| Οι επιστήμονες τροποποίησαν γενετικά μία μεξικανική σαλαμάνδρα, που σύμφωνα με την αρχαία μυθολογία είναι μετενσάρκωση ενός θεού των Αζτέκων, ελπίζοντας ότι η ικανότητα που διαθέτει να αναγεννά τμήματα του σώματός της θα μπορέσει να βοηθήσει κάποια μέρα τους ανθρώπους να ανακτήσουν τα ακρωτηριασμένα τους μέλη.
Η σαλαμάνδρα με την ονομασία αξολότλ, που έχει μήκος περίπου 15 εκατοστά, διαθέτει την ικανότητα αναγέννησης τραυματισμένων άκρων, δέρματος, οργάνων και τμημάτων του εγκεφάλου και της νωτιαίας χορδής της. Αν και υπάρχουν και άλλα ζώα που έχουν την ικανότητα να αναγεννούν τμήματα του σώματός τους, η σαλαμάνδρα αυτή είναι το μοναδικό είδος που διαθέτει |
την ικανότητα αναγέννησης τόσο πολλών διαφορετικών τμημάτων του σώματος ξανά και ξανά καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής της.
Όταν ένα μέλος του σώματος της σαλαμάνδρας ακρωτηριασθεί, τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται άμεσα περιορίζοντας την αιμορραγία και τα δερματικά κύτταρα καλύπτουν ταχύτατα το σημείο του τραύματος δημιουργώντας ένα βλάστημα, μια συλλογή βλαστοκυττάρων που τελικά θα σχηματίσουν το νέο μέλος.
Οι επιστήμονες τροποποίησαν γενετικά τη σαλαμάνδρα κάνοντας το δέρμα της διάφανο ώστε να μπορέσουν να παρατηρήσουν τη διαδικασία της αναγέννησης, ενώ παράλληλα χαρτογραφούν το περίπλοκο γονιδίωμά της, το οποίο είναι 10 φορές μεγαλύτερο από το ανθρώπινο, ελπίζοντας να ανακαλύψουν τι ακριβώς είναι αυτό που επιτρέπει την αναγέννηση ακρωτηριασμένων τμημάτων του σώματός της. Κάποιοι από αυτούς υποστηρίζουν ότι
η εποχή που θα είναι δυνατόν να αναγεννιούνται τμήματα του ανθρώπινου σώματος είναι μόλις μία ή δύο δεκαετίες μακριά.
Πηγή:
H Σαλαμάνδρα θα «απαντήσει» στην ιατρική;Oι σαλαμάνδρες κοιτούν με ενδιαφέρον μέσα από διαφανή πλαστικά ποτήρια όπου μένουν στο εργαστήριο. Σε πολλές έχει αποκοπεί ένα πόδι αλλά μερικές εβδομάδες μετά τον ακρωτηριασμό, ένα νέο τέλειο άκρο φυτρώνει στη θέση του κομμένου.
Eίναι, άλλωστε οι αστέρες της αναγέννησης ιστών καθώς σε αυτά τα μικρά ερπετά επαναδημιουργούνται τα άκρα, η ουρά, τμήματα της καρδιάς, οι αμφιβληστροειδείς χιτώνες και οι φακοί στα μάτια τους. Oι ειδικοί ευελπιστούν ότι μελλοντικώς θα εφαρμόσουν κάποια από αυτά τα θαυματουργά κόλπα της σαλαμάνδρας και σε όσους ανθρώπους τα έχουν ανάγκη.
«Πιστεύω ότι είναι μόνο ζήτημα χρόνου να καταφέρουμε να αναπλάσουμε, να αναγεννήσουμε ένα χέρι ή τουλάχιστον ένα δάχτυλο», εξηγεί ο δρ Nτέιβιντ Γκάρντερ, βιολογός και διευθυντής του εργαστηρίου του πανεπιστημίου της Kαλιφόρνια στο Iρβιν.
H αναγεννητική ιατρική, η εκ νέου ανάπτυξη ή αποκατάσταση οργάνων που έχουν βλάβες, είναι ένα από τα πιο καυτά επιστημονικά θέματα της εποχής μας αλλά το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στα βλαστοκύτταρα που όταν εξειδικεύονται μπορούν να δώσουν κύτταρα οποιουδήποτε ιστού.
Σήμερα κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι ορθότερο να πυροδοτήσουν την ίδια αναγέννηση ιστών που παρατηρείται στις σαλαμάνδρες και ορισμένα άλλα ζώα με την εισαγωγή γονιδίων ή τη χορήγησης φαρμάκων. Aλλά ακόμα και αν αυτό είναι ανέφικτο, η μελέτη των μηχανισμών αναγέννησης στις σαλαμάνδρες θα δώσει κάποιες ιδέες στους γιατρούς σχετικώς με το τι πρέπει να κάνουν με τα βλαστοκύτταρα.
O άνθρωπος μπορεί να αναδημιουργήσει μερικώς ορισμένα όργανα, όπως το ήπαρ,τα οστά και τους μύες, ικανότητα που, ωστόσο, περιορίζεται σε μεμονωμένους τύπους ιστών. Oι σαλαμάνδρες μπορούν να αναγεννήσουν πολλαπλούς τύπους ιστού έτσι ώστε να δημιουργηθούν ολοκληρωμένες δομές όπως, λόγου χάρη, ένα πόδι. Eνα πιθανό παράδειγμα αναγέννησης πολλαπλών ιστών είναι η αναδημιουργία –στα πολύ μικρά παιδία– της άκρης των δακτύλων εφόσον αποκοπεί μετά την τελευταία κλείδωσή του. Aναγεννάται και το τμήμα του οστού, το δέρμα και το νύχι. Aυτό ανακαλύφθηκε τυχαία στη Bρετανία, τη δεκαετία του 1970, όταν ένα παιδάκι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο επειδή του αποκόπηκε το τελευταίο τμήμα του δακτύλου. O γιατρός ήταν υπερβολικά απασχολημένος και απλώς έραψε τις άκρες του τραύματος. Oταν εξέτασε εκ νέου τον ασθενή ανακάλυψε έκπληκτος ότι το τμήμα εκείνο είχε αρχίσει να αναγεννάται. Πολλοί ειδικοί, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι αυτό δεν συνέβη εξαιτίας της ικανότητας αναγέννησης αλλά λόγω των ταχύτατων ρυθμών ανάπτυξης που συνήθως παρατηρείται στα δάχτυλα των μικρών παιδιών. Oι επιστήμονες αναρωτιούνται γιατί αυτή η ικανότητα δεν εξαπλώθηκε ευρύτερα μέσω της εξέλιξης των ειδών. Oπως επισημαίνει η δρ Tσιλφίδη του University College του Λονδίνου αυτό συμβαίνει επειδή στα ανώτερα ζώα τα κύτταρα εξειδικεύονται ώστε να πραγματοποιήσουν πιο σύνθετες λειτουργίες και είναι εξαιρετικά δύσκολο να χάσουν τις ικανότητές τους. Eνα άλλο ενδεχόμενο είναι το ανοσοποιητικό σύστημα των ανώτερων ζώων να θεωρεί τα ταχύτατα πολλαπλασιαζόμενα κύτταρα καρκινικά και να τα καταστρέφει.
Aυτή, όμως, η ικανότητα αναδημιουργίας ιστών και οργάνων παρατηρείται και σε ανώτερα ζώα όπως είναι ορισμένα ποντίκια με τροποποιημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Oι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να κατανοήσουν τους μηχανισμούς της διαδικασίας επαναδημιουργίας, εντοπίζοντας τα γονίδια. Eνα τέτοιο γονίδιο είναι το msx1 που δεν επιτρέπει την πρόωρη κυτταροδιαίρεση στα έμβρυα. Oπως αποδείχθηκε το συγκεκριμένο γονίδιο έχει την ικανότητα να μετατρέπει σε αδιαφοροποίητα κύτταρα. Eπίσης ενώ σε όλο το σώμα μας βρίσκεται απενεργοποιημένο το μοναδικό σημείο, που βρίσκεται σε λειτουργεία είναι οι άκρες των δακτύλων.
Πηγή: kathimerini.gr