Αποστολέας Θέμα: Τι φίδι είναι αυτό;  (Αναγνώστηκε 10643 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος kiki

• Member
  • *
Τι φίδι είναι αυτό;
« στις: 01-08-17, 14:04:42 »
Καλησπέρα!
Βρήκαμε ένα φίδι στην αυλή μας σήμερα το πρωί. Μένουμε σε ένα χωριό της Κεντρικής Μακεδονίας. Η μόνη φωτογραφία που κατάφερα να το βγάλω είναι αυτή. Δυστυχώς δε φαίνεται το κεφάλι αλλά ελπίζω να μπορείτε να με βοηθήσετε μιας και έχουμε ανησυχίσει (ειδικά γιατί στην περιοχή έχουν βρεθεί οχιές τελευταία). Ήταν γύρω στα 80εκ, παχύ όσο ένα δάχτυλο θα έλεγα. Πήγε να μπει στο σπίτι αλλά ευτυχώς έφυγε από το μπαλκόνι. Όταν προσπάθήσαμε να το πιάσουμε με έναν κουβά επιτίθονταν τινάζοντας το κεφάλι προς τα πάνω. Τελικά κατάφερε και κρύφτηκε πίσω από κάποια φυτά στην αυλή και το χάσαμε. Μπορεί να είναι ακόμα στην αυλή, πράγμα που σημαίνει ότι αν είναι επικίνδυνο είναι και ανησυχτικό. Προσπάθησα μέσω του σάιτ να καταλάβω το είδος του αλλά δυστυχώς δεν έχω γνώσεις επί του θέματος οπότε θα εκτιμούσα πολύ τη βοήθειά σας. Ευχαριστώ.

Αποσυνδεδεμένος Giorgos

• Active Member
  • *
Απ: Τι φίδι είναι αυτό;
« Απάντηση #1 στις: 02-08-17, 18:29:41 »
Καλησπερα.Δεν μπορω να διακρινω τι φιδι ειναι,αλλα το μονο σιγουρο ειναι οτι δεν ειναι οχια.Ειναι ακινδυνο φιδι.Λιγο υπομονη και θα σου απαντησει πιο εγκυρα ο Αdmin

Αποσυνδεδεμένος kiki

• Member
  • *
« Απάντηση #2 στις: 03-08-17, 00:48:29 »
Κι εγώ μέσω του σάιτ κατέληξα ότι μάλλον δεν είναι Οχιά :/ Στην προσπάθεια μου να αναγνωρίσω το φίδι έριξα μια μάτια σε πολλά είδη στο σάιτ και αυτό που κατάλαβα είναι ότι δυστυχώς τα φίδια είναι αρκετά παρεξηγημένα ζώα. Θεωρούνται επικίνδυνα ανεξαιρέτως είδους (και αυτό οφείλεται σε έλλειψη ενημέρωσης προφανώς) με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να τρομάζουν στη θέα ενός φιδιού, να πανικοβάλλονται και να προσπαθούν να το σκοτώσουν γιατί "όλα τα φίδια είναι δηλητηριώδη και επικίνδυνα".
Εμένα η πρώτη μου σκέψη βλέποντάς το ήταν ότι δεν ήταν δηλητηριώδες (μιας και δεν έμοιαζε με Οχιά από τα λίγα που ξέρω) αλλά με το που το ανακοίνωσα σε διάφορους γνωστούς τρομοκρατήθηκαν όλοι και μάλιστα είχαν την απορία γιατί το αφήσαμε να φύγει.
Εν ολίγοις, συγχαρητήρια για το σάιτ μιας και συμβάλει στην ενημέρωση μας ειδικά γύρω από αυτό το παρεξηγημένο είδος και όχι μόνο.
Υ.Γ.: βλέποντας τη φωτογραφία που τράβηξα αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι στη μνήμη μου το φίδι ήταν πρασινωπό παρόλο που στη φωτογραφία φαίνεται κίτρινο-καφέ. Δηλαδή αν το περιέγραφα από μνήμης σε κάποιον θα το έλεγα πράσινο :/

Αποσυνδεδεμένος kiki

• Member
  • *
« Απάντηση #3 στις: 03-08-17, 00:55:21 »
Παρεμπιπτόντως, στο Νομό Ημαθίας βρέθηκε το φίδι (αν βοηθάει για την  αναγνώριση του είδους)  :)

Αποσυνδεδεμένος Nikos t

• Full Member
  • *
  • Φύλο: Άντρας
« Απάντηση #4 στις: 03-08-17, 01:05:14 »
Καλησπέρα εγώ πιστεύω ότι αυτό φιδάκι που σίγουρα δεν είναι οχιά, ότι είναι ανήλικος Έφιος http://www.herpetofauna.gr/index.php?module=cats&page=read&id=148, μοιάζει κιόλας θα έλεγα αρκετά με την 6η και τελευταία φώτο αλλά δεν είμαι 100% σίγουρος.
Ας περιμένουμε την σίγουρη απάντηση του Herpetofauna.

Αποσυνδεδεμένος Βασιλεια

• Member
  • *
« Απάντηση #5 στις: 04-08-17, 11:39:15 »
Νομιζω οτι ειναι νεροφιδο (natrix natrix)   

Αποσυνδεδεμένος Giorgos

• Active Member
  • *
« Απάντηση #6 στις: 04-08-17, 18:01:13 »
Στεφανοφόρος

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #7 στις: 07-08-17, 11:58:56 »
Καλησπέρα!
Είναι ανήλικος Έφιος: http://www.herpetofauna.gr/index.php?module=cats&page=read&id=148&sid=142

Μπορείτε να μάθετε πως να ξεχωρίζετε τις οχιές από τα υπόλοιπα φίδια εδω:
https://www.facebook.com/herpetofauna.gr/photos/fpp.219703118731/10154673933603732/?type=3
 ;)