Αποτέλεσμα αλυσιδωτής αντίδρασης που ξεκινά με την απορροή λιπασμάτων σε ποτάμια και λίμνες αποτελούν οι παραμορφώσεις στα βατράχια. Το άζωτο και ο φώσφορος που διαρρέουν από τις καλλιέργειες ευνοούν τις παραμορφώσεις.
| Αποτέλεσμα μιας αλυσιδωτής αντίδρασης που ξεκινά με την απορροή λιπασμάτων σε ποτάμια και λίμνες αποτελούν οι παραμορφώσεις στα βατράχια, σύμφωνα με πείραμα αμερικανών ερευνητών.
Το άζωτο και ο φώσφορος που διαρρέουν από τις καλλιέργειες ευνοούν την ανάπτυξη ενός παράσιτου που οδηγεί σε διάφορες παραμορφώσεις, συνήθως πολλαπλασιασμό ή μείωση των άκρων.
"Βλέπεις βατράχια με πέντε ή έξι επιπλέον πόδια. Βλέπεις βατράχια χωρίς καθόλου πίσω πόδια", δήλωσε στο Reuters ο Πίτερ Τζόνσον, οικολόγος και εξελικτικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπούλντερ και επικεφαλής της μελέτης. |
Οι παραμορφωμένοι βάτραχοι παραμένουν αίνιγμα εδώ και περίπου μια δεκαετία, από τότε που μια ομάδα μαθητών στη Μινεσότα ανακάλυψε μια λιμνούλα στην οποία τα μισά από τα βατράχια-λεοπαρδάλεις είχαν επιπλέον ή λιγότερα πόδια.
Τα αμφίβια θεωρούνται γενικά ευαίσθητοι περιβαλλοντικοί δείκτες, και οι αναφορές των τελευταίων ετών είχαν ανησυχήσει τους οικολόγους.
Αν και η μόλυνση από παράσιτα είχε αναγνωριστεί ως σημαντικός παράγοντας, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που επιδεινώνουν το πρόβλημα δεν είχε αναγνωριστεί.
Πηγή: