Αποστολέας Θέμα: Χελώνες ξηράς – Απειλούμενο είδος  (Αναγνώστηκε 32875 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.992
    • Herpetofauna of Greece
Για περιγραφές και φωτογραφίες των ελληνικών χελωνών ξηράς επισκεφτείτε τους παρακάτω συνδέσμους:
Ελληνική Χελώνα - Testudo graeca
Μεσογειακή Χελώνα - Testudo hermanni
Κρασπεδωτή Χελώνα - Testudo marginata



     Οι χελώνες ξηράς είναι για τους περισσότερους τα πιο συμπαθητικά ερπετά. Αυτή η φιλική τους όψη όμως, σε συνδυασμό με την βραδεία τους κίνηση , είναι που τις βάζουν σε μεγάλους μπελάδες. Και τα 3 είδη χελώνας ξηράς της χώρας μας αντιμετωπίζουν σοβαρό πληθυσμιακό πρόβλημα, καθώς χιλιάδες είναι αυτές που αιχμαλωτίζονται κάθε χρόνο για να παίξουν το ρόλο του κατοικιδίου, σε κήπους, αυλές και μπαλκόνια ελληνικών κατοικιών, αλλά και για διακίνηση και παρεμπόριο, κυρίως σε χώρες του εξωτερικού. Σε συνθήκες αιχμαλωσίας ο αναπαραγωγικός τους ρόλος παύει να υπάρχει, ενώ στις περιπτώσεις που αιχμαλωτίζονται ζευγάρια, η αναπαραγωγή και η εναπόθεση αυγών γίνονται εξαιρετικά δύσκολα και σπάνια και είναι αμφίβολο το μέλλον των μικρών, εάν αυτά τελικά καταφέρουν να έρθουν στον κόσμο. Παράλληλα, η απώλεια που υφίσταται το φυσικό τους περιβάλλον από τις αιχμαλωτίσεις, οδηγεί σε ανισορροπία του οικοσυστήματος.


Ελληνική Χελώνα, Testudo graeca, Φωτογραφία: Jeroen Speybroeck, Herpetofauna of Europe

     Οι αιχμαλωτίσεις όμως δεν είναι ο μοναδικός «μη-φυσικός» εχθρός των χελωνών ξηράς. Η αδυναμία τους στο να κινηθούν με ταχύτητα τις καθιστά ευάλωτες. Έτσι, είναι υπέρογκος ο αριθμός από αυτές που χάνουν την ζωή τους στους αυτοκινητόδρομους, αλλά κυρίως στις πυρκαγιές που κάθε χρόνο εξαφανίζουν ανυπολόγιστες δασικές εκτάσεις, αφανίζοντας και κάθε ίχνος χελώνας απ’όπου περνάει η φωτιά. Επίσης, η ανθρώπινη δραστηριότητα και η αυξανόμενη διεύρυνση των κατοικήσιμων περιοχών, μειώνουν σε έκταση ακόμα περισσότερο τους βιότοπους της χελώνας, αλλά και των υπόλοιπων άγριων ζώων.

     Τα αποτελέσματα είναι δραματικά και ήδη είναι εμφανής η μείωση των πληθυσμών των χελωνών ξηράς σε πολλές περιοχές. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση όλων μας, είναι η λύση για να αναστραφεί η καθοδική πορεία των πληθυσμών αυτών των συμπαθητικών ερπετών.

Ας πούμε όχι στην αιχμαλωσία και το εμπόριο άγριων ζώων, και ας βοηθήσουμε στην απελευθέρωση των ήδη αιχμάλωτων, αλλά και στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των γύρω μας.


Κρασπεδωτή Χελώνα, Testudo marginata, Φωτογραφία: Ηλίας Στραχίνης

Τα 3 είδη χελωνών ξηράς της χώρας μας προστατεύονται από:

α) την Σύμβαση της Βέρνης

β) την Κοινοτική Οδηγία 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 1992

γ) το Προεδρικό Διάταγμα υπ'αριθμόν 67, ΦΕΚ 23/Α/30-1-81

Η αιχμαλωσία, η διακίνηση, το εμπόριο, η θανάτωσή τους και η απειλή των οικότοπων τους είναι πράξεις παράνομες σύμφωνα με τους παραπάνω νόμους. Περισσότερα για την παραπάνω νομοθεσία...

Αν εντοπίσετε αιχμάλωτες χελώνες, ερπετά ή άλλα άγρια ζώα, μπορείτε να καλέσετε το δασαρχείο της περιοχής σας ή να μας στείλετε email ή προσωπικό μήνυμα και να μας καταγγείλετε το περιστατικό.



Σύνταξη κειμένου: Ηλίας Στραχίνης

27-04-2009


Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.992
    • Herpetofauna of Greece
Απ: Χελώνες ξηράς – Απειλούμενο είδος
« Απάντηση #1 στις: 16-03-10, 18:21:20 »
Xελώνες στους δρόμους


Ανάταξη καβουκιού με ορθοπεδικό σύρμα
Στα θύματα τροχαίων που παραλαμβάνει ο Σταθμός Α΄ Βοηθειών αυτή την περίοδο περιλαμβάνονται πολλές χελώνες.

Δεν είναι και πολύ εύκολο να αποφύγει κανείς μια χελώνα στο οδόστρωμα , ειδικά όταν αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα, κι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος να μην τρέχουμε πολύ στους επαρχιακούς δρόμους όπου, εκτός  από τις χελώνες, βρίσκουν καθημερινά  τον θάνατο αλεπούδες, κουνάβια, ασβοί, φίδια και σαύρες.

Η αποκατάσταση του κομματιασμένου καβουκιού δεν είναι εύκολη υπόθεση και συχνά απαιτείται χειρουργική  επέμβαση . Μετά την αποθεραπεία, που συχνά παίρνει μήνες, οι χελώνες απελευθερώνονται σε επιλεγμένες τοποθεσίες ανάλογα πάντα με το είδος τους.



Πηγή: ANIMA


Οι χελώνες της πυρκαγιάς


Οι περισσότερες χελώνες έχουν εγκαύματα στο καβούκι, στα πόδια και στο κεφάλι.
Εκατοντάδες χελώνες Testudo marginata βρήκαν φρικτό θάνατο στην πυρκαγιά της Αττικής, μαζί με σκαντζόχοιρους και φίδια αλλά και πολλές αλεπούδες και πουλιά που δεν κατάφεραν να απομακρυνθούν. Ομάδες εθελοντών και μεμονωμένοι πολίτες διερευνούν ακόμη συστηματικά τις καμένες περιοχές και μεταφέρουν στο Σταθμό Α΄ Βοηθειών της ΑΝΙΜΑ. ό,τι βρίσκουν ζωντανό. Αρκετές χελώνες είναι σε καλή κατάσταση, οπότε παραμένουν για φιλοξενία σε κήπους εθελοντών μας μέχρι τις πρώτες βροχές του Φθινοπώρου, οπότε και θα απελευθερωθούν. Υπάρχουν όμως και πολλές με σοβαρά εγκαύματα που χρειάζονται θεραπεία και ενυδάτωση, καθώς έχουν παραμείνει πολλές ώρες στις καυτές στάχτες και έχουν εισπνεύσει τον καυτό και τοξικό αέρα της πυρκαγιάς…



Πηγή: ANIMA