Αποστολέας Θέμα: Υψομετρικά όρια εξάπλωσης και μερικές ακόμα απορίες  (Αναγνώστηκε 4709 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος THEMISTOKLIS

• Member
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
  • Φύλο: Άντρας
Γεια σας.
Πρόσφατα τον Ιούλιο πήγα εκδρομή στον Όλυμπο, και ανεβήκαμε μέχρι τα 2.300 μέτρα. Έχω την απορία τι ερπετά θα βρίσκονται σε ύψος πάνω από 2.000 μέτρα και ποια. Το περιβάλλον είναι βραχώδες με έντονες θερμοκρασιακές μεταβολές, και αν και μας είπαν για σαλαμάνδρες, δε συναντήσαμε καμία, γιατί μόνο το βράδυ είχε βρέξει. Γενικά αυτά τα αμφίβια συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχουν, και από ό,τι έχω καταλάβει είναι καθαρά θέμα τύχης να τα βρεις. Εκτός από σαλαμάνδρες, υπάρχουν ερπετά σε αυτό το ύψος όπως σαύρες και φίδια;
Επίσης πιο είναι το υψομετρικό όριο εξάπλωσης του σαμιαμιδιού; Ήμουν προχθές στο χωριό μου στους πύργους Κοζάνης, κι ένα βράδυ άκουσα τον ήχο του σαμιαμιδιού στην αυλή, προς τη μεριά ενός τοίχου. Νομίζω πως και πέρυσι το ξαναάκουσα. Παρόλα αυτά δεν έχει μπει κανένα στο σπίτι ούτε έχω ακούσει γενικά ότι υπάρχουν. Μπορούν να επιβιώσουν σε τέτοιο υψόμετρο με απρόβλεπτες θερμοκρασιακές πτώσεις ακόμα και το καλοκαίρι, και χειμερινές θερμοκρασίες που μπορούν να φτάσουν τους -20 ή και παρακάτω βαθμούς για βραχύ χρονικό διάστημα; Πιο είναι το υψομετρικό όριο εξάπλωσής τους;
Επίσης γιατί τα σαμιαμίδια είναι τόσο λίγα στην Ελλάδα; Διαβάζω για τροπικές χώρες που έχουν πάρα πολλά μικρά σαμιαμίδια παντού. Τόσα πολλά, που παγιδεύονται σε ντουλάπια, θήκες μουσικών οργάνων και πέφτουν μέσα στα μπουκάλια. Εντάξει, εκεί αναπαράγονται όλο το χρόνο και σε μικρά νησιά ίσως να μην έχουν και πολλούς εχθρούς, αλλά κι εδώ δεν έχουμε επαρκή θερμή περίοδο αναπαραγωγής το καλοκαίρι; Το νησί Formentera της Ισπανίας για παράδειγμα είναι γνωστό ως το νησί των σαμιαμιδιών επειδή είναι πλημμυρισμένο με Hemidactylus turcicus. Εδώ είναι ελάχιστα, τουλάχιστον εδώ στο γεωγραφικό πλάτος της Θεσσαλονίκης όπου βρίσκομαι. Μήπως στην Κρήτη και στη νότια Ελλάδα είναι περισσότερα; Τι γίνεται;
Όσον αφορά τα φίδια, έχουμε κάποιο είδος στην Ελλάδα που είναι κανονικός συσφιγκτήρας; Εκτός από τον Eryx jaculus που λόγω της ταξινομικής του θέσης ως βόας είναι οπωσδήποτε συσφιγκτήρας, από τους κολουβρίδες μας ποιοι είναι συσφιγκτήρες; Το νερόφιδο για παράδειγμα πιάνει την τροφή με τα σαγόνια του και απλά την καταπίνει.
Επίσης, έχει αποδειχθεί ποτέ ότι ένα είδος ερπετού, είτε στην Ελλάδα είτε αλλού, έχει κινδυνεύσει από την ανθρώπινη καταδίωξη. Τα φίδια είναι κρυπτικά και σίγουρα όταν κάποιος βρίσκει ένα φίδι και το σκοτώνει, άλλα 10 ή και περισότερα είναι κρυμμένα στη γύρω περιοχή και δεν τα βρίσκει, οπότε το είδος δεν κινδυνεύει και τόσο. Τουλάχιστον αυτό θα ήθελα να ελπίζω, δεν ξέρω όμως αν είναι η πραγματικότητα. Η Macrovipera lebetina εξαφανίστηκε στο Ισραήλ για παράδειγμα, γαιτί άραγε; Επίσης έχουν υπάρξει περιπτώσεις οργανωμένης εξόντωσης φιδιών από τον άνθρωπο; Εννοώ ΄τοι, αντί να τα σκοτώνουν απλά όποτε τα βρουν, κάποιοι, να φτιάξουν μια ομάδα με σκοπό να καθαρίσουν την περιοχή από φίδια πριν κατασκηνώσουν, χτίσουν σπίτι, κυνηγήσουν κλπ. Δε θέλω να πιστεύω ότι γίνεται αυτό, αλά μπορεί και να έγινε.
Επίσης, ποια από τα φίδια μας θα μπορούσε να θεωρηθεί το πιο επιθετικό; Κάποιοι κολουβρίδες όπως ο σαπίτης είναι πιο επιθετικοί από τις οχιές, γι'αυτο ρωτάω. Πιο κάνει τον πιο πολύ θόρυβο και εκτινα΄ξεις αν πιαστεί ή στριμωχτεί; Και γενικώς από την ελληνική ερπετοπανίδα, ποιο είδος κάνει τις πιο ακραίες επιδείξεις απειλής; Εννοώ όπως ο χαμαιλέοντας φουσκώνει το σώμα του και σφυρίζει, κάποιο άλλο είδος σαύρας να κάνει κάτι τέτοιο. Ο δράκος το κάνει;
Τέλος, βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη και έχω την απορία ποια περίπου είδη βρίσκονται στην περιοχή μου. Βρίσκομαι προς το κέντρο της πόλης, οπότε αυτά που συναντώ είναι μόνο τα σαμιαμίδια, άντε και οι κοκκινομάγουλες σε κάποια τεχνητή λίμνη. Ποια άλλα άγρια είδη υπάρχουν μέσα ή γύρω από τη Θεσσαλονίκη; Και πόσο πιθανό είναι να συναντήσω κροκοδειλάκια εδώ;
Σας ευχαριστώ πολύ και συγγνώμη για τις απανωτές ερωτήσεις, επειδή απλώς σπάνια μπαίνω στο φόρουμ βρίσκω ευκαιρία να τις δημοσιεύω όλες μαζί.

Αποσυνδεδεμένος Giorgos

• Active Member
  • *
Γεια σου Θεμιστοκλη.Απο που ν'αρχισουμε και που να τελειωσουμε σε ολα αυτα τα ερωτηματα.Οπως λες μπαινεις σπανια στο φορουμ,αλλα αν πας στα ειδη και τα διαβασεις πιστευω θα απαντηθουν ισως και ολα.Τα δυο βασικα παντως ειναι οτι υπαρχουν ερπετα στα υψομετρα πανω απο 2000-2200 γενικα στην Ηπειρωτικη Ελλαδα,(π.χ.στεφανοφορος 2500+) και οτι φιδια επιθετικα δεν υπαρχουν με την εννοια της επιθεσης.Κανουν διάφορα οταν τα απειλουμε ή τα στριμωχνουμε καπου που δεν μπορουν να διαφυγουν.Αλλοιως γινονται Γιουσεϊν Μπολτ.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Θεμιστοκλή οι ερωτήσεις σου είναι πραγματικά πάρα πολλές και αυτή τη στιγμή εγώ προσωπικά δεν έχω τόσο χρόνο να τις απαντήσω όλες σε ένα μήνυμα. Θα επανέλθω σε μερικές μέρες όμως που θα έχω περισσότερο χρόνο για να απαντήσω σε ό,τι γνωρίζω.