Αποστολέας Θέμα: Προς εξαφάνιση η γιγάντια σαλαμάνδρα της Κίνας  (Αναγνώστηκε 2990 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.969
    • Herpetofauna of Greece
Οι γιγάντιες σαλαμάνδρες της Κίνας, το μεγαλύτερο αμφίβιο του κόσμου, με μήκος 1,5 μέτρο και βάρος 50 κιλά, αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο εξαφάνισης λόγω της λαθροθηρίας, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Πολλά ακόμα είδη αμφιβίων βρίσκονται σε ραγδαία παρακμή, είτε επειδή κυνηγούνται είτε λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Το πόσες γιγάντιες σαλαμάνδρες (Andrias davidianus ή Megalobatrachus davidianus) υπάρχουν ακόμα στην Κίνα παραμένει άγνωστο, ωστόσο οι πληθυσμοί που μελετήθηκαν παρουσιάζουν όλοι μείωση 80%.

Η γιγάντια σαλαμάνδρα περιλαμβάνεται στη διεθνή συνθήκη CITES και το κυνήγι και το εμπόριό της απαγορεύεται.

Όμως το τεράστιο αμφίβιο είναι σχετικά δυσκίνητο και συλλαμβάνεται εύκολα από τους ντόπιους, οι οποίοι πωλούν το κρέας του έως και 100 δολάρια το κιλό.

Ο επικεφαλής των ερευνητών Μάικλ Λάου αναφέρει ότι στην Κίνα, και γενικότερα στην Ασία, δεκάδες ακόμα είδη αμφιβίων βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς χρησιμοποιούνται ευρέως ως τροφή και ως συστατικό παραδοσιακών φαρμάκων.

Το μόνο ευχάριστο, προσθέτει ο Λάου, είναι ότι σε πολλές ασιατικές χώρες η νέα γενιά δείχνει μεγαλύτερη περιβαλλοντική ευαισθησία και αρνείται να καταναλώσει άγρια ζώα όπως φίδια και αμφίβια.

Εκτός από τη θήρευση, τα αμφίβια αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο και από τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή, σε βαθμό που να θεωρούνται ζωντανός δείκτης της υγείας ενός οικοσυστήματος. Όλα τα αμφίβια έχουν ημιδιαπερατό δέρμα, μέσα από το οποίο μπορούν να αναπνέουν, και για το λόγο αυτό είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σε ρύπους και μεταβολές του περιβάλλοντος.


Πηγή: