Αποστολέας Θέμα: Ο Αφρικανικός Χαμαιλέοντας της Πύλου σε άμεσο κίνδυνο εξαφάνισης!  (Αναγνώστηκε 16679 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Ο Αφρικανικός Χαμαιλέοντας της Πύλου σε άμεσο κίνδυνο εξαφάνισης, από την ανθρώπινη παρέμβαση και αδιαφορία...

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=04ORFEKvYY8" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=04ORFEKvYY8</a>

Αποσυνδεδεμένος Chamaeleo

• Member
  • *
Πολύ όμορφο το βίντεο, καταπληκτικές φωτογραφίες!

Θυμάμαι πάντως από τότε που δούλεψα εθελόντρια της ΕΟΕ στην Πύλο το καλοκαίρι του 1999, ότι τα σκουπίδια δεν ήταν απειλή για τους χαμαιλέοντες. Αντίθετα συγκέντρωναν έντομα, που αποτελούν την τροφή του χαμαιλέοντα, και αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος που πάντοτε καταμετρούσαμε τα περισσότερα άτομα χαμαιλέοντα γύρω από την καντίνα, με μεγάλη διαφορά από τις άλλες περιοχές. Τα ζώα πήγαιναν εκεί για να βρουν τροφή, και φυσικά διέτρεχαν και κινδύνους (όπως το να χτυπηθούν από αυτοκίνητο), αλλά όχι τόσο μεγάλους όσο θα νόμιζε κανείς (η άσφαλτος τερματίζει στην καντίνα, πράγμα που σημαίνει ότι εκεί τα αυτοκίνητα κινούνται πιο αργά).

Το ιδανικό θα ήταν να μπουν σαμαράκια στην άσφαλτο, αυτό πρέπει να το φροντίσει η τοπική αυτοδιοίκηση. Εκπλήσσομαι που κάτω από το βίντεο λέει ότι η ΕΟΕ δεν κάνει τίποτα - αληθεύει άραγε? Εγώ θυμάμαι ότι έκανε, και πολλά μάλιστα. Σήμανση της περιοχής με τρίγωνα σηματάκια "προσοχή χαμαιλέοντες", ενημέρωση του κοινού, φύλαξη της περιοχής τη νύχτα... ήμασταν εκεί κάθε νύχτα όλη νύχτα, και θυμάμαι όταν βγαίνανε τα μικρά, τα παρακολουθούσαμε μέχρι να φτάσουν στην ασφάλεια των κοντινών θάμνων. Φτιάχναμε φραχτάκια για να μην κατεβαίνουν τα αυτοκίνητα στην αμμουδιά (δεν μπορείς να έχεις την αξίωση να μην παρκάρουν ούτε στην άσφαλτο ούτε στην αλάνα της καντίνας, είναι υπερβολή), ενημερώναμε ότι απαγορεύεται η κατασκήνωση...

Απ' όσο ξέρω το πρόγραμμα της ΕΟΕ συνεχίζεται, δεν γνωρίζω τι ακριβώς κάνουν τώρα, αλλά θα με ξάφνιαζε πολύ αν πραγματικά "δεν κάνουν τίποτα".

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Σίγουρα τα οργανικά σκουπίδια, ως έξτρα τροφή, μπορούν να βοηθήσουν την πανίδα γενικώς. Όμως σκουπίδια όπως πλαστικά και σακούλες μπορούν να μετατραπούν σε παγίδες θανάτου για πολλά ζώα που είτε θα μπλεχτούν με αυτά ή θα τα καταπιούν μπερδεύοντάς τα για τροφή. Επιπλέον σε βάθος χρόνου τα πολυμερή διαλύονται απελευθερώνοντας επικίνδυνες ουσίες στο περιβάλλον. Και μην ξεχνάμε και τα άμεσα τοξικά σκουπίδια όπως είναι απορρυπαντικά, καμμένα λάδια, κτλ που ρυπαίνουν άμεσα τον υδροφόρο και την περιοχή γενικά, πράγμα καθόλου καλό ειδικά για μία περιοχή υψίστης σημασίας.

Δεν το είχα προσέξει ότι στις πληροφορίες του βίντεο κατηγορείται η ΕΟΕ. Προφανώς αναφέρεται στην στάση που κρατά η ΕΟΕ απέναντι στην καντίνα. Δεν γνωρίζω ακριβώς ποια είναι αυτή, αλλά ξέρω ότι οι ξένοι που δούλευαν για την προστασία του Χαμαιλέοντα ήρθαν σε ρήξη με την ΕΟΕ για θέματα διαχείρισης και το βίντεο εχει δημιουργηθεί από κάποιους από αυτούς. Υποθέτω πως η ΕΟΕ δεν έρχεται σε σύγκρουση με την καντίνα(?).

Εγώ οφείλω να κρατήσω ουδέτερη θέση στο θέμα αυτό καθότι πραγματικά δεν γνωρίζω ακριβώς τα δεδομένα. Απλά θεώρησα ότι το συγκεκριμένο βίντεο ενισχύει την προσπάθεια διάδοσης του θέματος που είναι αναγκαία.

Αποσυνδεδεμένος Chamaeleo

• Member
  • *
Μα φυσικά, έχεις δίκιο! Και πράγματι το βίντεο είναι εξαιρετικό, και συμβάλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού.

Και για τα σκουπίδια έχεις απόλυτο δίκιο. Εγώ αναφερόμουν συγκεκριμένα για την επίπτωση στον πληθυσμό του χαμαιλέοντα, όχι για τις επιπτώσεις των σκουπιδιών γενικώς. Προφανώς δεν προτείνω ν' αρχίσουμε να πετάμε πλαστικές σακούλες στη γύρα, αυτό δα έλειπε!

Όσο για την ΕΟΕ, δεν ξέρω, μπορεί να έχει και δίκιο ο τύπος, έχω καιρό να κατέβω στην Πύλο και δεν ξέρω τι παίζει, ξέρω απλώς ότι το πρόγραμμα υφίσταται ακόμη (θυμάμαι ότι πρόσφατα επισκεύασαν τα μονοπάτια για τη διαδρομή ξενάγησης στη λιμνοθάλασσα). Ίσως να έχουν μια πολιτική ανοχής προς την καντίνα με τη λογική "το μη χείρον βέλτιστον". Αυτά όμως είναι εικασίες, δεν ξέρω τι παίζει στ' αλήθεια. Αν μάθω κάτι παραπάνω θα σου πω.

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Πραγματικά δεν ξέρω ποιος έχει δίκιο και δεν μπορώ να εκφέρω άποψη  :(
Όμως σκοπεύω να μάθω μέσα στο καλοκαίρι που μας έρχεται.

Αποσυνδεδεμένος Tyrannosaurus Rex

• Full Member
  • *
  • Φύλο: Άντρας
Ας τους πει καποιος οτι μπορουν να βγαλουν λεφτα αξιοποιωντας το τουριστικα να φερνουν τουριστες και να τους διχνουν τους χαμαιλεοντες ,οσο μπορει να γινει αυτο ωστε να μην ενοχλονται τα ερπετα, και ετσι δεν θα το καταστρεφουν μπας και σωθουν απο οικονομικο συμφερον.Μια ιδεα ριχνω.
Απολαμβανω με δεος τα δημιουργηματα της φυσης (εκτος του ανθρωπου)

Ο ανθρωπος χρειαζεται την φυση , η φυση δεν τον χρειαζεται

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Ας τους πει καποιος οτι μπορουν να βγαλουν λεφτα αξιοποιωντας το τουριστικα να φερνουν τουριστες και να τους διχνουν τους χαμαιλεοντες ,οσο μπορει να γινει αυτο ωστε να μην ενοχλονται τα ερπετα, και ετσι δεν θα το καταστρεφουν μπας και σωθουν απο οικονομικο συμφερον.Μια ιδεα ριχνω.

Δεν είναι τόσο απλό. Αν χρησιμοποιηθεί ο Χαμαιλέοντας ως αξιοθέατο τότε θα εξαφανιστεί ακόμα πιο γρήγορα. Αυτό το ζώο χρειάζεται τον χώρο του και η ανθρώπινη παρατήρηση από κοντά του προκαλεί μεγάλο στρες. Φαντάσου να γίνεται αυτό συστηματικά από εκατοντάδες ανθρώπους κάθε μέρα. Ούτως ή άλλως όμως είναι ελάχιστοι αυτοί που επισκέπτονται ένα μέρος για παρατήρηση άγριων ερπετών και δεν θα μπορούσε να δουλέψει κάτι τέτοιο.