Αποστολέας Θέμα: muralis ή erhardii  (Αναγνώστηκε 17485 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Tassos

• Member
  • *
muralis ή erhardii
« στις: 26-08-09, 14:11:38 »
Καλησπέρα σ' όλους,

Η παρακάτω φωτό τραβήχτηκε στο νότιο Γράμμο σε υψόμετρο 1150 μ. Μέχρι τώρα νόμιζα ότι δεν απαντάται η erhardii σ' αυτά τα μέρη, αλλά το άτομο σ' αυτή τη φωτογραφία, αλλά και άλλα άτομα με προβληματίζουν. Παρακαλώ για τη βοήθειά σας.

Αποσυνδεδεμένος neida

• Member
  • *
  • Τόπος: Μακεδονια-Θεσ/νικη
  • Φύλο: Άντρας
  • neida....
Απ: muralis ή erhardii
« Απάντηση #1 στις: 26-08-09, 18:53:01 »
Εμένα μου κάνει για Podarcis Muralis (τοιχογουστερα) ελπίζω να μην κάνω λάθος μιας και αυτά τα δυο μπερδεύονται εύκολα.
Ωστόσο δεν θα έπρεπε ίσως να σε προβληματίζει η εξάπλωση σε εκείνη την περιοχή της erhadii καθώς έχω βρει εγώ άτομα βέβαια ποιο κοντά στο νερό αλλά σε εκείνη την ευρύτερη περιοχή
Και σύμφωνα με το βιβλίο ερπετά της Ελλάδος η εξάπλωση της είναι σε όλη την χώρα

Ωστόσο περιμένουμε τα φωτά του Ηλία

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #2 στις: 27-08-09, 16:49:02 »
Καλησπέρα!
συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, μόλις γύρισα από διακοπές  ;D
Πρόκειται όντως για αρσενική Podarcis erhardii riveti και δεν είναι έκπληξη που απαντάται στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά ούτε και σε αυτό το υψόμετρο. Στον Όλυμπο συνάντησα erhardii σε παρόμοιο υψόμετρο.

Αποσυνδεδεμένος Tassos

• Member
  • *
« Απάντηση #3 στις: 28-08-09, 09:40:05 »
Ευχαριστώ για τη βοήθεια.
Να υποθέσω λοιπόν ότι και το άτομο της επόμενης φωτογραφίας είναι erhardii;

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #4 στις: 28-08-09, 13:00:31 »
Ευχαριστώ για τη βοήθεια.
Να υποθέσω λοιπόν ότι και το άτομο της επόμενης φωτογραφίας είναι erhardii;

Όχι, αυτή είναι Podarcis muralis  :)
Είναι καλύτερα για αναγνωρίσεις μεταξύ των δύο αυτών ειδών να υπάρχουν φωτογραφίες από πάνω παρά πλευρικές, αλλά στην συγκεκριμένη φαίνεται κι έτσι το είδος

Παρεμπιπτόντως, πολύ όμορφες φωτογραφίες! Είναι σταθερός στα 180mm ο φακός ή ζουμ?

Αποσυνδεδεμένος Tassos

• Member
  • *
« Απάντηση #5 στις: 28-08-09, 14:00:49 »
Ευχαριστώ και πάλι, αλλά τώρα μπερδεύτηκα λίγο. Μήπως μπορείς να μου εξηγήσεις τις διαφορές αυτών των δύο ατόμων, ή μάλλον καλύτερα τι πρέπει να προσέχω σ' αυτή την περίπτωση;

Ο φακός είναι σταθερός (Tamron’s SP AF180mm F/3.5 Di LD (IF) 1:1 Macro). Πρώτη φορά τον χρησημοποίησα. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την ποιότητα του, αλλά έχει ένα μειονέκτημα. Αργό και σχετικά θορυβώδες autofocus.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #6 στις: 28-08-09, 17:46:16 »
Οι διαφορές είναι σχετικά λίγες και όχι πολύ "χτυπητές". Ένα έμπειρο μάτι όμως μπορεί να τις ξεχωρίσει από το σχέδιο της ράχης σε συνδυασμό με τις αναλογίες του σώματος.
Στο συνημμένο σκαρίφημα με λίγο "μπακάλικο" τρόπο δείχνω τα σχέδια στην ράχη και των δύο ειδών στην γενική τους μορφή και φυσικά πιο ευδιάκριτα από την πραγματικότητα. Στην P.muralis στην εσωτερική πλευρά των "λευκών" γραμμών δεν ενώνονται σκούρες κηλίδες ή γραμμή όπως συμβαίνει στην P.erhardii και στο κέντρο της ράχης η P.muralis συνήθως φέρει σκούρη γραμμή (ενδέχεται αυτή να είναι και απούσα) ενώ η P.erhardii δεν έχει ή αν υπάρχει αυτή είναι πολύ λεπτή, ασυνεχής και δυσδιάκριτη όπως στο σκαρίφημα.

Επίσης το σώμα των P.muralis είναι πιο πεπλατυσμένο από των erhardii.
Ένα πιο ασφαλές στοιχείο βέβαια είναι ο αριθμός των τραχηλικών φολίδων. Στις P.muralis σε σειρά κατά μήκος του κέντρου του τραχήλου οι φολίδες είναι λιγότερες από 27 ενώ στις P.erhardii από 27 και πάνω. Μπορείς να το δεις στα εξής λινκς: Podarcis muralis και Podarcis erhardii. Φυσικά για να το δεις αυτό θα πρέπει να τις πιάσεις, κάτι που δεν συνιστώ γιατί είναι πολύ εύθραυστα ζώα και μπορούν να τραυματιστούν θανάσιμα πολύ εύκολα.

Αποσυνδεδεμένος Tassos

• Member
  • *
« Απάντηση #7 στις: 31-08-09, 10:45:19 »
Ευχαριστώ και πάλι, ήσουν πολύ κατατοπιστικός.

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #8 στις: 31-08-09, 11:20:08 »
Ψάχνοντας για νέα μέλη στο euroherp από Ελλάδα βρήκα ένα μέλος που στο προφίλ του δηλώνει αυτήν την ιστοσελίδα http://www.photophysis.gr/  ;D
Πολύ όμορφη δουλειά, συγχαρητήρια!

Αποσυνδεδεμένος Tassos

• Member
  • *
« Απάντηση #9 στις: 01-09-09, 10:50:06 »
Ευχαριστώ για τα καλά λόγια σχετικά με το site, το οποίο ακόμα θέλει πολλή δουλειά

Αποσυνδεδεμένος Tassos

• Member
  • *
« Απάντηση #10 στις: 01-09-09, 11:12:51 »
Με το ζήτημα muralis - erhardii απ' ότι φαίνεται θα σας απασχολήσω αρκετά ακόμη. Στη συνέχεια ακολουθεί μια φωτογραφία σαύρας, από τον Γράμμο, με pattern ράχης erhardii (αν το έχω καταλάβει καλά) και σώμα "πλακουτσωτό" αλά muralis. Κατά την ταπεινή μου άποψη είναι erhardii, αλλά επειδή χρειάζομαι αρκετά "ψωμιά ακόμα να φάω" ζητώ ταπεινά τη βοήθειά σας (πάλι)

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #11 στις: 01-09-09, 12:17:52 »
Ναι erhardii είναι κι αυτή  ;)
σιγά σιγά συνηθίζει το μάτι και καταλαβαίνεις κατευθείαν για ποιο είδος πρόκειται, είναι θέμα χρόνου και ασχολίας