Αποστολέας Θέμα: Αναγνώριση ειδους φιδιού  (Αναγνώστηκε 23201 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος spyros1

• Member
  • *
Αναγνώριση ειδους φιδιού
« στις: 10-03-10, 18:52:59 »
Παρακαλώ πολύ όποιος μπορεί να με βοηθήσει λεγοντάς μου αν μπορεί το είδος αυτού του φιδιού. Τα βρίσκω αρκετά συχνά στη περιοχή που μένω (Σχοινιά - Μαραθώνα) και δυστυχώς πολλές φορές στην αυλή μου.
Ευχαριστώ.

Αποσυνδεδεμένος Vonzip

• Moderator
  • Φύλο: Άντρας
Απ: Αναγνώριση ειδους φιδιού
« Απάντηση #1 στις: 10-03-10, 20:48:52 »
Kαλησπερα Σπυρο και καλως ηρθες..
Σου εσβησα τις φωτογραφιες καθως η δευτερη ηταν καπως αποκρουστικη και προτιμαμε να δειχνουμε μια πιο "ιδανικη" εικονα αυτων των ζωων.

Το φιδι ειναι Νερόφιδο και προκειται για ενα τελειως ακινδυνο για τον ανθρωπο ειδος.
Προφανως εχεις στην περιοχη σου νερα οποτε μην σε ανησυχει η παρουσια του φιδιου εκει μιας και οπως ειπα και παραπανω δεν εχεις να φοβηθεις τιποτα!

Αποσυνδεδεμένος spyros1

• Member
  • *
« Απάντηση #2 στις: 10-03-10, 21:49:24 »
Ευχαριστώ πολύ, τώρα ησύχασα. Νόμιζα πως ήταν αγιόφιδο. Το συγκεκριμένο το σκότωσε η γκαραζόπορτα, αλλά πολλές φορές μου τα φέρνουν οι γάτες στη πόρτα. Στην περιοχή που μένω εχει πολλά νερα και μεχρι τώρα εβλεπα ενα πιο χονδρό και καφε χρωματος φιδι, νερόφιδο και αυτό, οι παλιοί εδώ το λενε << γκαβόφιδο>>.
Φιλικά Σπύρος.

Αποσυνδεδεμένος Vonzip

• Moderator
« Απάντηση #3 στις: 10-03-10, 21:59:56 »
Ευχαριστώ πολύ, τώρα ησύχασα. Νόμιζα πως ήταν αγιόφιδο. Το συγκεκριμένο το σκότωσε η γκαραζόπορτα, αλλά πολλές φορές μου τα φέρνουν οι γάτες στη πόρτα. Στην περιοχή που μένω εχει πολλά νερα και μεχρι τώρα εβλεπα ενα πιο χονδρό και καφε χρωματος φιδι, νερόφιδο και αυτό, οι παλιοί εδώ το λενε << γκαβόφιδο>>.
Φιλικά Σπύρος.

Μπορεις να ριξεις μια ματια στο Φωτογραφικό Ευρετήριο ωστε να εξασκηθεις στην αναγνωρηση μιας και οι συναντησεις σου απ'οτι καταλαβα ειναι συχνες και οσο μπαινει η ανοιξη θα ειναι ακομη συχνοτερες!
Οι χρωματισμοι στα νεροφιδα ποικιλουν, όπως επισης και οι ονομασιες απο περιοχη σε περιοχη εξ'ου και το "γκαβοφιδο" το οποιο το ακουω για πρωτη φορα! :ok:

Και παλι καλως ηρθες Σπυρο! :)

Αποσυνδεδεμένος Tyrannosaurus Rex

• Full Member
  • *
« Απάντηση #4 στις: 11-03-10, 02:35:45 »

Λίγο εκτός θέματος θα βγω αλλά την αγανάκτηση μου θα την πω φιλόζωος ειμαι αλλά αμάν με τα γατιά έλεος (αιλουροειδή το χουν στο αίμα τους το κυνήγι ? ) δεν αφήνουν τίποτα όρθιο όλα τα σκοτώνουν από γκεκο μέχρι όχθες και ό,τι αλλο μπορούν να το σκοτώσουν , στην Αυστραλία ειχα δει καπου οτι υπαρχουν κυνηγοί οι οποίοι σκοτώνουν γατες διοτι εχουν αφανισει μικροσωμα μαρσιποφορα μοναδικα βεβαια σε ολον τον κοσμο (αφήστε οι αρουραίοι οι λαγοί και τα άλλα τι έχουν καν ει εκει...αλλά εδώ αναφέρομαι στον θηρευτή γατα) τι θα γινει πια , ως ποτε θα υπαρχουν αυτοι οι ανθρωποι που στην πλειονότητα τους ειναι συνταξιουχες γυναικες (λαικος ορος :γεροντοκορες) που μαζευουν ενα κοπαδι γατες και το ταιζουν και οι γατες γεματο το στομαχι αναπαράγονται με αποτελεσμα να πληθαίνουν , και μη μπορώντας να τις ζήσουν οι δήθεν φιλόζωοι κάθονται και τα πνίγουν και καθε χρονο τα τελευταια 5με6 χρονια βρίσκω στον κάδο τετοια εποχη σακουλες με γατακια ημερων ή ωρων ακομα με σφικτα δεμενη την σακουλα .....θέλουν να κανουν ενα καλο ?να τις στειρώσουν όλες να ζήσουν καμία 10 ρια χρονια και μετα τιποτα.Τι εχετε να προσθεσετε επ αυτου ? οριστε το καημενο το νεροφιδο το φαγε το γατι .......εχουμε στην ελληνικη περιοχη αγριογατα , αλλα ετσι οπως πανε τα πραματα θα χαθει το ειδος διοτι ζευγαρωνουν με σπιτογατες με αποτελεσμα να χανεται το ειδος.
Απολαμβανω με δεος τα δημιουργηματα της φυσης (εκτος του ανθρωπου)

Ο ανθρωπος χρειαζεται την φυση , η φυση δεν τον χρειαζεται

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #5 στις: 11-03-10, 12:56:22 »
Παρακαλώ πολύ όποιος μπορεί να με βοηθήσει λεγοντάς μου αν μπορεί το είδος αυτού του φιδιού. Τα βρίσκω αρκετά συχνά στη περιοχή που μένω (Σχοινιά - Μαραθώνα) και δυστυχώς πολλές φορές στην αυλή μου.
Ευχαριστώ.

Καλημέρα Σπύρο και καλώς ήρθες στο herpetofauna.gr.
Αν μπορείς ανέβασε πάλι την φωτογραφία για να την δω κι εγώ.
Βαγγέλη στις αναγνωρίσεις δεν πειράζει αν φαίνονται και σκοτωμένα φίδια, αρκεί να μην παραείναι αποκρουστικές.

Παράθεση
Ευχαριστώ πολύ, τώρα ησύχασα. Νόμιζα πως ήταν αγιόφιδο.
και Αγιόφιδο να ήταν δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας είναι εντελώς ακίνδυνο φίδι. Δες την παρακάτω φωτογραφία:

Αγιόφιδο - Telescopus fallax (Φωτογραφία: Ηλίας Στραχίνης)
Μην το δοκιμάσετε!

Παράθεση
Λίγο εκτός θέματος θα βγω αλλά την αγανάκτηση μου θα την πω φιλόζωος ειμαι αλλά αμάν με τα γατιά έλεος (αιλουροειδή το χουν στο αίμα τους το κυνήγι ? ) δεν αφήνουν τίποτα όρθιο όλα τα σκοτώνουν από γκεκο μέχρι όχθες και ό,τι αλλο μπορούν να το σκοτώσουν , στην Αυστραλία ειχα δει καπου οτι υπαρχουν κυνηγοί οι οποίοι σκοτώνουν γατες διοτι εχουν αφανισει μικροσωμα μαρσιποφορα μοναδικα βεβαια σε ολον τον κοσμο (αφήστε οι αρουραίοι οι λαγοί και τα άλλα τι έχουν καν ει εκει...αλλά εδώ αναφέρομαι στον θηρευτή γατα) τι θα γινει πια , ως ποτε θα υπαρχουν αυτοι οι ανθρωποι που στην πλειονότητα τους ειναι συνταξιουχες γυναικες (λαικος ορος :γεροντοκορες) που μαζευουν ενα κοπαδι γατες και το ταιζουν και οι γατες γεματο το στομαχι αναπαράγονται με αποτελεσμα να πληθαίνουν , και μη μπορώντας να τις ζήσουν οι δήθεν φιλόζωοι κάθονται και τα πνίγουν και καθε χρονο τα τελευταια 5με6 χρονια βρίσκω στον κάδο τετοια εποχη σακουλες με γατακια ημερων ή ωρων ακομα με σφικτα δεμενη την σακουλα .....θέλουν να κανουν ενα καλο ?να τις στειρώσουν όλες να ζήσουν καμία 10 ρια χρονια και μετα τιποτα.Τι εχετε να προσθεσετε επ αυτου ? οριστε το καημενο το νεροφιδο το φαγε το γατι .......εχουμε στην ελληνικη περιοχη αγριογατα , αλλα ετσι οπως πανε τα πραματα θα χαθει το ειδος διοτι ζευγαρωνουν με σπιτογατες με αποτελεσμα να χανεται το ειδος.

Το σίγουρο είναι πως δεν φταίνε οι γάτες κι αυτές θύματα είναι. Οι γάτες είναι θηρευτές και είναι στην φύση τους να κυνηγούν και να σκοτώνουν μικρότερα ζώα. Ο άνθρωπος ευθύνεται για το ότι έχει γεμίσει ο τόπος αδέσποτα ζώα και δεν εννοώ τις "γεροντοκόρες" όπως είπες, γιατί κι αυτές λυπούνται τα αδέσποτα και τα ταΐζουν. Είναι κάπως πολύπλοκο το θέμα καθώς όταν ξεκίνησε η εισαγωγή της γάτας ανά τον κόσμο κανείς δεν γνώριζε τις συνέπειες. Σήμερα όμως που γνωρίζουμε θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός για τα αδέσποτα (και δεν μιλάω για βάρβαρους μηχανισμούς και μπόγιες) και να τεθούν νόμοι αυστηροί για τις πωλήσεις ζώων και για τις υποχρεώσεις και προδιαγραφές όσων θέλουν να γίνουν ιδιοκτήτες. Όμως κάτι τέτοιο δεν το βλέπω να έρχεται σύντομα στην χώρα μας. Εδώ για τους ανθρώπους δεν μεριμνούν, θα ενδιαφερθούν για τα ζώα?

Αποσυνδεδεμένος spyros1

• Member
  • *
« Απάντηση #6 στις: 11-03-10, 16:15:32 »
Με το αγιόφιδο δεν ανησυχισα γιατι εμαθα οτι ήταν αυτα που βγαίνουν στην Κεφαλονιά. Απλά φοβόμουν μήπως ήταν επικίνδυνα. Οσο για τις γάτες νομίζω οτι ειναι μέρος της ισοροπίας. Οι δικές μου που τις φροντίζω παραπάνω απο 3-4 χρόνια δεν ζουν και ο λόγος ειναι οτι δυστυχώς βγαίνουν και εκτός σπιτιού για κυνήγι και μάλλον πεφτουν θύματα αυτοκινητων και σκύλων. Τέτοια νερόφιδα πάντως περυσι και φετος ειδα τοσα πολλα. Σε αντίθεση με τα αλλα (γκαβόφιδα) που μάλλον μειώθηκαν δραστικά.
Οσο για τα αδέσποτα οι Δήμοι επρεπε να ειχαν υλοποιήσει προγράμματα τα οποια ειμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε εδώ και χρόνια αλλα.........

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #7 στις: 11-03-10, 16:46:10 »
Με το αγιόφιδο δεν ανησυχισα γιατι εμαθα οτι ήταν αυτα που βγαίνουν στην Κεφαλονιά. Απλά φοβόμουν μήπως ήταν επικίνδυνα. Οσο για τις γάτες νομίζω οτι ειναι μέρος της ισοροπίας. Οι δικές μου που τις φροντίζω παραπάνω απο 3-4 χρόνια δεν ζουν και ο λόγος ειναι οτι δυστυχώς βγαίνουν και εκτός σπιτιού για κυνήγι και μάλλον πεφτουν θύματα αυτοκινητων και σκύλων. Τέτοια νερόφιδα πάντως περυσι και φετος ειδα τοσα πολλα. Σε αντίθεση με τα αλλα (γκαβόφιδα) που μάλλον μειώθηκαν δραστικά.
Οσο για τα αδέσποτα οι Δήμοι επρεπε να ειχαν υλοποιήσει προγράμματα τα οποια ειμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε εδώ και χρόνια αλλα.........

Οι γάτες δυστυχώς δεν είναι μέρος της ισορροπίας αλλά είναι εισαγόμενες στα οικοσυστήματα και προκαλούν μάλιστα μεγάλες ζημιές σε αυτά. Ειδικά σε χώρες όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. Γνωρίζω πως υπάρχουν προγράμματα για τα αδέσποτα σε πολλούς δήμους αλλά όπως λες κι εσύ, εφαρμόζονται μόνο στην φαντασία μας.

Για το "γκαβόφιδο" τώρα, ο συνδυασμός της περιγραφής σου και της ονομασίας του με κάνει να πιστεύω πως πρόκειται για τον Τυφλίτη - Pseudopus apodus. Πρόκειται για άποδη σαύρα και όχι για φίδι  ;)

Αντίθετα με την ονομασία του, δεν πρόκειται για "γκαβό" ζώο  :) και φυσικά όπως και όλες οι σαύρες της χώρας μας, πρόκειται για ακίνδυνο ερπετό  ;)

Αν μπορείς Σπύρο ανέβασε πάλι τις φωτογραφίες του φιδιού του οποίου ζήτησες την αναγνώριση για να το δω κι εγώ.

Αποσυνδεδεμένος spyros1

• Member
  • *
« Απάντηση #8 στις: 11-03-10, 19:27:19 »
Λοιπόν έχω πάθει πλάκα από τις γνώσεις σας !!!!!!! Απορίες και δεισιδαιμονίες ετών μου τις καταρρίψατε σε δευτερόλεπτα. Πράγματι πρόκειται για τυφλίτη οι οποίοι πρέπει να έχουν μειωθεί δραστικά. Από τη μεριά μου θα φροντίσω να το μάθουν οι κάτοικοι της περιοχής ώστε να μη τα σκοτώνουν.
Όσο για τις φωτό από το φίδι που είχα ανεβάσει δε θα τις βάλω γιατί ειναι άσχημες αλλά ειναι πράγματι νερόφιδο.

Ευχαριστώ

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #9 στις: 12-03-10, 15:35:38 »
Κανονικά δεν πρέπει να δείχνουμε φωτογραφίες με ερπετά στα χέρια αλλά νομίζω πως αυτή τη φορά ίσως βοηθήσει μιας και λες ότι οι κάτοικοι της περιοχής σου τα σκοτώνουν. Σου παραθέτω λοιπόν μία φωτογραφία με έναν Τυφλίτη στα χέρια μου για να δεις πόσο άκακα είναι αυτά τα πλάσματα και αν μπορείς να το μεταφέρεις κιόλας. Τονίζω πως δεν πρέπει να προσπαθούμε να πιάνουμε ερπετά γιατί μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για εμάς αλλά και για τα ίδια τα ζώα. Συγκεκριμένα ο Τυφλίτης αν χειριστεί από κάποιον που δεν ξέρει μπορεί εύκολα να χάσει την ουρά του, κάτι που τον θέτει σε άμεσο κίνδυνο.

Μην το δοκιμάσετε!

Σπύρο θα σε παρακαλούσα ακόμα μια φορά αν μπορείς να μου στείλεις τις φωτογραφίες έστω και με προσωπικό μήνυμα  :)

Αποσυνδεδεμένος spyros1

• Member
  • *
« Απάντηση #10 στις: 12-03-10, 20:02:39 »
Οκ εδώ ειναι οι φωτογραφίες που έχω. Μετά μπορείς να τις βγάλεις.

Σπύρος

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #11 στις: 13-03-10, 13:21:57 »
Ευχαριστώ Σπύρο, θα τις αφαιρέσω τώρα  ;)

Αποσυνδεδεμένος billakos

• Member
  • *
« Απάντηση #12 στις: 16-04-12, 00:49:09 »
eida ena fidi sto xorgio mou k den ei3era ti einai k tou miazi poli me auto to fidi ginetai na moupeite an iparxi kanena paromi idos

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #13 στις: 18-04-12, 20:25:17 »
Καλησπέρα billakos και καλώς ήρθες στο φόρουμ!
Ποιο από τα δύο είδη εννοείς των παραπάνω φωτογραφιών?

Αν μπορείς γράφε στα ελληνικά, είναι κανονισμός του φόρουμ  :)

Επειδή είμαι εκτός έδρας αυτή τη στιγμή, θα απαντήσω λογικά μετά την Παρασκευή σε οποιοδήποτε μήνυμα...