Αποστολέας Θέμα: Νεκρές φάλαινες και δελφίνια εκβράζονται στις ελληνικές θάλασσες  (Αναγνώστηκε 6353 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.992
    • Herpetofauna of Greece

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2009, 11:19


«Μεταναστεύουν» στις ελληνικές θάλασσες, όπου η αλλαγή του κλίματος σε συνάρτηση με τις ανθρώπινες δραστηριότητες τα απειλούν με εξαφάνιση. Ο λόγος για σπάνια θηλαστικά, όπως φάλαινες φυσητήρες, ρινοδέλφινα και ένα ζωνοδέλφινο, η έντονη παρουσία των οποίων προβληματίζει τους επιστήμονες.

Το πιο σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε πριν λίγες ημέρες, βόρεια της Σάμου, όπου εκβράστηκε μία θηλυκή νεαρή φάλαινα φυσητήρας. Το ζώο δεν έφερε σημάδια τραυματισμού και η παρουσία του στην περιοχή συμπίπτει με την αυξημένη μεταναστευτική δραστηριότητα, που παρατηρείται στους πληθυσμούς φυσητήρων κατά τους φθινοπωρινούς μήνες και ιδιαίτερα στην περιοχή μεταξύ Ικαρίας, Σάμου, Χίου και Τουρκίας.

«Πάντοτε, το φθινόπωρο τα περιστατικά είναι περισσότερα, λόγω της μεταναστευτικότητας των ζώων. Όμως, για κάθε θηλαστικό που βρίσκεται θανατωμένο, αντιστοιχούν περίπου άλλες 20 περιπτώσεις που δεν εντοπίζονται», δηλώνει η Συντονίστρια Επιστημονικής Έρευνας και Δράσεων Προστασίας, Αρχιπέλαγος ΙΘΑΠΕΑ, Αναστασία Μήλιου.

Η φάλαινα φυσητήρας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος είδος φάλαινας στη Μεσόγειο και το μεγαλύτερο οδοντοκήτος στον κόσμο. Ένας αρσενικός φυσητήρας ξεπερνά τα 18 μέτρα σε μήκος και τους 50 τόνους σε βάρος, ενώ μία θηλυκή, τα 12 μέτρα και τους 20 τόνους.

Είναι ένα είδος που συναντάται όλο το χρόνο στις ελληνικές θάλασσες. Ο αρσενικός τρέφεται μ' έναν τόνο καλαμάρια την ημέρα, με μία ανάσα φτάνει έως και τα 3.000 βάθος, ενώ η πορεία ταξιδιού τους για την αναζήτηση τροφής είναι από 2 έως 7 μίλια. Οι αρσενικοί ζουν συνήθως μοναχικά, ενώ τα θηλυκά ζώα ζουν σε ομάδες μαζί με τα μικρά τους, τα οποία τα θηλάζουν έως και 5 χρόνια.

Την ίδια ώρα, και μέσα σε διάστημα λίγων μόλις ημερών, δύο δελφίνια εκβράστηκαν νεκρά στον Άλιμο Αττικής και τη Σάμο. Το πρώτο ήταν ένα ρινοδέλφινο και το δεύτερο ένα ζωνοδέλφινο. Τα αίτια θανάτου τους παραμένουν άγνωστα. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με μια θαλάσσια χελώνα, η οποία βρέθηκε μαχαιρωμένη και με κομμάτια από παραγάδι στο πτερύγιό της, στην Ικαρία. Οι επιστήμονες θεωρούν βέβαιο ότι ανθρώπινο χέρι της αφαίρεσε τη ζωή.


«Η μείωση της τροφής και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος απειλούν τα θηλαστικά και τις θαλάσσιες χελώνες. Διαταράσσονται οι ισορροπίες της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και απειλούνται με εξαφάνιση σπάνια είδη», κατέληξε η κ. Μήλιου.


Πηγή: Zougla.gr