Γεια σου Πάνο! Μπράβο που αποφάσισες να ασχοληθείς με την ερπετοπανίδα και να στοχεύεις για το βιολογικό και που το έχεις πάρει τόσο ζεστά από τώρα! Η βιολογία προσφέρει φοβερές γνώσεις και μας βοηθάει να κατανοούμε και να ερμηνεύουμε τα φαινόμενα της ζωής σε όλα της τα επίπεδα. Επίσης έχει πολλούς κλάδους και μας δίνει πολλές ερευνητικές επιλογές.
Όσον αφορά τον χειρισμό, επειδή μιλάμε για προστατευόμενα ζώα, χρειάζεται όντως άδεια από το υπουργείο και αυτή δίνεται μόνο με αιτιολογία που έχει να κάνει με έρευνα. Στη δική μου περίπτωση με την εκπομπή αιτούμαι εγώ ως ειδικός που έχει αιτηθεί παρόμοιες άδειες στο παρελθόν για έρευνα και γνωρίζουν οι αδειοδότες ότι ο αιτών γνωρίζει καλά το αντικείμενο. Επίσης νομίζω πως οι αιτήσεις για τέτοιου είδους άδεια γίνονται δεκτές από άτομα 18 ετών και άνω. Συνοψίζοντας λοιπόν, θα χρειαστεί να περάσεις τα 18 και να έχεις μια δυνατή αιτιολογία για να σου εκδώσουν άδεια χειρισμού.
Σαν συμβουλή θα σου έλεγε να αποφεύγεις τον χειρισμό άγριων ζώων γιατί είναι επικίνδυνος αρχικά για τα ίδια και μπορεί να γίνει και επικίνδυνος για σένα τον ίδιο, ειδικά όταν μιλάμε για φίδια ή για ζώα που εκκρίνουν τοξίνες. Θα σου έλεγα να κάνεις υπομονή προς το παρόν και να περιμένεις να έρθεις σε επαφή με άτομα που γνωρίζουν καλά τον αντικείμενο ώστε να μάθεις ό,τι χρειάζεται από αυτούς με τον σωστό τρόπο και χωρίς πειράματα, και εντωμεταξύ να παρατηρείς και να φωτογραφίζεις από σχετική απόσταση , συλλέγοντας ταυτόχρονα διαθέσιμες γνώσεις και πληροφορίες από όλα τα μέσα που ανέφερες κι εσύ. Θα σου δοθούν οι ευκαιρίες καθώς όσοι είμαστε παθιασμένοι με το αντικείμενο αργά ή γρήγορα συναντιόμαστε στο πεδίο για κοινές εξορμήσεις και συνεργαζόμαστε συχνά.