Αποστολέας Θέμα: Οι δύο οχιές παλεύουν?  (Αναγνώστηκε 8705 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Apostolos

• Member
  • *
Οι δύο οχιές παλεύουν?
« στις: 12-05-20, 18:42:02 »
Στο Κομπότι της Άρτας σήμερα, συνάντηση με δυο οχιές.
Νομίζω πως παλεύουν, θα ήθελα και τη δικά σας γνώμη ευχαριστώ.
https://www.youtube.com/watch?v=kd_kN628nYE

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Απ: Οι δύο οχιές παλεύουν?
« Απάντηση #1 στις: 13-05-20, 11:57:05 »
Καλημέρα
Ναι πράγματι πρόκειται για μάχη μεταξύ αρσενικών. Πολύ ωραία καταγραφή!

• Member
  • *
« Απάντηση #2 στις: 13-05-20, 14:55:26 »
Καλημέρα
Ναι πράγματι πρόκειται για μάχη μεταξύ αρσενικών. Πολύ ωραία καταγραφή!
Σ' ευχαριστώ, και για την απάντησή σου και για όσα προσφέρεις με τη δουλειά σου.
Δύο ερωτήσεις μόνο, υποθέτω πως οι χρωματισμοί στις οχιές δεν δηλώνουν το φύλο τους,
μπορούμε οπτικά να διακρίνουμε μια αρσενική από μια θηλυκή?

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #3 στις: 14-05-20, 11:07:15 »
Κι όμως, από τον χρωματισμό μπορούμε να καταλάβουμε το φύλο στις οχιές. Τα αρσενικά έχουν πιο έντονη αντίθεση μεταξύ του ζιγκ ζαγκ και του φόντου, το οποίο κεντρικά είναι σχεδό άσπρο. Επίσης τα αρσενικά έχουν σχέδιο στο κεφάλι, ενώ τα θηλυκά όχι. Τέλος τα αρσενικά έχουν πιο παχιά και μακριά ουρά. Στο δικό σου βίντεο τα αρσενικά δεν είναι και τα πιο αντιπροσωπευτικά βέβαια και ο ένας έχει θολώσει λόγω του ότι πάει για αλλαγή δέρματος και εύκολα κάποιος θα μπερδευόταν από το χρώμα.

• Member
  • *
« Απάντηση #4 στις: 14-05-20, 15:06:01 »
Κι όμως, από τον χρωματισμό μπορούμε να καταλάβουμε το φύλο στις οχιές. Τα αρσενικά έχουν πιο έντονη αντίθεση μεταξύ του ζιγκ ζαγκ και του φόντου, το οποίο κεντρικά είναι σχεδό άσπρο. Επίσης τα αρσενικά έχουν σχέδιο στο κεφάλι, ενώ τα θηλυκά όχι. Τέλος τα αρσενικά έχουν πιο παχιά και μακριά ουρά. Στο δικό σου βίντεο τα αρσενικά δεν είναι και τα πιο αντιπροσωπευτικά βέβαια και ο ένας έχει θολώσει λόγω του ότι πάει για αλλαγή δέρματος και εύκολα κάποιος θα μπερδευόταν από το χρώμα.
Σ' ευχαριστώ και πάλι!

Αποσυνδεδεμένος alk

• Member
  • *
« Απάντηση #5 στις: 04-02-21, 15:18:05 »
Γράφτηκα στο φόρουμ λίγο νωρίτερα για να κάνω ερώτηση για χελώνες αλλά μάλλον μου άνοιξε η όρεξη.

Βλέποντας τις εικόνες θυμήθηκα ένα σκηνικό που είχα δει στην Ικαρία αρχές καλοκαιριού του 2013. Ήμασταν μέσα σε αυτοκίνητο εν κινήσει και στο πλάι του δρόμου ήταν δύο φίδια - δεν έχω ιδέα τι είδους - μήκους θα έλεγα περίπου 1μ, τα οποία ήταν τυλιγμένα το ένα γύρω από το άλλο (κατά μήκος) και περιστρέφονταν μαζί δημιουργώντας την εικόνα μιας κατακόρυφης σπείρας (να πω σαν διπλή έλικα?). Το μίσο (ας πούμε) μήκος τους ακούμπαγε στο έδαφος και το υπόλοιπο ήταν σηκωμένο κατακόρυφα. Η περιστροφή τους ήταν πολύ ομαλή και οι κινήσεις τους δεν έδιναν την εντύπωση πως υπήρχε κάποια επιθετικότητα, οπότε φαντάστηκα πως τα πιάσαμε στα πράσα κατά τη διάρκεια ερωτική περίπτυξης. Μήπως ήμουν υπέρ το δέον ρομαντικός και έβλεπα κι εγώ μάχη?

υ.γ. Θα επανέλθω με άλλο περιστατικό (στην ίδια εκδρομή, ίσως και την ίδια μέρα) που μου φάνηκε ακόμα πιο εντυπωσιακό και (για να ιντριγκάρω) οριακά αντιτίθεται σε δύο από τους μύθους του άρθρου Μύθοι ή πραγματικότητα;

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #6 στις: 13-02-21, 11:25:10 »
μόνο οι Έφιοι θα μπρούσαν να το κάνουν αυτό στην Ικαρία

Αποσυνδεδεμένος alk

• Member
  • *
« Απάντηση #7 στις: 13-02-21, 16:07:45 »
Και τι θα σήμαινε αυτό στην περίπτωσή τους, μάχη ή ζευγάρωμα?

Διαβάζοντας λοιπόν για τον Έφιο, μου λύνεται μάλλον και η απορία για το άλλο περιστατικό που ανέφερα παραπάνω. Στον δρόμο λίγο πριν το Καρκινάγρι, προπορευόμενο αγροτικό φρέναρε απότομα για να αποφύγει να πατήσει μεγάλο φίδι που πήγε να διασχίσει το οδόστρωμα. Δυστυχώς δεν πρόλαβε και το πάτησε κοντά στην ουρά του, φρενάροντας  :(.  Το καημένο το ζωντανό δεν κόπηκε στα δύο αλλά συνέχισε να έρπεται, σέρνωντας από πίσω "συντρίμια"...

Πέρα από το ατύχημα, το εντυπωσιακό ήταν για μένα το μέγεθος του φιδιού, σίγουρα το μεγαλύτερο που έχω δει ποτέ από κοντά. Το μήκος του έμοιαζε να καταλαμβάνει σημαντικό μέρος του πλάτους του οδοστρώματος και το πάχος του θα το παρομοίαζα με το πάχος του καρπού μου. Δεδομένου πως ο δρόμος σε εκείνο το σημείο έχει πλάτος 4-5 μέτρα, τα 2 μέτρα που μπορεί να φτάσει ο Έφιος, αρκούν για να μου δημιουργηθεί αυτή η εντύπωση για το μήκος του. Όσο αφορά το πάχος τους, μπορεί να φτάσει τα 5-7 εκ. διάμετρο?

υ.γ. Να σημειώσω την πολύ καλή εντύπωση που μου άφησε ο οδηγός του αγροτικού, ο οποίος σταμάτησε, κατέβηκε και κοίταξε το φίδι και εμάς με στεναχώρια. Εννοείται δεν προλάβαινε να κάνει τίποτα καλύτερο.

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #8 στις: 20-02-21, 15:24:51 »
Ναι ήταν μάχη, πάντα μάχη είναι όταν τα βλέπουμε τυλιγμένα και σε έντονη κίνηση. Το ζευγάρωμα είναι πολύ ήρεμη διαδικασία.
Ένας μεγάλος Έφιος μπορεί να γίνει πολύ χοντρός ναι. Δειτε ένα παράδειγμα απο διάσωση στη Θεσσαλονίκη: https://www.facebook.com/herpetofauna.gr/photos/10156615966163732

Αποσυνδεδεμένος alk

• Member
  • *
« Απάντηση #9 στις: 20-02-21, 19:38:00 »
 :ok: