Αποστολέας Θέμα: Συζήτηση για τους μύθους των ερπετών  (Αναγνώστηκε 38480 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Συζήτηση για τους μύθους των ερπετών
« Απάντηση #15 στις: 31-07-09, 14:08:59 »
To φίδι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης τι είδος ήταν?

Η πυροσβεστική με κάλεσε πολύ αργά και ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου που μπήκε το φίδι, το πήρε και έφυγε χωρίς να δώσει πληροφορίες σε αστυνομία ή πυρ/κή, έτσι όταν πήγα εκεί δεν μπόρεσα να κάνω τίποτα... (άγνωστο το είδος λοιπόν)

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #16 στις: 08-08-09, 02:59:14 »
Το άρθρο δημιουργήθηκε και είναι online! Ευχαριστούμε όλους για την συμμετοχή τους μέχρι τώρα. Φυσικά ισχύει ακόμα η ζήτηση για συγκέντρωση υλικού το οποίο θα προστεθεί στο άρθρο.

Μπορείτε να μεταφερθείτε στο άρθρο κάνοντας κλικ εδώ

Αποσυνδεδεμένος neida

• Member
  • *
  • Τόπος: Μακεδονια-Θεσ/νικη
  • Φύλο: Άντρας
  • neida....
« Απάντηση #17 στις: 08-08-09, 14:33:31 »
Ένας μύθος που έχω ακούσει εγώ ο σαπιτης  και λόγο του ονόματος του όταν σε δαγκώσει το μέλος που σε δάγκωσε σαπίζει…παθαίνει συψημια κοινός
Είναι κάτι που στο χωριό μου το υποστηρίζουν πάρα πολύ

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #18 στις: 08-08-09, 18:22:06 »
Ένας μύθος που έχω ακούσει εγώ ο σαπιτης  και λόγο του ονόματος του όταν σε δαγκώσει το μέλος που σε δάγκωσε σαπίζει…παθαίνει συψημια κοινός
Είναι κάτι που στο χωριό μου το υποστηρίζουν πάρα πολύ

ναι, το έχω ξανακούσει, ευχαριστώ  :)

Αποσυνδεδεμένος Vonzip

• Moderator
« Απάντηση #19 στις: 04-09-09, 22:26:56 »
Ενας χιλιοειπωμενος μυθος που εχω ακουσει και εγω απο πατερα-θειο-ξαδερφο ειναι αυτος για τη δενδρογαλια..μαλιστα μια ιστορια συγκεκριμενα που εχω ακουσει απο τον πατερα ελαβε χωρα πριν αρκετα χρονια οταν ο πατερας μου με τον παππου μου κοβανε κατι ξυλα στο δασος.και ενω κοβανε ενα μεγαλο κλαδι το τσεκουρι πηρε καταλαθος και εκοψε μια απο τις 2 δενδρογαλιες που ηταν τυλιγμενες(μαλλον ζευγαρωνανε..)..αφου συνειδητοποιησαν το τι ειχε γινει σταματησαν να δουν το φιδι και τοτε η αλλη δενδρογαλια που ειχε μεινει κατεβηκε απο το δεντρο και αρχισε να κινητε προς το μερος του πατερα μου και του παππου μου και μαλιστα συμφωνα με τα λογια του πατερα μου τους ακολουθουσε για αρκετη ωρα προσπαθοντας να επιτεθει και αφου πλεον ειχαν βγει στον δρομο για το χωριο..

περιμενω να ακουσω τις γνωμες σας! :)

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #20 στις: 05-09-09, 12:42:29 »
Μοιάζει σαν το ένα φίδι να προσπαθεί να πάρει εκδίκηση για το άλλο  ;D φυσικά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με τα φίδια, καθώς δεν υπάρχουν συναισθήματα μεταξύ των "ζευγαριών", απλά τελούν την αναπαραγωγή και χωρίζουν τους δρόμους τους  :) Έπειτα το φίδι φοβάται τόσο πολύ τον άνθρωπο που δεν θα τολμήσει να κάνει κάτι τέτοιο. Αν δει κανείς ντοκιμαντέρ με γιγάντια φίδια εξωτικών χωρών θα παρατηρήσει πως όταν οι ερευνητές βρουν κάποιο στην φύση αυτό τρέπεται σε φυγή μόλις τους δει, παρά τον τεράστιο όγκο του. Φανταστείτε μία δεντρογαλιά στην ίδια θέση.

Ακούγεται πολύ ο μύθος του φιδιού που κυνηγά τον άνθρωπο. Έχουμε εξηγήσει πως κάποιος χωρίς γνώσεις, αλλά και με φοβία προς τα ζώα αυτά, μπορεί να βγάλει λανθασμένα συμπεράσματα. Το βίντεο στην πρώτη σελίδα αυτού του θέματος δείχνει καθαρά ένα τέτοιο παράδειγμα με την Σαΐτα.

Αποσυνδεδεμένος p4ntel

• Active Member
  • *
Απ: Συζήτηση για τους μύθους των ερπετών
« Απάντηση #21 στις: 07-09-11, 20:27:46 »
Μάλλον άλλος ένας μύθος είναι οτι αν βρεθούν μαζί μια οχιά και μια σμέρνα μπορούν να ζευγαρώσουν. Μπορεί η σμέρνα να βγει για κάποιο χρονικό διάστημα από το νερό?

Όχι,  :) η σμέρνα δεν μπορεί να αναπνεύσει έξω από το νερό. Πρώτη φορά το ακούω αυτό, ενδιαφέρον  :)

Έχει κάνει κι ο Καββαδίας μια (κατά κάποιο τρόπο) αναφορά στο σχετικό μύθο.
"Το φίδι σκίζεται στο βράχο με τη σμέρνα" (από το ποιήμα του με τίτλο "Γυναίκα").

Αποσυνδεδεμένος Vagelis K

• Active Member
  • *
« Απάντηση #22 στις: 20-06-12, 10:54:11 »
Στην Τήνο ένα ηλικιωμένος ντόπιος κτηνοτρόφος που είπε το εξής αστείο....!! Ότι ερχονται λέει οι οικολόγοι με κίτρινα... ελικόπτερα και πετάνε φίδια με κόκκινο λοφίο!!! Προσπάθησα να του εξηγήσω ότι αυτα είναι κακόγουστοι μύθοι αλλα μόνο που δεν με έδειρε. Προφανώς τους έχει γίνει φοβερή πλύση εγκεφάλου από κάποιους γιατί όταν τον ρώτησα αν έχει δεί ο ίδιος το κίτρινο.....ελικόπτερο φυσικά δεν μου απάντησε και απεφυγε την ερώτηση. Πείτε μου τι να λέμε σε αυτους τους ανθρώπους για να τους μεταπείσουμε;

Βαγγέλης Κ.

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #23 στις: 20-06-12, 11:25:03 »
Δεν συμβαίνει μόνο στην Τήνο αλλά σε όλη την Ελλάδα!
Μπορείς να αποσπάσεις κάποια επιχειρήματα από αυτό το άρθρο. Όπως για παράδειγμα ότι είναι αντι-οικολογικό να αφήνουμε ζώα μαζικά σε μια περιοχή (προκαλεί ανισορροπία), ότι μια περιοχή έχει τόσα φίδια όσα μπορεί να συντηρήσει και ότι όσα κι αν αφήναμε ο πληθυσμός θα επέστρεφε γρήγορα στους προηγούμενους αριθμούς και ίσως μάλιστα και σε πολύ πιο μικρούς και ότι δεν υπάρχει καμιά οργάνωση "οικολόγων" που ασχολείται με την εκτροφή και απελευθέρωση φιδιών και μάλιστα έχει τόσα λεφτά ώστε να κάνει βόλτες με ελικόπτερα σε όλη την Ελλάδα! (που τα βρίσκουν τόσα λεφτά και τόσα φίδια τέλως πάντων?  ;D )

Αποσυνδεδεμένος Paulos

• Member
  • *
« Απάντηση #24 στις: 20-06-12, 21:07:37 »
Οταν ημουν στο στρατο και εκπαιδευομουν σαν νοσοκομος μας μιλησαν για τα δαγκωματα απο φιδια, μας ειπαν οτι στην ελλαδα υπαρχουν 2 επικινδυνα φιδια η οχια που ειναι δηλητηριωδης και χρειαζεται αμεσα νοσοκομειο και ενα αλλο που το λενε σαιτα και ειναι θανατηφορο, λοιπον η σαιτα μας ειπαν καθεται πανω στα καλαδια και οταν οταν δουν ανθρωπο χτυπανε αποτομα σαν ελατηριο και σκοτωνουν,φυσικα παρα πολυ στρατιωτες που ηταν απο διαφορα χωρια επιβεβαιωναν την θανατηφορα σαιτα !!!

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #25 στις: 20-06-12, 21:51:10 »
Ήξεραν τόσα πολλά που εκπαίδευαν κιόλας!  ;D
Για την Σαΐτα έχω ακούσει τα απίστευτα!

Αποσυνδεδεμένος Paulos

• Member
  • *
« Απάντηση #26 στις: 20-06-12, 22:16:02 »
 Εχω ακουσει τοσα πολλα και απιστευτα πραγματα που ειναι για γελια και για κλαματα! ,το κακο ειναι οτι κανεις δεν δεχεται να του εξηγησεις δυο λογια, ενα αλλο που εχω ακουσει ειναι οτι αν σκοτωσεις αστριτη και παρεις το ματι του το κρατας στα χερια και οταν ψαχνεις για θυσαυρο σου δειχνει που ειναι.  ελεος!!! τη αλλο θα ακουσουμε

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #27 στις: 20-06-12, 22:45:24 »
αυτό πρώτη φορά το ακούω  :D

Αποσυνδεδεμένος Nikos t

• Full Member
  • *
« Απάντηση #28 στις: 29-05-14, 21:22:54 »
Εγω εχω ακουσει απο ολους εδω στον νομο μου Ηλειας οτι ολα τα φιδια εχουν δηλητηριο απλα τα περισσοτερα εχουν ασθενες και καποια λιγα πολυ ισχυρο και αμα δουν φιδι τους πιανει ενας πανικος που δεν περιγραφεται. Εγω ομως ακουγοντας ολα αυτα και διαφορετικες αποψεις δηλαδη μυθους απο τον καθενα αποφασισα να ψαξω για να ``φιλτραρω`` τα σωστα απο τα λανθασμενα,σε εγκυκλοπαιδιες και μετα στο ιντερνετ και ετσι κατεληξα σε αυτο το site που τα περιεχει ολα μαζεμενα και με λεπτομερης περιγραφη των ερπετων και το σιμαντικοτερο ειναι οτι περιεχει πληθωρα απο εικονες για καθε ειδος που με βοηθησε να ξεχωριζω τα φιδια αλλα και να καταλαβω ποσο ακινδυνα ζωα ειναι και ταυτοχρωνα ωφελιμα για εμας.Ολα αυτα τα σηζητησα και με ερπετολογους που ειχαν ερθει στην παραλια Κουρουτα για προβολη διαφορων φιδιων απο εσωτρικο και εξωτερικο και μου τα ειχαν επιβεβαιωσει ως σωστα.Εκει λοιπον πηγα πολλους ανθρωπους κοντινους μου για να καταλαβουν οτι τα φιδια δεν εχουν ολα δηλητηριο και μετα ξανα πιστευανε τα δικα τους. Τοτε αποφασισα να τους εκτυπωσω αρθρα απο αυτο το site και τους εχω δωσει αλλα μου ξαναλενε παλι τα ιδια και τα μικρα παιδια και εφηβοι πιστευουν οτι, οτι τους πει ενας μεγαλυτερος ειναι σωστο αντι να το ψαξουν και τους ρωταω εγω:αυτα σας τα ειπε ερπετολογος? Οχι μου λενε. Μπορειτε να μου δωσετε αλλους τροπους να πεισω κυριως τους μεγαλους για να μην τα σκοτωνουν??? Κριμα ειναι για τοσο αθωα ζωακια...

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #29 στις: 30-05-14, 11:32:22 »
Κάποια μυαλά είναι αγύριστα ότι και να κάνεις. Κάποια άλλα είναι αγύριστα μέχρι να τους πείσει το κατάλληλο άτομο σύμφωνα με τον δικό τους χαρακτήρα. Δεν πείθονται όλοι από τα ίδια άτομα, κάποιοι θέλουν ειδική προσέγγιση.
Άλλοι πείθονται όχι με λόγια αλλά με επίδειξη. Δεν το συνιστώ όμως σε κάποιον μη ειδικό.