Καλησπέρα σας,
Στα πλαίσια υπηρεσιών υγείας και ασφάλειας της εργασίας, μου έχει ζητηθεί από εργαζομένους επιχείρησης, ενημέρωση σε θέματα αντιμετώπισης και πρόληψης από δήγματα φιδιών.
Στο herpetofauna έχω βρεί την πιο ολοκληρωμένη πληροφόρηση και θα ήθελα αν μπορείτε να με καθοδηγήσετε περαιτέρω, καθότι άσχετος με τα φίδια.
Οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε υπαίθριες εργασίες κοντά στο οδικό δίκτυο στην περιοχή του Προμαχώνα. Τον τελευταίο καιρό έχουν παρατηρήσει μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των φιδιών. Αρχικά έχουμε υποδείξει την υποχρεωτική χρήση υποδημάτων ασφαλείας, την αποφυγή των φιδιών σε περίπτωση θέασης τους και απαγόρευση προσπάθειας θανάτωσης τους. (Παρόλα αυτά κάποιοι προσπαθούν να τα θανατώσουν και κάποιοι αρνούνται να εργαστούν).
Απο πληροφορίες που βρήκα στο herpetofauna τα φίδια που ευδοκιμούν στην περιοχή μάλλον είναι οχιές αστρίτης (ελληνοβουλγαρικά σύνορα), αλλά δεν μπορώ να το διασταυρώσω με τους εργαζόμενους καθώς ο καθένας τα περιγράφει όπως νάνε.
Σε συνέχεια της προσπάθειας ενημέρωσης τους, θέλω να τους φτιάξω ένα έντυπο ενημερωτικό δισέλιδο με βασικές πληροφορίες για τα φίδια και πρώτες βοήθειες σε περίπτωση δήγματος.
Θέλω να ρωτήσω:
1. Αν όντος τα φίδια στην περιοχή μπορεί να είναι οχιές και όχι κάποιο μη δηλητηριώδες φίδι.
2. Αν λόγο της απόστασης από το πλησιέστερο νοσοκομείο, σε περίπτωση δήγματος θα πρέπει να εξοπλίσουμε το φαρμακείο πρώτων βοηθειών με κάποιο σκεύασμα (κορτιζόνη - αδρεναλίνη). Αν μπορείτε να μου συστήσετε κάποιο συγκεκριμένο προϊόν.
3. Αν μπορώ να χρησιμοποιήσω το herpetofauna ως πηγή και ως παραπομπή για τις φωτογραφίες (μόνο για έντυπο υλικό).
Ευχαριστώ