Αποστολέας Θέμα: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  (Αναγνώστηκε 5111 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος pkonte

 • Member
 • *
 • Μηνύματα: 3
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
« στις: 21-04-16, 15:34:57 »
Καλησπέρα σας,

Στα πλαίσια υπηρεσιών υγείας και ασφάλειας της εργασίας, μου έχει ζητηθεί από εργαζομένους επιχείρησης, ενημέρωση σε θέματα αντιμετώπισης και πρόληψης από δήγματα φιδιών.
Στο herpetofauna έχω βρεί την πιο ολοκληρωμένη πληροφόρηση και θα ήθελα αν μπορείτε να με καθοδηγήσετε περαιτέρω, καθότι άσχετος με τα φίδια.

Οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε υπαίθριες εργασίες κοντά στο οδικό δίκτυο στην περιοχή του Προμαχώνα. Τον τελευταίο καιρό έχουν παρατηρήσει μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των φιδιών. Αρχικά έχουμε υποδείξει την υποχρεωτική χρήση υποδημάτων ασφαλείας, την αποφυγή των φιδιών σε περίπτωση θέασης τους και απαγόρευση προσπάθειας θανάτωσης τους. (Παρόλα αυτά κάποιοι προσπαθούν να τα θανατώσουν και κάποιοι αρνούνται να εργαστούν).

Απο πληροφορίες που βρήκα στο herpetofauna τα φίδια που ευδοκιμούν στην περιοχή μάλλον είναι οχιές αστρίτης (ελληνοβουλγαρικά σύνορα), αλλά δεν μπορώ να το διασταυρώσω με τους εργαζόμενους καθώς ο καθένας τα περιγράφει όπως νάνε.

Σε συνέχεια της προσπάθειας ενημέρωσης τους, θέλω να τους φτιάξω ένα έντυπο ενημερωτικό δισέλιδο με βασικές πληροφορίες για τα φίδια και πρώτες βοήθειες σε περίπτωση δήγματος.

Θέλω να ρωτήσω:
1. Αν όντος τα φίδια στην περιοχή μπορεί να είναι οχιές και όχι κάποιο μη δηλητηριώδες φίδι.
2. Αν λόγο της απόστασης από το πλησιέστερο νοσοκομείο, σε περίπτωση δήγματος θα πρέπει να εξοπλίσουμε το φαρμακείο πρώτων βοηθειών με κάποιο σκεύασμα (κορτιζόνη - αδρεναλίνη). Αν μπορείτε να μου συστήσετε κάποιο συγκεκριμένο προϊόν.
3. Αν μπορώ να χρησιμοποιήσω το herpetofauna ως πηγή και ως παραπομπή για τις φωτογραφίες (μόνο για έντυπο υλικό).

Ευχαριστώ

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

 • Administrator
 • *****
 • Μηνύματα: 2.992
  • Herpetofauna of Greece
Απ: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
« Απάντηση #1 στις: 24-04-16, 20:31:47 »
Καλησπέρα pkonte
Στην περιοχή που αναφέρεσαι δεν απαντούν Αστρίτες (Vipera berus). Την οχιά αυτή μπορεί κανείς να τη βρει στην Ελλάδα μόνο σε υψόμετρα μεγαλύτερα των 1600ων μέτρων. Σε εκείνη την περιοχή λοιπόν μπορέι κανείς να συναντήσει πάνω από 10 είδη φιδιών και 2 είδη άποδων σαυρών και από αυτά μόνο η Οχιά (Vipera ammodytes) είναι επικίνδυνη. Δεν χρειάζεται να έχετε κάτι παραπάνω στο φαρμακείο σας από τα προβλεπόμενα. Η κορτιζόνη είναι χρήσιμο να υπάρχει γενικώς γιατί μπορεί να προκύψει αλλεργική αντίδραση από οτιδήποτε. Σε περίπτωση δηλητηριώδους δήγματος απλά ακολουθούμε τις πρώτες βοήθειες, όπως είναι στο site. Δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω και δεν χορηγούμε σε καμία περίπτωση αδρεναλίνη ή οτιδήποτε άλλο, αυτό είναι δουλειά των γιατρών και μ΄νο Χρόνος υπάρχει πάρα πολύς αν δεν κάνουμε τα λάθη που αναφέρονται στο κείμενο.
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις υλικό προς ενημέρωση των εργαζομένων εφόσον αναφερθεί η πηγή και δεν χρησιμοποιηθεί το υλικό αυτό για άλλη χρήση χωρίς να το γνωρίζω πρωτίστως. Ό,τι άλλο χρειαστείς μπορείς να στέλνεις!
Ηλίας Στραχίνης

Αποσυνδεδεμένος pkonte

 • Member
 • *
 • Μηνύματα: 3
Απ: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
« Απάντηση #2 στις: 25-04-16, 12:54:40 »
ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες
Αφού απαντά στην περιοχή Οχιά .. ότι είδος και νάνε ..Οχιά είναι :(

μια ερώτηση ακόμα,
Βρίσκω σε ξένες πηγές ότι είναι σχετικά εύκολο να ξεχωρίσουμε αν ένα δάγκωμα είναι από δηλητηριώδες φίδι ή όχι, από το αποτύπωμα του δαγκώματος..

...αυτή η πληροφορία ισχύει για τα φίδια που έχουμε στην Ελλάδα?
Μόνο τα είδη Οχιάς μπορούν να αφήσουν τα δυο διακριτά σημάδια στο δάγκωμα?
(τα 2 δηλητηριώδη που ευδοκιμούν στην Ελλάδα πέραν της Οχιάς και είναι οπισθόγλυφα, διαβάζω ότι έχουν ασθενές δηλητήριο που ακόμα και σε περίπτωση που δαγκώσουν, οποιαδήποτε συμπτώματα φεύγουν και χωρίς ιατρική βοήθεια, οπότε λέω να μην αναφερθώ καν σε αυτά αφού στην ουσία είναι ακίνδυνα)
Υπάρχει μη δηλητηριώδες φίδι που μπορεί να αφήσει σημάδι δαγκώματος σαν της Οχιάς?

ευχαριστώ

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

 • Administrator
 • *****
 • Μηνύματα: 2.992
  • Herpetofauna of Greece
Απ: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
« Απάντηση #3 στις: 25-04-16, 13:33:13 »
Μπορείς να αναφερθείς στα οπισθόγλυφα λέγοντας ότι ναι μεν φέρουν δηλητήριο αλλά είναι ακίνδυνα για εμάς. Στην Κεφαλονιά τα Αγιόφιδα τα πιάνουν όλοι τον 15Αύγουστο και εγώ προσωπικά αλλά και άλλοι συνάδελφοι έχουν δαγκωθεί πολλές φορές και από Σαπίτη χωρίς το παραμικρό σύμπτωμα.
Αυτό με τα σημάδια από τα δόντια προσωπικά τα θεωρώ μια ανοησία όσον αφορά τα είδη της χώρας μας διότι πολλές φορές μου έχουν αφήσει 2 μικρές οπές είδη μη δηλητηριώδη. Αυτό που κοιτάς είναι τα συμπτώματα όπως αναγράφονται στο σχετικό άρθρο στη σελίδα. Αν πονάει το σημείο που δαγκώθηκε το θύμα και αρχίζει και πρήζεται τότε χρειάζεται ιατρική περίθαλψη. Σε κάθε περίπτωση όμως κάποιος που δαγκώθηκε από φίδι και δεν γνωρίζουμε από ποιο είδος καλό είναι να ξεκινήσει για νοσοκομείο καλού - κακού, άσχετα από τα συμπτώματα.

Αποσυνδεδεμένος pkonte

 • Member
 • *
 • Μηνύματα: 3
Απ: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
« Απάντηση #4 στις: 25-04-16, 13:37:46 »
ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση :)

αν μπορώ να κάνω άλλη μια ερώτηση (ένα ένα μου έρχονται)..


βρίσκω διάφορα προϊόντα που υπόσχονται απωθητικές ιδιότητες για τα φίδια...

κάποια με δονήσεις, κάποια με χημικά.. τα περισσότερα εκτός από αμφιβόλου αποτελέσματος δεν έχουν και εφαρμογή στην περίπτωση ανοιχτού χώρου υπαίθριας εργασίας.

ένα από αυτά υπόσχεται απώθηση μέσω της οσμής καπνού και μου φαίνεται πιο λογικό και πιο εφαρμόσιμο, αλλά θα ήθελα και την γνώμη σας ή αν μπορείτε να μου προτείνεται κάποιο προϊόν
http://e-pestcontrol.gr/downloads/woodsmoke.pdf

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

 • Administrator
 • *****
 • Μηνύματα: 2.992
  • Herpetofauna of Greece
Απ: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
« Απάντηση #5 στις: 01-05-16, 20:06:45 »
Για τα απωθητικά προσωπικά μέχρι στιγμής δεν έχω δει κάποιο που να έχει αποτελέσματα. Διάβασε αυτό: http://www.herpetofauna.gr/index.php?module=narticle&page=read&id=27