Αποστολέας Θέμα: Απορίες για φίδια  (Αναγνώστηκε 4779 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος MariaYp

• Member
  • *
Απορίες για φίδια
« στις: 01-05-16, 15:17:36 »
Καλησπέρα και χρονια πολλα!

Αρχικά να αναφέρω οτι με εχει μαγέψει το συγκεκριμένο blog, κάθομαι και το χαζεύω τουλαχιστον 3 ώρες τωρα! Έγινα λοιπον μέλος για να μπορέσω να μάθω και εγω περισσότερα για αυτα τα πλασματάκια, περισσότερο δε για τα φιδάκια τα οποία και φοβάμαι πολυ ;D
Γενικά αγαπω ολα τα ζώα και δεν πειράζω κανένα, σχετικα με τα ερπετά λατρευω τις σαύρες και τα χελωνάκια αλλα τα φιδάκια τα φοβάμαι, δεν εχω συναντήσει πολλες φορες απο κοντα αλλα ξερω οτι αν δω κάποιο δίπλα μου θα πανικοβληθω και δε θα το αναγνωρίσω μεσα στον πανικό μου!
Επομένως ερχεται η εξής απορία: κατοικώ στην Ανατολική Αττική και θα ηθελα να ξερω ποια ήδη φιδιών υπάρχουν εδω. Απο μακρια εδω περα οσες φορες εχουμε συναντήσει ειναι καποια πολυ γρήγορα φιδάκια που λαμπιριζουν στον ήλιο σαν ασήμι.

Επιπλέον ερχεται μια ερωτηση που εχω απορία εδω και πολλα χρόνια. Η γιαγια μου (μορφωμένη και σοβαρή γυναικα, δεν ελεγε βλακείες) μας ελεγε παλια μια ιστορια για ενα φίδι που υπήρχε στο χωριό της στο νόμο Αχαΐας το οποίο και βρισκόταν εκει πολλα χρονια, δηλαδη την τοποθεσία που βρισκόταν την ελεγαν μεταξύ τους οι χωρικοί "στο φίδι". Ηταν πολυ παχουλό και είχε πολλα μέτρα μήκος. Ηταν άκακο και το γνώριζαν οι κάτοικοι, το έβλεπαν να περναει και δεν του έκαναν τιποτα. Επισης συχνά σε εκεινο το σημειο χάνονταν κοτούλες και ελεγαν οτι τις εφαγε το φίδι. Καποια στιγμη η ιστορια λεει οτι βρήκαν έναν τεράστιο σκελετό φιδιού (προφανως το φιδάκι πεθανε ή καποιος το κανονισε). Εχω απορία όλη μου τη ζωη τι φίδι μπορει να ηταν αυτο. Σαν βόας μου ακούγεται αλλα που βόας σε χωριό της Ελλάδας  :D. Επισης η γιαγια μου ελεγε οτι στο ίδιο χωριό κάποτε είχε δει φίδι με δυο κεφάλια.

Με συγχωρείτε για το μακροσκελές post και ευχαριστω πολυ εκ των προτέρων για την απαντηση!
Συγχαρητήρια για την υπέροχη δουλεια σας!

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Απ: Απορίες για φίδια
« Απάντηση #1 στις: 01-05-16, 20:20:15 »
Γεια σου Μαρία, καλώς ήρθες στο φόρουμ.
Τα φίδια στην Αττική είναι τα παρακάτω, όπως θα τα βρεις με τις κοινές ονομασίες που χρησιμοποιούνται στην κεντρική σελίδα:
Ερυξ
Στεφανοφόρος (σε υψόμετρο)
Έφιος
Λαφιάτης
Δενδρογαλιά
Σαΐτα
Αγιόφιδο
Λαφίτης του Ασκληπιού
Σπιτόφιδο
Νερόφιδο
Λιμνόφιδο
Σαπίτης
Τυφλίνος
Οχιά

και δύο άποδες σαύρες:
Τυφλίτης
Ελληνικό Κονάκι

Είναι πολλοί οι τοπικοί μύθοι και οι δοξασίες με φίδια σε όλη την Ελλάδα. Κάθε χωριό "έχει" το δικό του τεράστιο φίδι, άλλοτε ακίνδυνο, άλλοτε επικίνδυνο, άλλοτε με κέρατα, κτλ, κτλ. Συνήθως ένας μεγάλος Λαφιάτης ή Έφιος με μήκος κοντά στα δύο μέτρα "μετατρέπεται" σε φίδι άνω των 3ων μέτρων και από στόμα σε στόμα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο. Από προσωπικές εμπειρίες γνωρίζω πολύ καλά πως ένα φίδι μήκους λιγότερο του ενός μέτρου μπορεί να περιγραφεί σαν φίδι >2 μέτρων και χοντρό όσο ένας πύθωνας.
Φίδια με δύο κεφάλια είναι εφικτό να γεννηθούν (όπως και άλλα ζώα, ακόμα και άνθρωποι) αλλά στη φύση δεν είναι ικανά να επιβιώσουν. Πολλές φορές ο Έρυξ περιγράφεται ως φίδι με δύο κεφάλια, ένα στη θέση του κεφαλιού και ένα στη θέση της ουράς  :)

Αποσυνδεδεμένος MariaYp

• Member
  • *
Απ: Απορίες για φίδια
« Απάντηση #2 στις: 01-05-16, 23:00:47 »
Ευχαριστω πολυ για την άμεση απαντηση!
Πολλά τα φιδάκια της Αττικης μας, θα πρεπει να αρχίσω να τα μελετώ, ισως ετσι να ξεπεράσω το φόβο που τους εχω!

Σχετικα με τις ιστορίες της γιαγιας μου, φαντάζομαι οτι ενα φίδι δυο μέτρων απο πολυ κοντα φαντάζει δράκος! Sn::T

Φαντάζομαι τι ποντίκια είχε το συγκεκριμενο χωριό! Μια φορα καθόταν στο μπαλκονι της και ενα φιδάκι σκαρφάλωσε πανω της και άρχισε να "περπατάει". Έκατσε εντελως ακίνητη και εκεινο εκανε τη βολτα του και έφυγε  :)

Το φίδι με τα "δυο κεφάλια" το περιεγραφε ακριβώς οπως εσεις περιγράφετε τον ερυξ! Οπως ελεγε, αντί για ουρά είχε κεφαλι το οποίο σερνόταν ακριβώς δίπλα απο το κεφαλι του και το υπόλοιπο σώμα ακολουθούσε απο πισω! Ποσο κριμα που δε ζει για να της πω οτι το τρομακτικό φίδι με τα δυο κεφάλια που είχε δει δεν ειναι ακριβώς αυτο που νόμιζε  ;D