Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνσηΓια όσους δεν γνωρίζουν σχετικά με το πρότζεκτ για τη διάσωση του Πρασινόφρυνου της Ιθάκης μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά ακολουθώντας τους παρακάτω συνδέσμους:
Ο λόγος που ξεκίνησαν όλα: http://www.herpetofauna.gr/forum/index.php/topic,1945.0.htmlΑπολογισμός της εκστρατείας του 2017:http://www.herpetofauna.gr/forum/index.php/topic,1956.0.htmlΑπολογισμός της εκστρατείας του 2018:http://www.herpetofauna.gr/forum/index.php/topic,2139.0.htmlΑπολογισμός της εκστρατείας του 2019: http://www.herpetofauna.gr/forum/index.php/topic,2206.0.htmlΗ σελίδα της εκστρατείας μας στο facebook:https://web.facebook.com/IthacaGreenToadTeam/
Ιστορικό της καμπάνιαςΟ Πρασινόφρυνος (
Bufotes viridis) είναι ένα είδος φρύνου, αμφιβίου δηλαδή που ανήκει στους βατράχους με την ευρεία έννοια. Ενώ ο Πρασινόφρυνος μπορεί να είναι κοινός στη χώρα μας ηπειρωτικά, σε κάποια νησιά αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Στην Ιθάκη οι μαρτυρίες μιλούν για μεγάλους πληθυσμούς σε παλαιότερες δεκαετίες, πριν 20 χρόνια όμως κάτι σοβαρό συνέβη και ο Πρασινόφρυνος χάθηκε από τα μάτια όλων! Από τότε το είδος είναι άφαντο και πολλοί ερευνητές, όπως και απλοί ντόπιοι πολίτες, θεώρησαν το είδος ως εξαφανισμένο από το νησί, καθόλου άδικα.
Το 2016 δύο παρατηρήσεις φρύνων στο νησί από ντόπιους ήρθαν να δώσουν ελπίδες και μια ένδειξη ότι ακόμα το είδος επιβιώνει στο νησί, σε πολύ μικρούς προφανώς αριθμούς. Έτσι ξεκίνησε η καμπάνια διάσωσης του είδους κατασκευάζοντας αρχικά τεχνητές λίμνες ως θέσεις αναπαραγωγής, με χρήματα που συγκεντρώθηκαν διαδικτυακά από τη στήριξη ευαισθητοποιημένων πολιτών αποκλειστικά και μόνο! Για να κερδίσουμε χρόνο και να μην χάσουμε μία ολόκληρη αναπαραγωγική περίοδο, σπεύσαμε να φτιάξουμε τις λίμνες κοντά στα σημεία που εντοπίστηκαν οι φρύνοι από τους ντόπιους για να δώσουμε την ευκαιρία στα εναπομείναντα αμφίβια (αν υπήρχαν ακόμα) να ζευγαρώσουν προτού εξαφανιστούν κι αυτά. Ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει επειγόντως! Οι παλιές θέσεις αναπαραγωγής είχαν καταστραφεί στο παρελθόν.
Το 2017 λοιπόν, οι λίμνες κατασκευάστηκαν και ήταν έτοιμες να φιλοξενήσουν υποψήφιους αμφίβιους γεννήτορες. Παρόλα αυτά, προς μεγάλη απογοήτευσή μας, αλλά όχι και μεγάλη μας έκπληξη, δεν εμφανίστηκε κανείς… Μία ένδειξη για το πόσο χαμηλοί είναι οι αριθμοί του είδους στο νησί. Φανταστείτε μερικούς μονάχα αρσενικούς φρύνους διασκορπισμένους σε μια περιοχή γεμάτη περιφράξεις, φυσικά εμπόδια, σπίτια και δρόμους, αλλά και γάτες και άγρια ζώα να καραδοκούν, να πρέπει να εντοπίσουν αρχικά τις ελάχιστες λίμνες, να αρχίσουν να καλούν τα ελάχιστα εναπομείναντα θηλυκά, τα οποία θα πρέπει να υπερπηδήσουν όλα τα παραπάνω εμπόδια για να μπορέσουν να φτάσουν με τη σειρά τους στις λίμνες. Υπερβολικά δύσκολο όταν ο πληθυσμός είναι τραγικά πλέον μικρός.
Στις αρχές της άνοιξης του 2018 επισκεφτήκαμε ξανά το νησί με σκοπό να συντηρήσουμε τις τεχνητές μας λίμνες αλλά και να ψάξουμε εξονυχιστικά το νησί για φρύνους. Αρχικά διαπιστώσαμε ότι η μία τεχνητή λίμνη της Ανωγής είχε πυροβοληθεί και ως εκ τούτου ήταν άδεια! Έτσι προβήκαμε στις σχετικές επιδιορθώσεις. Η αναζήτησή μας ημέρα και νύχτα οδήγησε στο να βρεθεί ένας και μοναδικός υπολειμματικός πληθυσμός στην περιοχή της Ανωγής! Εκεί εντοπίσαμε 40 περίπου άτομα συνολικά σε μία και μόνο θέση αναπαραγωγής που αποτελούνταν από δύο γεωλογικούς σχηματισμούς, ουσιαστικά μια σχισμή και μια βαθιά κοιλότητα στον βράχο. Σύμφωνα και με μαρτυρίες ενός ντόπιου κτηνοτρόφου, αυτή ήταν και η μοναδική εναπομείνασα ενεργή θέση αναπαραγωγής στο νησί. Δυστυχώς όμως οι σχηματισμοί αυτοί ήταν προβληματικοί. Η σχισμή ήταν ρηχή και στέγνωνε πολύ γρήγορα πριν προλάβουν οι γυρίνοι να μεταμορφωθούν, ενώ η κοιλότητα είχε κατακόρυφα τοιχώματα και έτσι όταν η στάθμη έπεφτε οι μεταμορφωμένοι φρύνοι δεν μπορούσαν να εξέλθουν και πέθαιναν. Μόνο σε χρονιές με υψηλή βροχόπτωση θα ήταν δυνατή η επιβίωση των μικρών, κάτι εξαιρετικά σπάνιο για την Ιθάκη τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα ζώα που βρήκαμε να αναπαράγονται ήταν μεγάλης ηλικίας. Αυτό που εξασφαλίσαμε λοιπόν με τη βοήθεια των ντόπιων συνεργατών μας ήταν να φροντίζουν να υπάρχει πάντα νερό στη σχισμή μέχρι την μεταμόρφωση των γυρίνων, ενώ στην κοιλότητα τοποθετήσαμε λωρίδες από σήτα στο ρόλο «ράμπας» ώστε να μπορέσουν οι μικροί φρύνοι να βγουν μόλις μεταμορφωθούν. Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα ορατά και εξασφαλίσαμε επιτέλους, ίσως μετά από πολλά χρόνια, να έχουμε νέα γενιά φρύνων στο νησί! Οι εργασίες μας όμως δεν μπορούσαν να τελειώσουν εκεί. Χρειαζόμασταν περισσότερες θέσεις αναπαραγωγής και πιο μόνιμες λύσεις.
Έτσι οργανώσαμε την τρίτη εκστρατεία, αυτή του 2019, που στόχευε κυρίως στη δημιουργία νέων και πιο μόνιμων θέσεων αναπαραγωγής, μεταξύ των φυσικών και των τεχνητών του 2017, έτσι ώστε να βοηθήσουμε το είδος να αυξήσει τον πληθυσμό του τοπικά και να μπορέσει να εξαπλωθεί, τόσο στην περιοχή των τεχνητών λιμνών του 2017, όσο και παραπέρα. Και πάλι τα χρήματα για τα έξοδα αυτής της εκστρατείας συγκεντρώθηκαν αποκλειστικά και ΜΟΝΟ από τους ευαισθητοποιημένους πολίτες, με τη στήριξη του συλλόγου και κέντρου περίθαλψης άγριων ζώων «Δράση για την Άγρια Ζωή». Κατασκευάσαμε δύο νέες πέτρινες λίμνες επάνω σε γεωλογικούς σχηματισμούς, ενώ τροποποιήσαμε την ρηχή λίμνη με μορφή σχισμής, έτσι ώστε να κρατάει πολύ περισσότερο νερό και να μην στεγνώνει γρήγορα, όπως στο παρελθόν. Επίσης συντηρήσαμε και επιδιορθώσαμε τις παλιές τεχνητές λίμνες όπου αυτό χρειάστηκε. Η αναπαραγωγή ξεκίνησε αμέσως στις νέες μας λίμνες κάτι πολύ ελπιδοφόρο και αισιόδοξο!
Εκστρατεία του 2020 – ολοκλήρωση του πρότζεκτΟι φετινοί μας στόχοι ήταν να κατασκευάσουμε τουλάχιστον ακόμα δύο μόνιμες υδατοσυλλογές, μία στα βόρεια του νησιού και μία ακόμα στην Ανωγή. Σύμμαχοί μας αυτή τη χρονιά, εκτός από το υποστηρικτικό κοινό, η Δράση για την Άγρια Ζωή, η ΑΜΚΕ Λαλίτσα και η Fraport Greece!
Στις 10 Μαρτίου 2020 φτάσαμε στην όμορφη Ιθάκη και αμέσως ξεκινήσαμε τις αναγνωριστικές επισκέψεις στα παλιά αλλά και στα νέα υποψήφια σημεία εργασιών. Αφού εντοπίσαμε τα κατάλληλα σημεία για την κατασκευή των νέων θέσεων αναπαραγωγής, ξεκινήσαμε αμέσως εργασίες το πρωί στις 11 Μαρτίου.
Η πρώτη κατασκευή αφορούσε τσιμεντένια λίμνη στα βόρεια του νησιού, στην περιοχή του Λαχού, όπου παλιότερα το είδος απαντούσε σε μεγάλους αριθμούς. Μέσα σε μία ημέρα καταφέραμε με τη βοήθεια εργάτη αλλά και του Αντιδημάρχου να τελειώσουμε την κατασκευή, ενώ μέσα στις επόμενες δύο ημέρες στρώσαμε και το ειδικό μη τοξικό στεγανωτικό ώστε η λίμνη να είναι άμεσα διαθέσιμη και ασφαλής για χρήση από αμφίβια και άλλα ζώα. Η λίμνη που κατασκευάσαμε είναι χωρητικότητας 1700ων λίτρων!
Τα στάδια της κατασκευής της πρώτης τσιμεντένιας λίμνης στο Λαχό.
Ταυτόχρονα δουλέψαμε και σε άλλες περιοχές για την κατασκευή περισσότερων θέσεων αναπαραγωγής. Σε ιδιωτικούς χώρους, με την άδεια των ιδιοκτητών, προχωράμε στις εξής εργασίες:
Α) Τροποποιούμε γεωλογικό σχηματισμό μεταξύ Ανωγής και Σταυρού, που κρατάει νερά και επρόκειτο να καταστραφεί, έτσι ώστε να γίνει κατάλληλος για αναπαραγωγή αμφιβίων. Ουσιαστικά δημιουργούμε πλάτυνση του ανοίγματος ώστε να «βλέπει» ο ήλιος το νερό αλλά και να δύνανται τα ζώα να μπαίνουν και να βγαίνουν από το νερό κατά βούληση.
Β) Τοποθετούμε αυτοσχέδια ράμπα σε παλιά τσιμεντένια δεξαμενή στο Σταυρό, ώστε να μπορούν τα ζώα να μπαινοβγαίνουν, επίσης. Παλιότερα, όταν η περιοχή έσφυζε ακόμα από αμφίβια ζωή, οι ντόπιοι παρατηρούσαν Πρασινόφρυνους να μπαίνουν και να γεννούν μέσα στη δεξαμενή, όμως ήταν αδύνατο για αυτούς και τα μεταμορφωμένα μικρά να εξέλθουν στη συνέχεια, με αποτέλεσμα να παγιδεύονται και να πεθαίνουν. Στην περιοχή υπάρχει και ρεματιά που σχηματίζει λούμπες κατά τόπους.
Γ) Κατασκευάζουμε με πολύ απλό τρόπο μία ακόμα θέση αναπαραγωγής, χρησιμοποιώντας παλιά πλαστική δεξαμενή και πολλές πέτρες από την περιοχή για δημιουργία ραμπών (εντός και εκτός) και κρυψώνων. Το κτήμα βρίσκεται και αυτό στην Ανωγή, σε πιο νότια θέση από τις παλιότερες λίμνες. Μια κατασκευή που μπορεί πολύ εύκολα να κάνει ο καθένας στον κήπο ή στο κτήμα του, ώστε να βοηθήσει την τοπική πανίδα (μεγάλη προσοχή στην κατασκευή κατάλληλων ραμπών! – συμβουλευτείτε μας προτού προβείτε στην κατασκευή!).
Άλλες τρεις θέσεις αναπαραγωγής μετά από τις δικές μας παρεμβάσεις! (και ένα ακίνδυνο Κονάκι που βρήκαμε κατά τη διάρκεια των εργασιών
)
Τα βράδια ελέγχουμε όλες τις περιοχές για δραστηριότητα αμφιβίων. Ο καιρός δυστυχώς ήταν πολύ κρύος για την εποχή αλλά και πολύ ξηρός, με θερμοκρασίες τη νύχτα μεταξύ 4ων και 6 °C! Έτσι η δραστηριότητα καταγράφηκε πολύ μειωμένη σε σχέση με άλλες χρονιές το διάστημα της επίσκεψής μας. Παρόλα αυτά, με μεγάλη μας έκπληξη, εντοπίζουμε στην περιοχή αρκετά νεαρά ζώα ηλικίας δύο ετών, για πρώτη φορά από την αρχή του πρότζεκτ μας. Αυτό σημαίνει ότι η γενιά του 2018 που βοηθήσαμε να επιβιώσει και να μην χαθεί όπως οι προηγούμενες, άρχισε να εμφανίζεται ως ενήλικα αρσενικά πλέον, μέσα στο νερό, ενώ εντοπίσαμε και ένα νεαρό θηλυκό το οποίο θα ενηλικιωθεί του χρόνου, στο τρίτο έτος της ηλικίας του (τα θηλυκά ενηλικιώνονται έναν χρόνο αργότερα από τα αρσενικά). Επίσης πολύ ευχάριστη ήταν και η μαρτυρία ντόπιων ότι για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, στις βροχερές ημέρες βλέπουν τα στενά της Ανωγής γεμάτα φρύνους!
Ακόμη, εντοπίσαμε για πρώτη φορά 2 αρσενικούς Πρασινόφρυνους μέσα στην πρώτη τεχνητή μας λίμνη του 2017, να καλούν για αναπαραγωγή! Όλα δείχνουν πως οι κόποι μας άρχισαν να μας ανταμείβουν και πλέον αισθητά!
Το γέμισμα και η περίφραξη της 1ης λίμνης του 2020.
Νεαρό θηλυκό από τη γενιά του 2018! Το 2021 θα είναι αναπαραγωγικά ώριμο ώστε να συνεισφέρει στον πληθυσμό!
Η κατάσταση μερικών από τις παλιότερες τεχνητές μας λίμνες (καλή!
)
Με 4 επιπλέον, νέες θέσεις αναπαραγωγής είμαστε πλέον σε θέση να πιστεύουμε ότι στις επόμενες χρονιές η παρουσία του Πρασινόφρυνου θα αρχίσει να γίνεται και πάλι αισθητή στο νησί, ειδικά στις περιοχές που κάναμε τις παρεμβάσεις. Όταν ο πληθυσμός της Ανωγής αυξηθεί αρκετά ενδεχομένως να γίνουν μεταφορές γυρίνων αν χρειαστεί, στα νέα σημεία του Λαχού και του Σταυρού με σκοπό την επίσπευση της εκ νέου επέκτασης του είδους στις περιοχές που υπήρχε αποδεδειγμένα, και αυτό είναι κάτι που θα το εξετάσουμε σοβαρά για την αποφυγή οποιουδήποτε ρίσκου. Προς το παρόν παρακολουθούμε στενά μέσω των ντόπιων συνεργατών μας, χωρίς τη βοήθεια των οποίων θα ήμασταν σε πολύ δύσκολη θέση ελέγχου και εποπτείας.
*Υπενθυμίζω τους λόγους για τους οποίους δεν μεταφέρθηκαν (και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση!) φρύνοι από άλλα μέρη της Ελλάδας σε αφθονία, κάτι που φαινομενικά θα έλυνε το πρόβλημα. Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε τραγικό λάθος. Εκτός του ότι ζώα από άλλες περιοχές μπορεί να φέρουν παράσιτα και παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως ο φονικός για τα αμφίβια χυτριοδιομύκητας (Chytrid fungus), ενδέχεται οι φρύνοι της Ιθάκης να διαφέρουν γενετικά (όπως και φυσιολογικά και μορφολογικά) από άλλους πληθυσμούς του ίδιου είδους και η γενετική πρόσμιξη, που ονομάζεται και γενετική μόλυνση, δεν θα ήταν καθόλου καλή για πολλούς λόγους. Από τη στιγμή που δεν έχει αναλυθεί και συγκριθεί γενετικά ο πληθυσμός του Πρασινόφρυνου της Ιθάκης με αυτούς των γειτονικών περιοχών δεν μπορούμε να ξέρουμε αλλά ούτε και να υποθέτουμε για το αν «ταιριάζουν» γενετικά αυτοί οι πληθυσμοί.
Το πρότζεκτ αυτό ξεκίνησε σαν έμπνευση της στιγμής, όμως απέδειξε ότι με λίγα χρήματα και πολλή θέληση μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, μέσω του εθελοντισμού και της ορθής προσέγγισης. Προσδοκία μας είναι το πρόγραμμα αυτό να αποτελέσει προθάλαμο για άλλα μεγαλύτερα προγράμματα σε περιοχές και για είδη που το έχουν ανάγκη.
ΕυχαριστίεςΘέλω προσωπικά να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσους στήριξαν την προσπάθεια αυτή, είτε οικονομικά, είτε χειρονακτικά, είτε ηθικά, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Όλοι μαζί αποδείξαμε ότι υπάρχει τρόπος να σώσουμε ότι έχει απομείνει, αρκεί να υπάρχει θέληση:
- Τα μέλη της εθελοντικής ομάδας που με προσωπικό χρόνο και κόπο δούλεψαν για την επίτευξη του σκοπού, Ηλία Τζώρα, Κορίνα Καραγιάννη, Σέργιο Παπαϊωάννου, Λουκά Αναγνωστάτο (αντιδήμαρχος Ιθάκης), Γεώργιο Βασιλόπουλο (πρώην δήμαρχος), Δημήτρη Μωραΐτη και Δημήτρη Αρταβάνη. Και φυσικά ξεχωριστό ευχαριστώ στον Bernard Carrette ο οποίος υπήρξε ο βασικός χορηγός της προσπάθειάς μας όλα αυτά τα έτη και μέλος της εθελοντικής ομάδας μας.
- τον Σταύρο Καλπάκη και τη Δράση για την Άγρια Ζωή που αγκάλιασε και στήριξε το πρότζεκτ μας
- Την ΑΜΚΕ Lalitsa (
www.lalitsa.com) για τη στήριξη
- Την Fraport Greece για την οικονομική στήριξη στην εκστρατεία του 2020
- το δήμαρχο Ιθάκης Διονύσιο Στανίτσα για όλη τη βοήθεια και την άμεση ανταπόκριση
- τον Πάνο Μωραΐτη που παραχώρησε την ιδιωτική του έκταση για την κατασκευή της 1ης και πιο σημαντικής λίμνης από τις τεχνητές του 2017 και της δεξαμενής του 2020.
- τον Δημήτρη Μωραΐτη για όλη τη βοήθεια στο πεδίο και την υπόδειξη κατάλληλων και ελεύθερων τοποθεσιών για τις κατασκευές μας
- τον Θοδωρή (Design Under pressure
https://dup.ink/) για την εθελοντική σχεδίαση του λογότυπού μας τις δύο πρώτες χρονιές της εκστρατείας
- την Κατερίνα Νταρλαγιάννη για τη σχεδίαση του λογότυπου της εκστρατείας του 2019
- τον Χρήστο Μαρουλη και τον Μιχαήλ Βεντούρα για την παρέα τους και την πολύτιμη βοήθειά τους
- Τον Γιωργο Κουβαρα για τη φιλοξενία το 2020
- Τη Σπυριδούλα Κωστήρη για τη βοήθειά της στην εύρεση καταλύματος και τη βοήθειά της γενικότερα
- τους βασικούς χορηγούς των προηγούμενων ετών για την κατασκευή των λιμνών: Bernard Carrette, Παναγιώτη Αζμάνη, Hotel Nostos - Ithaki Island, GR (
http://www.hotelnostos-ithaki.gr), ΒleuSage Korfu-blogg (
http://blogg.bluesage.se), Greece Bird Tours (
http://www.greecebirdtours.com), Εxplore Ithaca (
www.exploreithaca.gr), Κατερίνα Καραγιάννη, Γιώργο Αρναρέλλη, Χρήστο Μαρουλη.
Και φυσικά όλους εσάς που μας στηρίξατε οικονομικά και ηθικά και μας εμπιστευτήκατε τα τέσσερα αυτά χρόνια (με τυχαία σειρά):
Eppler Alexander, Σάλλας Χρήστος, Στέλιος Γερονυμάκης, Κωνσταντίνος Ραγκούσης, TC Hatice Özkan, Σοφία Τάζογλου, Νικόλας Παπαδόπουλος, Ελλη Παπαδοπουλου, Κυριάκος Γαλάνης, Δημήτρης Αποστόλου, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Δασκαλάκης Χαράλαμπος, Τριαντάφυλλου Αμαλία, Βαγγέλης Κανιάστας, Γεώργιος Παχίτσας, Χαρά Τατάρογλου, Αποστολος Χριστοπουλος, Lenka Šircová, Όλγα Γρηγοριάδου, Παναγιώτης Παραλάκης, Παναγιώτης Αζμάνης, Διονύσης Ναμπάκης, Θάνος Τσιρατζίδης, Χριστινα Κονταξη, Ανατολή Τογριδου, Stuart Graham, John Wilkinson, Γιάννης Γαστεράτος, Όλγα Μιτάτου, Βασίλη Didgy, Σπύρο Σπυρόπουλο, Ελενη Κωστοπουλου, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Adriana Shum, Μιχάλη Μανωνα, Μαργαριτοπούλου Βασιλική, Γεωργιτση Βαρβάρα, Ασπασία Δεληγιαννη, Μοσχόβης Μιχάλης, Αντώνιος Μαρμαρινός, Mario Schweiger, Ελένη Λογκου, Ανδρέας Μουζάκης, Monika Metzler, Γιάννης Αικατερινίδης, Ωραιοζήλη Καραγιάννη, Σταμάτης Οικονόμου, Josef Beck, Πάνος Μουζουράκης, Αντώνης Βέλλιος, Ιωάννα Κατη, Γιαννιτσης Γιωργος, Λογοθέτη Μπέττυ, Γιώργος Μακράκης, Κώστας Σταφυλιδης, Κωστής Πανάρετος, Κωνσταντίνος Αντωνακάκης, Νίκος Τσίλης, Χριστίνα Κουμπατίδου, Στέλιος Νικολαΐδης, Νίκος Ξαθνός, Σπυριδούλα Κόκκαλη, Ευα Υποδηματοπούλου, Πάρης Βασιλειάδης, Παναγιώτα Μαντζουράτου, Γεροφωτη Μαρία, Ελευθερια Παυλή, Θεόδωρος Χυτήρης, Benny Trapp, Άγης Παλιουρας, Γλαβας Δημήτριος, Δημήτρης Ηλιάκης, Κώστας Παπαφιτσόρος, Sandra Selse, Μαριφύλη, Πετρούλα και Χάρης Μάλιος, Swen Weiand, Γιάννης Κατσαντώνης, Γιώργος Αρναρέλλης, Άρτεμις (Άγρια Όρχιδέα), Σφυρη Ασπασια, Φιλιππος Κατσιγιαννης, Maria Larsa, Χριστίνα Κριαρίδου, Αντωνια Αγα, Βαρβαρα Γεωργίτση, Γιάννης Βέργος, Θωμάς Τριανταφύλλου, Σίλια Πλεμμένου, Πολυχρόνης Δρόσος, Μαρία Βλάχου, Ξενη Δρόσου, Xριστίνα Γεωργιάδου, Μαρία Τζαναβάρη, Λένα Αντωνοπούλου, Χριστίνα Σακκά, Bo Stille, Espen Ore, Κατερίνα Βλασοπούλου, Λίνα Πατσιούρα, Χιώτου Αναστασία, Bobby Bok, Δημήτρης Ηλιάκης, Καλούστ Παραγκαμιαν, Κωνσταντίνος Καλαεντζής, Χρήστος Καζίλας, Λευτέρης Σταύρακας, Χριστίνα Πεσματζόγλου, Eυτυχία Kασσιανου, Διονύσης Μαμάσης, Ανδρέας Κελίδης, Μιχαήλ Χατζηκωνσταντής, Ανδρέας Λαμπρόπουλος, Αντωνόπουλος Αντώνης, Αχιλλέας Ηλιάδης, Μαριάννα Ηλιάδου, Αφροδίτη Ραυτοπούλου, Μαρία Αμπατζόγλου, Δημήτρης Πουρσανίδης, Καρατζαφέρης Δημήτρης, Κατερινα Χριστοπουλου, Καμαρας Χαραλαμπος, Ελλη Παπαδοπουλου, Αλαμπεης Σταμάτης , Gwgw Spinou, Oxide Brainburned, Δήμητρα Παρμαξή, Δασκαλάκης Χαράλαμπος, Ιωαννης Μαρνιερακις, Παναγιώτης Μουζόπουλος, Βαγγέλης Κανιάστας, Stuart Graham, Anatoli Togridou, Ροδας Θωμάς, Στελιος Γερονυμακης, Αργυρώ Ζαχαριουδάκη, Χάρης Καραγεώργος, Γιάννης Γαστεράτος, Penny Panos , Melissourgidis Kostas, Αντώνης Μαρμαρινός, Στάμος Κωνσταντίνος, Βλάχου Χριστίνα, ΚΑΛΟΥΔΗ ΕΛΠΗ, Σπυριδουλα Μωραϊτη, Βαγια Παχ, Lefteris Stavrakas, Γεροφωτη Μαρια, Aris Christofidis, Μαρκάκης Γρηγόριος, Πούπου Λωρ Λυδία, Dimitris Alagialis, Μελισσινος Παναγιωτης, Πολυχρόνης Δρόσος, Αναστασία Μανωλούδη, Κομαρης Ιωάννης, Λαγοπουλιδης Βασιλης, Μοσχόβης Μιχαήλ, Παναγιώτης Γιαννούλης, ΜΑΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ, Θεόδωρος Χυτήρης, Σπυροπουλος Βαγγελης, ΣΑΒΒΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ, Stella Lio, Εμμανουέλα Καραμέτα, Δημήτρης Σαράντης, Ilias Nokas, Καρράς Μάρκος, Γιωργος Τουντας, Νατάσα Βλησμά, Καλλιρόη Τσιγκάνου, Σ. Τάχας, ΠΟΥΓΑΔΑΚΗ ΚΡΥΣΤΑΛΛΕΝΙΑ, Κλεάνθης Μπόζης, Σοφία Αθανασάτου, Ανέστης Χονδρογιάννης, Τοτόλου Γεωργία, Ανδρέας Μουζάκης, Χριστίνα Κονταξή, Καραβασιλη Αικατερινη, ΠΟΛΥΖΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, Sotiria Mb, Γλάβας Δημήτριος, Ολγα Γρηγοριάδου, Απόστολος Χριστόπουλος, Ασημακης Αθανασιος , ΜΑΡΙΦΙΛΗ, ΠΑΧ, Μαρία Αμπατζόγλου, Κωστας Παπαδόπουλος, Sandra Colas des Francs, ΛΑΛΑΓΚΑΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ, Αναστασίου Γιώργος, Χρηστος Ευθυμιάδης, Τσιριγώτη Ευανθία, Σοφία Αθανασάτου, Σπυρατος Γερασιμος, Μπουγιούκας Δημήτρης, Γιωργος Κουβαρας, Chris Maroulis, Διαμαντίνα Χριστοφοράτου, Άννα Τζιούμπα, Ρίτσα Χαϊδεμένου, Αθηνά Σαμαλίδου, Ελευθερια Παυλή, Ελένη Γαληνού, Ιωαννα Καχριλα, Πλευρη Νικολ, Έφη Παπαδοπούλου (παρακαλώ ενημερώστε με αν ξέχασα κάποιον/κάποια!
).
Με εκτίμηση,
Ηλίας Στραχίνης
Το μπλουζάκι της εκστρατείας του 2020