι μεγαλο ψεμα μιας και οι σμερνες ειναι ψαρια και οχι ερπετα..

Αποσυνδεδεμένος Natassa

  • Member
  • *
  • Μηνύματα: 13
Συζήτηση για τους μύθους των ερπετών
« Απάντηση #10 στις: 27-07-09, 12:20:55 »
 Στην περιοχή του Έβρου, στα βουνά, πολλοί λένε ότι έχουν δει φίδι μεγάλων διαστάσεων, το οποίο έχει κεράτινες προεξοχές στο κεφάλι, σαν μικρά κέρατα. Υπάρχει κάποια δόση αλήθειας ή το έχουν παραφουσκώσει το θέμα? επιμένουν πάντως ότι υπάρχει

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.992
    • Herpetofauna of Greece
Συζήτηση για τους μύθους των ερπετών
« Απάντηση #11 στις: 27-07-09, 14:43:41 »
Στην περιοχή του Έβρου, στα βουνά, πολλοί λένε ότι έχουν δει φίδι μεγάλων διαστάσεων, το οποίο έχει κεράτινες προεξοχές στο κεφάλι, σαν μικρά κέρατα. Υπάρχει κάποια δόση αλήθειας ή το έχουν παραφουσκώσει το θέμα? επιμένουν πάντως ότι υπάρχει

Αυτός ο μύθος είναι πολύ συνηθισμένος και ειδικά προς την περιοχή της ανατολικής Θράκης. Ο λόγος είναι απλός. Η Οθωμανική Οχιά (Montivipera xanthina), έχει έντονες επιοφθαλμικές φολίδες (οι φολίδες πάνω από τα μάτια - βλέπε φωτογραφία παρακάτω) και γίνεται αρκετά μεγάλη για Οχιά. Έτσι, κάποιο φοβισμένο άτομο, σε μία γρήγορη ματιά πανικού, εκτός από την αύξηση του μήκους είναι πολύ πιθανόν να τις προσθέσει και... κέρατα  :D Έχω ακούσει ακριβώς την περιγραφή αυτή από ντόπιο κάτοικο σε ταξίδι μου στον Έβρο και μετά από ανάλυση και επίδειξη φωτογραφιών, καταλήξαμε ότι μιλούσε γι'αυτήν την Οχιά  :)


Montivipera xanthina

Κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί και με την κοινή Οχιά (Vipera ammodytes) λόγω της απόφυσης που έχει στο ρύγχος.

Το μυαλό πάνω στον πανικό προσθέτει πράγματα πολλές φορές και τα κάνει υπερβολικά και στην συνέχεια, από στόμα σε στόμα, οι πληροφορίες αλλοιώνονται ακόμα περισσότερο, έτσι δημιουργούνται οι περισσότεροι μύθοι.

Αποσυνδεδεμένος panmyk17

  • Active Member
  • *
  • Μηνύματα: 76
  • Φύλο: Άντρας
Συζήτηση για τους μύθους των ερπετών
« Απάντηση #12 στις: 27-07-09, 16:01:40 »
Χαίρεται. Πρόσφατα άκουσα οτι ένας λαφίτης εθεάθει στην Μικρή Βενετία της Μυκόνου να λιάζεται στα βράχια της ακροθαλασσιάς. Η Μικρή Βενετία όπως ενδεχομένως γνωρίζεις είναι στη Χώρα της Μυκόνου και αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα παγκοσμίως. Το γεγονός δεν πρόκειται για ράδιο αρβύλα καθώς είχαν ανάμειξη σε αυτό σοβαροί και συνειδητοποιημένοι άνθρωποι. Ένας κύριος ο οποίος τυχαίνει να είναι ένθερμος υποστηρικτής της φύσης αλλά και φίλος μου έδωσε για το συμβάν ως πιθανή εξήγηση οτι ο λαφίτης στην προσπάθειά του να κυνηγήσει τρωκτικά βρέθηκε στους υπονόμους και ο μόνος τρόπος να βγει από αυτούς ήταν να τους ακολουθήσει μέχρι τη θάλασσα.. Ήθελα να ακούσω και μια δεύτερη γνώμη πάνω σε αυτό το μάλλον εξαιρετικά σπάνιο γεγονός.
"Ο πλανήτης σήμερα μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ
    Ας αφουγκραστούμε το κάλεσμά του για βοήθεια"

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.992
    • Herpetofauna of Greece
Συζήτηση για τους μύθους των ερπετών
« Απάντηση #13 στις: 28-07-09, 14:17:53 »
πριν μερικές ημέρες είχα μία κλήση από την Πυροσβεστική για ένα φίδι στην Δωδεκανήσου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης! Τα ερπετά μπορούν να μεταφερθούν παντού με διάφορα μέσα, δεν είναι κάτι το περίεργο  :) (βλέπε το άρθρο με την κόμπρα στον πίνακα ενημέρωσης)

Αποσυνδεδεμένος panmyk17

  • Active Member
  • *
  • Μηνύματα: 76
  • Φύλο: Άντρας
Συζήτηση για τους μύθους των ερπετών
« Απάντηση #14 στις: 30-07-09, 00:56:47 »
To φίδι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης τι είδος ήταν?
"Ο πλανήτης σήμερα μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ
    Ας αφουγκραστούμε το κάλεσμά του για βοήθεια"