Αποστολέας Θέμα: Χαρακτηριστικά Φολίδων  (Αναγνώστηκε 6945 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Nikos t

• Full Member
  • *
  • Φύλο: Άντρας
Χαρακτηριστικά Φολίδων
« στις: 23-06-17, 13:23:29 »
Καλημέρα σε όλα τα μέλη του φόρουμ,
Ηλία μέχρι στιγμής έχω καταφέρει να ξεχωρίζω πολύ καλά τα περισσότερα είδη της Ελλάδας και όλα της περιοχής μου χάρη σε αυτό το υπέροχο σαιτ αλλά ένα πράγμα με δυσκολεύει: η αναγνώριση των ατροπίδοτων και τροπιδοτών φολίδων.

Κάποτε είχες πει σε ένα θέμα ότι στον Σαπίτη είναι χαρακτηριστικές οι φολίδες του '' Είναι χαρακτηριστική και μοναδική η φολίδωση του.''   https://www.herpetofauna.gr/forum/index.php?topic=1280.0. Μήπως μπορείς να μου εξηγήσεις τι είναι αυτό το έντονο χαρακτηριστικό στην φολίδωση του,που δεν μπορώ να διακρίνω??  ???

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Απ: Χαρακτηριστικά Φολίδων
« Απάντηση #1 στις: 23-06-17, 17:56:41 »
Οι φολίδες του Σαπίτη έχουν αυλάκωση κατά μήκος κεντρικά.
Οι τροπιδωτές φολίδες έχουν μια "αιχμή" ανάγλυφη (τρόπιδα) προς τα έξω, κεντρικά κατά μήκος:

Οι ατροπίδωτες είναι απλές όπως οι παρακάτω:

Αποσυνδεδεμένος Nikos t

• Full Member
  • *
« Απάντηση #2 στις: 23-06-17, 19:39:42 »
Πολύ κατατοπιστικό αυτό που μου ''έδειξες'' με βοήθησε πάρα πολύ να καταλάβω τα είδη φολίδων.

Μόνο οι 5 Οχιές, ο Σαπίτης, το Νερόφιδο και το Λιμνόφιδο έχουν τροπιδωτές και όλες οι Κολουβρίδες και άποδες σαύρες ατροπίδωτες σωστά?? Εξυπηρετεί κάτι αυτή η "αιχμή" στις τροπιδωτές φολίδες??

Αποσυνδεδεμένος Nikos t

• Full Member
  • *
« Απάντηση #3 στις: 23-06-17, 20:11:42 »
Μια διόρθωση να κάνω μάλλον οι φολίδες των άποδων σαυρών δεν ανήκουν σε καμία από τις δυο αυτές κατηγορίες επειδή αυτές είναι ενισχυμένες με οστέινα πλακίδια (οστεόδερμα), όπως λέει και το άρθρο με τις διαφορές τους απλώς τώρα το θυμήθηκα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #4 στις: 23-06-17, 21:17:08 »

Μόνο οι 5 Οχιές, ο Σαπίτης, το Νερόφιδο και το Λιμνόφιδο έχουν τροπιδωτές και όλες οι Κολουβρίδες και άποδες σαύρες ατροπίδωτες σωστά?? Εξυπηρετεί κάτι αυτή η "αιχμή" στις τροπιδωτές φολίδες??

Όχι, ο Σαπίτης έχει αυλάκωση στις φολίδες του, όχι τρόπιδες. Οι οχιές και τα νερόφιδα έχουν και ελαφρά τροπίδωση έχουν ο E.quatuorlineata και ο Z.longissimus

Δεν γνωρίζω αν οι τροπίδωση στις φολίδες προσδίδει κάποιο πλεονέκτημα ή εξυπηρετεί σε κάτι.

Μια διόρθωση να κάνω μάλλον οι φολίδες των άποδων σαυρών δεν ανήκουν σε καμία από τις δυο αυτές κατηγορίες επειδή αυτές είναι ενισχυμένες με οστέινα πλακίδια (οστεόδερμα), όπως λέει και το άρθρο με τις διαφορές τους απλώς τώρα το θυμήθηκα.

Υπάρχουν και σαύρες με τροπιδωτές φολίδες

Αποσυνδεδεμένος Nikos t

• Full Member
  • *
« Απάντηση #5 στις: 24-06-17, 13:59:33 »
Ευχαριστώ πολύ Ηλία!! :)