Αποστολέας Θέμα: Άδεια χειρισμού άγριων ερπετών και αμφιβίων.  (Αναγνώστηκε 4670 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Panos Tzouvaras

 • Member
 • *
 • Μηνύματα: 3
Καλησπέρα κύριε Στραχίνη και υπόλοιποι χρήστες του forum.(Παναγιώτης 14 χρονών) Έχουμε μιλήσει μαζί ξανά στο παρελθόν στο instagram σχετικά με μία αρσενική Eresus sp. που είχα βρει στην περιοχή μου :) . Θαυμάζω πάρα πολύ την δουλειά σας και θέλω και εγώ να σπουδάσω βιολογία και να γίνω ερπετολόγος.Λατρεύω τα άγρια ζώα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.Έτσι πλεόν θα ήθελα πολύ να κάνω ένα κανάλι στο #Invalid YouTube Link# με μια σειρά επεισοδείων σχετικά με την άγρια ελληνική πανίδα.Σημείωση: Δεν πρόκειται να επιτρέψω τον εαυτό μου να παραπληροφορήσει το κοινό μου.Έχω αποκτήσει γνώσεις από έγγυρες ελληνικές πηγές με κύριες την ιστοσελίδα σας (herpetofauna) , την ιστοσελίδα της ελληνικής ερπετολογικής εταιρίας , βιβλία άλλων ερπετολόγων (όπως το ''Αμφίβια και Ερπετά της Ελλάδας" του κ.Παναγιώτη Παφίλη {δεν κάνω διαφήμιση απλά το αναφέρω}) και την εκπομπή σας '' Άγρια Ελλάδα ". (Την οποία παρακολουθώ ανελειπώς.Καταπληκτικό το καινούργιο επεισόδιο της νέας σέζον, ανυπομονώ να δω την Πέμπτη το επεισόδιο στο Μέτσοβο με το αγαπημένο μου είδος αμφιβίου την Σαλαμάνδρα! Συγχαρητήρια!!!!  :ok: ) Η ερώτηση μου λοιπόν είναι:
Επιτρέπεται ο χειρισμός άγριων ερπετών και αμφιβίων(αμφίβια με γάντια βυνιλίου πάντα)(προσπαθώντας να τα ανγχώνω όσο λιγότερο μπορώ με σωστό, ήρεμο χειρισμό και απελευθερώνοντας τα ακριβώς στο σημείο που βρέθηκαν σύντομα) στα πλαίσια της ενημέρωσης; Xρειάζεται άδεια και αν ναι τι προηποθέσεις πρέπει να τηρώ για να την αποκτήσω (π.χ.Πρέπει να είμαι αυστηρά Ερπετολόγος ή Βιολόγος;)Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να παρανομώ και να ενοχλώ άσκοπα αυτά τα πανέμορφα ζώα!

Με εκτίμηση ,
Πάνος Τζουβάρας
 

Αποσυνδεδεμένος Panos Tzouvaras

 • Member
 • *
 • Μηνύματα: 3
*youtube

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

 • Administrator
 • *****
 • Μηνύματα: 2.992
  • Herpetofauna of Greece
Γεια σου Πάνο! Μπράβο που αποφάσισες να ασχοληθείς με την ερπετοπανίδα και να στοχεύεις για το βιολογικό και που το έχεις πάρει τόσο ζεστά από τώρα! Η βιολογία προσφέρει φοβερές γνώσεις και μας βοηθάει να κατανοούμε και να ερμηνεύουμε τα φαινόμενα της ζωής σε όλα της τα επίπεδα. Επίσης έχει πολλούς κλάδους και μας δίνει πολλές ερευνητικές επιλογές.
Όσον αφορά τον χειρισμό, επειδή μιλάμε για προστατευόμενα ζώα, χρειάζεται όντως άδεια από το υπουργείο και αυτή δίνεται μόνο με αιτιολογία που έχει να κάνει με έρευνα. Στη δική μου περίπτωση με την εκπομπή αιτούμαι εγώ ως ειδικός που έχει αιτηθεί παρόμοιες άδειες στο παρελθόν για έρευνα και γνωρίζουν οι αδειοδότες ότι ο αιτών γνωρίζει καλά το αντικείμενο. Επίσης νομίζω πως οι αιτήσεις για τέτοιου είδους άδεια γίνονται δεκτές από άτομα 18 ετών και άνω. Συνοψίζοντας λοιπόν, θα χρειαστεί να περάσεις τα 18 και να έχεις μια δυνατή αιτιολογία για να σου εκδώσουν άδεια χειρισμού.
Σαν συμβουλή θα σου έλεγε να αποφεύγεις τον χειρισμό άγριων ζώων γιατί είναι επικίνδυνος αρχικά για τα ίδια και μπορεί να γίνει και επικίνδυνος για σένα τον ίδιο, ειδικά όταν μιλάμε για φίδια ή για ζώα που εκκρίνουν τοξίνες. Θα σου έλεγα να κάνεις υπομονή προς το παρόν και να περιμένεις να έρθεις σε επαφή με άτομα που γνωρίζουν καλά τον αντικείμενο ώστε να μάθεις ό,τι χρειάζεται από αυτούς με τον σωστό τρόπο και χωρίς πειράματα, και εντωμεταξύ να παρατηρείς και να φωτογραφίζεις από σχετική απόσταση , συλλέγοντας ταυτόχρονα διαθέσιμες γνώσεις και πληροφορίες από όλα τα μέσα που ανέφερες κι εσύ. Θα σου δοθούν οι ευκαιρίες καθώς όσοι είμαστε παθιασμένοι με το αντικείμενο αργά ή γρήγορα συναντιόμαστε στο πεδίο για κοινές εξορμήσεις και συνεργαζόμαστε συχνά.

Αποσυνδεδεμένος Panos Tzouvaras

 • Member
 • *
 • Μηνύματα: 3
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση! Παίρνω υπόψη τα λεγόμενα σας και δεν θα επιχειρήσω να χειριστώ κάποιο άγριο ζώω.Αν θα κανώ το κανάλι θα κάνω απλά ενημεροτικά βίντεο από απόσταση.Σας ευχαριστώ και πάλι για την απάντηση σας!