Αποστολέας Θέμα: Φίδι - Κορινθία  (Αναγνώστηκε 13021 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος gtaranti

• Member
  • *
Φίδι - Κορινθία
« στις: 25-09-15, 20:52:15 »
Μπορείτε να μου πείτε τι είδους είναι κι αν είναι επικίνδυνο;
Βρέθηκε σε γκαζόν οικίας σήμερα (25 Σεπτ).
Μήκος γύρω στα 40εκ.

Μέχρι χθες είχαμε και μια μικρή χελώνα και της είχαμε ρίξει κάτι φρούτα για να φάει. Υπάρχει περίπτωση αυτά να προσέλκυσαν το φίδι?

Αποσυνδεδεμένος Giorgos

• Active Member
  • *
Απ: Φίδι - Κορινθία
« Απάντηση #1 στις: 25-09-15, 23:11:20 »
Καλησπερα,αρχιζοντας απο το τελος , τα φιδια δεν τρωνε φρουτα και οτιδηποτε φυτικο,το φιδι αυτο ειναι εντελως ακινδυνο και προκειται μαλλον για νεαρο λαφιατη (εξ αλλου θα απαντησουν οι ειδικοι,εγω απλα συζητηση κανω)Τρομαξατε βεβαια αλλα δεν επρεπε να το σκοτωσετε,θα εφευγε και ουτε γατα ουτε ζημια.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #2 στις: 26-09-15, 15:32:18 »
Καλησπέρα gtaranti, καλώς ήρθες στο φόρουμ.
Το άτυχο φίδι της φωτογραφίας είναι ένας ανήλικος Λαφιάτης, Elaphe quatuorlineata. Πρόκειται για ένα εντελώς ακίνδυνο αλλά και αυστηρώς προστατευόμενο είδος. Καταλαβαίνω τον πανικό που μπορεί να προκληθεί σε κάποιον στη θέα ενός φιδιού, όταν αυτός έχει άγνοια στο αντικείμενο και έχει ακούσει και τόσα πολλά ανυπόστατα που κυκλοφορούν για τα φίδια. Ας ελπίσουμε αυτό το περιστατικό να είναι και το έναυσμα να ασχοληθείς έστω ελάχιστα ώστε να μάθεις 2-3 πράγματα βασικά για αυτά τα ζώα, ώστε να είσαι και εσύ και η οικογένειά σου πιο ήσυχοι αλλά και για να μη χρειαστεί να την πληρώσει κάποιο άλλο ακίνδυνο ζώο στο μέλλον.

Αν θέλεις πες μας την περιοχή σου για να σου πω ποια φίδια μπορεί να συναντήσεις εκεί και ποια (και πόσο) είναι επικίνδυνα από αυτά και πως μπορείς να τα αναγνωρίζεις.

Τα φίδια δεν τρώνε φυτική τροφή αλλά μόνο ζωντανά ζώα που μπορούν να χωρέσουν στο στόμα τους (σαν γενικό κανόνα).

Επίσης, η χελώνα είναι ελεύθερη να φύγει ή περιορισμένη στον κήπο?

Αποσυνδεδεμένος gtaranti

• Member
  • *
« Απάντηση #3 στις: 28-09-15, 09:12:02 »
Καλημέρα, δυστυχώς δεν είμαι ενημερωμένος σχετικά με το ποια φίδια είναι επικίνδυνα και ποια όχι. Ακόμα όμως και να ήμουν είναι δύσκολο στο σκοτάδι να ξεχωρίσεις ε΄να "καλό" από ένα "κακό" φίδι. Επιπλέον όταν υπάρχουν δύο μικρά παιδιά τριγύρω, προσπαθείς να τα διαφυλάξεις.

Δεν επιχειρώ να δικαιολογηθώ, γιατί πιστεύω ότι έπραξα ορθά κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες, όμως όπως μου λέτε θα ασχολήθω να μάθω περισσότερα πράγματα γι αυτά.

Μετακόμισα στην επαρχία πριν 2 χρόνια (Χωριό νομού Κορινθίας) και βλέπω ότι και εδώ οι χωριανοί αν και θα πρεπε να ξέρουν περισσότερα για τα ερπετά, διακατέχονται όπως και οι περισσότεροι από φόβο για ΟΛΑ τα φίδια.

Ευχαρσιτώ για την προτροπή σας.

Η χελώνα  ήταν ελεύθερη να φύγει (και έφυγε) , αλλα κατά περιόδους ξαναέρχεται και τότε γίνεται πανηγύρι με τα παιδιά!

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #4 στις: 28-09-15, 09:37:52 »
Καλημέρα, δυστυχώς δεν είμαι ενημερωμένος σχετικά με το ποια φίδια είναι επικίνδυνα και ποια όχι. Ακόμα όμως και να ήμουν είναι δύσκολο στο σκοτάδι να ξεχωρίσεις ε΄να "καλό" από ένα "κακό" φίδι. Επιπλέον όταν υπάρχουν δύο μικρά παιδιά τριγύρω, προσπαθείς να τα διαφυλάξεις.

Όπως έγραψα ήδη εγώ προσωπικά μπορώ να καταλάβω την πράξη αυτή από κάποιον μη ενημερωμένο στο θέμα και να το δω από την σκοπιά του, αν και ο ίδιος θα έπραττα διαφορετικά ακόμα και με επικίνδυνα είδη. Είμαι σίγουρος όμως ότι αν ασχοληθείς λίγο θα αποκτήσεις άλλη οικειότητα και θα έχεις άλλη αντίδραση, τουλάχιστον στα μη δηλητηριώδη είδη, το έχουμε δει αρκετές φορές εδώ μέσα  ;)

Παράθεση
Μετακόμισα στην επαρχία πριν 2 χρόνια (Χωριό νομού Κορινθίας) και βλέπω ότι και εδώ οι χωριανοί αν και θα πρεπε να ξέρουν περισσότερα για τα ερπετά, διακατέχονται όπως και οι περισσότεροι από φόβο για ΟΛΑ τα φίδια.

Αυτό είναι αλήθεια δυστυχώς. Στην επαρχεία ενώ θα περίμενε κανείς οι άνθρωποι να έχουν περισσότερη γνώση πάνω στα άγρια ζώα, εκεί είναι που συναντάς και τη μεγαλύτερη άγνοια ή σύγχυση.

Στην περιοχή που μένεις μπορείς να συναντήσεις τα εξής φίδια (τα γράφω με τις κοινές ονομασίες του herpetofauna.gr ώστε να μπορέσεις να τα βρεις εύκολα στο φωτογραφικό ευρετήριο ή στο μενού ανά κοινή ονομασία):
Έρυξ
Λαφιάτης
Δενδρογαλιά
Σαΐτα
Αγιόφιδο
Σπιτόφιδο
(Στεφανοφόρος και Λαφίτης του Ασκληπιού μόνο αν είσαι σε ορεινό χωριό)
Νερόφιδο
Λιμνόφιδο
Σαπίτης
Τυφλίνος
Οχιά

και τις εξής άποδες σαύρες:
Ελληνικό Κονάκι
Κεφαλονίτικο Κονάκι
Τυφλίτης
Οφιόμορος

Το μόνο ζώο που έχει επικίνδυνο δάγκωμα για τον άνθρωπο είναι η Οχιά. Όλα τα υπόλοιπα είναι εντελώς ακίνδυνα. Την Οχιά μπορέις να την ξεχωρίσεις από τα υπολοιπα γιατί είναι κοντόχοντρο φίδι με μικρή ουρά που στενεύει απότομα, είναι γκρίζα με χοντρό καφέ ή μαύρο ζιγκ-ζακ κατά μηκος της ράχης, έχει πολύ φαρδύ κεφάλι σε σχέση με το λαιμό, φέρει μια απόφυση σαν κερατάκι στο ρύγχος, έχει μάτια σαν της γάτας (κατακόρυφη κόρη) την ημέρα (που ανοίγουν όμως τη νύχτα) και δεν γυαλίζει - θαμπό δέρμα. Τα μόνα είδη που θα μπορούσες στην αρχή να μπερδέψεις είναι οι ανήλικοι Λαφιάτες, σαν αυτός της φωτογραφίας σου και το Αγιόφιδο. Όμως αυτά τα δύο είδη δεν έχουν ενιαίο ζιγκ-ζακ αλλά κηλίδες, είναι μακρόστενα φίδια με μεγάλη ουρά λεπτή ουρά, έχουν πιο στενό κεφάλι από της Οχιάς, δεν έχουν "κερατάκι" και είναι πιο γυαλιστερά φίδια.
Εδώ τα εξηγώ και σε βίντεο σε έναν φίλο: https://www.youtube.com/watch?v=Ea-JEvq-508

Διάβασε τα παραπάνω κοιτώντας και τα αντίστοιχα είδη συγχρόνως στις φωτογραφίες.
Μόλις βρεις λίγο χρόνο ρίξε μια ματιά και στα άρθρα: http://www.herpetofauna.gr/index.php?module=narticle
ειδικά στις πρώτες βοήθειες
και ρίξε μια ματιά και στα υπόλοιπα βίντεο, θα σε βοηθήσουν στην αναγνώριση https://www.youtube.com/user/HerpetofaunaGR/videos

Αποσυνδεδεμένος gtaranti

• Member
  • *
« Απάντηση #5 στις: 28-09-15, 09:56:32 »
Ευχαριστώ για το χρόνο σας και είμαι σίγουρος ότι μέσα από το site σας θα γίνω "σοφότερος" όσο αφορά στα φίδια.

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #6 στις: 28-09-15, 14:59:18 »
Παρακαλώ!
Βρήκα λίγο χρόνο και έκανα τις ονομασίες συνδέσμους ώστε να πατάς κατευθείαν επάνω και να σου εμφανίζει το είδος.