Αποστολέας Θέμα: Απελευθέρωση χελώνων  (Αναγνώστηκε 5105 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος gordinir8

 • Member
 • *
 • Μηνύματα: 2
Απελευθέρωση χελώνων
« στις: 24-07-16, 20:07:43 »
Φίλοι μου καλησπέρα, ζω στην Αθήνα και κατά καιρούς όποτε βρίσκω πολύ μικρά χελωνάκια τα περιθάλπω για ένα διάστημα στην βεράντα του σπιτιού μου και μετά όταν μεγαλώσουν λίγο τα απελευθερώνω πάλι στην φύση . Ο λόγος που τα παίρνω στο σπίτι μου είναι γιατί τα μέρη που τα βρίσκω είναι εντελώς ακατάλληλα, πρόσφατα βρήκα στον κήπο της πολυκατοικίας μου (άγνωστο το πως βρέθηκε) ένα χελωνάκι (μάλλον Testudo Graeca) και μάλλον θηλυκό. Στον κήπο κατεβαίνουν σκύλοι από τους ενοίκους της πολυκατοικίας, αλλά κυκλοφορεί και μία μηχανή του γκαζόν!! Είναι δε αφύλακτος σε ένα σημείο και θα μπορούσε πολύ εύκολα να δραπετεύσει στο δρόμο, συνεπώς πιστεύω ότι το μέρος είναι μάλλον ακατάλληλο για μικρό χελωνάκι. Καταρχάς θα ήθελα την γνώμη σας με το αν η πράξη μου είναι σωστή και τι εναλλακτική υπάρχει για μικρά απροστάτευτα χελωνάκια. Τέλος θα ήθελα μία συμβουλή για πιθανούς τόπους απελευθέρωσης και πότε πρέπει να γίνει αυτό, ποια είναι ασφαλής ηλικία για μία χελώνα ώστε να μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα στη φύση.


Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

 • Administrator
 • *****
 • Μηνύματα: 2.992
  • Herpetofauna of Greece
Απ: Απελευθέρωση χελώνων
« Απάντηση #1 στις: 25-07-16, 12:28:24 »
Καλησπέρα gordinir8, καλώς ήρθες στο φόρουμ.
Το χελωνάκι της φωτογραφίας είναι Testudo marginata. Το ότι βρίσκεις σε ακατάλληλα μέρη χελώνες συμβαίνει επειδή πολλοί είναι αυτοί που κρατούν χελώνες στους κήπους τους ως κατοικίδια, κάτι που είναι εκτός όλων των άλλων και παράνομο, μιας και μιλάμε για άγρια προστατευόμενα ζώα.
Η τακτική σου, αν και έχεις όλες τις καλές προθέσεις, δεν είναι η καταλληλότερη. Αν για παράδειγμα είχες όντως βρει Testudo graeca στην περιοχή σου, τις κρατούσες για ένα διάστημα και τις απελευθέρωνες στη φύση, τότε θα είχες κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Κι αυτό γιατί η T. graeca δεν εξαπλώνεται μέχρι την Αττική αλλά η φυσική της εξάπλωση έρχεται από Β-ΒΑ και σταματά βορειότερα από την Κατερίνη. Θα εισήγαγες ουσιαστικά ένα ξενικό είδος στην περιοχή. Ένα άλλο παράδειγμα είναι να απελευθερώσεις χελώνες που προέρχονται από αιχμαλωσια και φέρουν ασθένειες και να θέσεις έτσι σε κίνδυνο τον άγριο πληθυσμό της περιοχής. Το ότι επεμβαίνεις στη φυσική επιλογή δε, είναι το λιγότερο.

Αυτό που πρέπει να κάνεις λοιπόν είναι το εξής: αν βρίσκεις χελώνες μέσα σε κατοικημένη περιοχή, που προέρχεται δηλαδή από αιχμαλωσία, τότε το κρατάς και καλείς την ΑΝΙΜΑ. Αυτοί ξέρουν που θα μπορούσε να τοποθετηθεί και μπορούν να ελέγξουν την υγεία του πριν την απελευθέρωση. Αυτό ισχύει και για τα μικρά χελωνάκια. Αν από την άλλη βρεις μια χελώνα να κυκλοφορεί ελεύθερα εντός κατοικημένης περιοχής ή πάνω σε δρόμο, αλλά σε περιοχή που έρχεται σε επαφή με φυσικό περιβάλλον που φιλοξενεί φυσικά χελώνες του είδους, τότε απλά μπορείς να την μετακινήσεις αμέσως προς το κοντινό φυσικότερο περιβάλλον. Όταν φαίνεται δηλαδή πως το ζώο απλά "χάθηκε" και εισχώρησε μόνο του σε κατοικημένη περιοχή ερχόμενο από το φυσικό περιβάλλον. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τηλέφωνο στην ΑΝΙΜΑ  ;)

Αποσυνδεδεμένος gordinir8

 • Member
 • *
 • Μηνύματα: 2
Απ: Απελευθέρωση χελώνων
« Απάντηση #2 στις: 25-07-16, 13:28:59 »
Καλησπέρα, πληροφοριακά όλα τα χελωνάκια που είχα στο παρελθόν ήταν ίδια ράτσα, testudo marginata όπως αναγνωρίσατε και εσείς.
Πληροφοριακά τα απελευθέρωσα στην ευρύτερη περιοχή της β.Εύβοιας.
Θα επικοινωνήσω με την ΑΝΙΜΑ, ώστε αυτή την φορά να γίνει με τον σωστό τρόπο.
Σας ευχαριστώ πολύ.