Για περιγραφές και φωτογραφίες των ελληνικών χελωνών ξηράς επισκεφτείτε τους παρακάτω συνδέσμους:
Ελληνική Χελώνα - Testudo graeca
Μεσογειακή Χελώνα - Testudo hermanni
Κρασπεδωτή Χελώνα - Testudo marginata
Οι χελώνες ξηράς είναι για τους περισσότερους τα πιο συμπαθητικά ερπετά. Αυτή η φιλική τους όψη όμως, σε συνδυασμό με την βραδεία τους κίνηση , είναι που τις βάζουν σε μεγάλους μπελάδες. Και τα 3 είδη χελώνας ξηράς της χώρας μας αντιμετωπίζουν σοβαρό πληθυσμιακό πρόβλημα, καθώς χιλιάδες είναι αυτές που αιχμαλωτίζονται κάθε χρόνο για να παίξουν το ρόλο του κατοικιδίου, σε κήπους, αυλές και μπαλκόνια ελληνικών κατοικιών, αλλά και για διακίνηση και παρεμπόριο, κυρίως σε χώρες του εξωτερικού. Σε συνθήκες αιχμαλωσίας ο αναπαραγωγικός τους ρόλος παύει να υπάρχει, ενώ στις περιπτώσεις που αιχμαλωτίζονται ζευγάρια, η αναπαραγωγή και η εναπόθεση αυγών γίνονται εξαιρετικά δύσκολα και σπάνια και είναι αμφίβολο το μέλλον των μικρών, εάν αυτά τελικά καταφέρουν να έρθουν στον κόσμο. Παράλληλα, η απώλεια που υφίσταται το φυσικό τους περιβάλλον από τις αιχμαλωτίσεις, οδηγεί σε ανισορροπία του οικοσυστήματος.
Ελληνική Χελώνα, Testudo graeca, Φωτογραφία: Jeroen Speybroeck, Herpetofauna of Europe Οι αιχμαλωτίσεις όμως δεν είναι ο μοναδικός «μη-φυσικός» εχθρός των χελωνών ξηράς. Η αδυναμία τους στο να κινηθούν με ταχύτητα τις καθιστά ευάλωτες. Έτσι, είναι υπέρογκος ο αριθμός από αυτές που χάνουν την ζωή τους στους αυτοκινητόδρομους, αλλά κυρίως στις πυρκαγιές που κάθε χρόνο εξαφανίζουν ανυπολόγιστες δασικές εκτάσεις, αφανίζοντας και κάθε ίχνος χελώνας απ’όπου περνάει η φωτιά. Επίσης, η ανθρώπινη δραστηριότητα και η αυξανόμενη διεύρυνση των κατοικήσιμων περιοχών, μειώνουν σε έκταση ακόμα περισσότερο τους βιότοπους της χελώνας, αλλά και των υπόλοιπων άγριων ζώων.
Τα αποτελέσματα είναι δραματικά και ήδη είναι εμφανής η μείωση των πληθυσμών των χελωνών ξηράς σε πολλές περιοχές. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση όλων μας, είναι η λύση για να αναστραφεί η καθοδική πορεία των πληθυσμών αυτών των συμπαθητικών ερπετών.
Ας πούμε όχι στην αιχμαλωσία και το εμπόριο άγριων ζώων, και ας βοηθήσουμε στην απελευθέρωση των ήδη αιχμάλωτων, αλλά και στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των γύρω μας.
Κρασπεδωτή Χελώνα, Testudo marginata, Φωτογραφία: Ηλίας ΣτραχίνηςΤα 3 είδη χελωνών ξηράς της χώρας μας προστατεύονται από:
α)
την Σύμβαση της Βέρνηςβ)
την Κοινοτική Οδηγία 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 1992γ)
το Προεδρικό Διάταγμα υπ'αριθμόν 67, ΦΕΚ 23/Α/30-1-81Η αιχμαλωσία, η διακίνηση, το εμπόριο, η θανάτωσή τους και η απειλή των οικότοπων τους είναι πράξεις παράνομες σύμφωνα με τους παραπάνω νόμους.
Περισσότερα για την παραπάνω νομοθεσία...Αν εντοπίσετε αιχμάλωτες χελώνες, ερπετά ή άλλα άγρια ζώα, μπορείτε να καλέσετε το δασαρχείο της περιοχής σας ή να μας στείλετε email ή προσωπικό μήνυμα και να μας καταγγείλετε το περιστατικό.
Σύνταξη κειμένου: Ηλίας Στραχίνης
27-04-2009