Με το αγιόφιδο δεν ανησυχισα γιατι εμαθα οτι ήταν αυτα που βγαίνουν στην Κεφαλονιά. Απλά φοβόμουν μήπως ήταν επικίνδυνα. Οσο για τις γάτες νομίζω οτι ειναι μέρος της ισοροπίας. Οι δικές μου που τις φροντίζω παραπάνω απο 3-4 χρόνια δεν ζουν και ο λόγος ειναι οτι δυστυχώς βγαίνουν και εκτός σπιτιού για κυνήγι και μάλλον πεφτουν θύματα αυτοκινητων και σκύλων. Τέτοια νερόφιδα πάντως περυσι και φετος ειδα τοσα πολλα. Σε αντίθεση με τα αλλα (γκαβόφιδα) που μάλλον μειώθηκαν δραστικά.
Οσο για τα αδέσποτα οι Δήμοι επρεπε να ειχαν υλοποιήσει προγράμματα τα οποια ειμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε εδώ και χρόνια αλλα.........
Οι γάτες δυστυχώς δεν είναι μέρος της ισορροπίας αλλά είναι εισαγόμενες στα οικοσυστήματα και προκαλούν μάλιστα μεγάλες ζημιές σε αυτά. Ειδικά σε χώρες όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. Γνωρίζω πως υπάρχουν προγράμματα για τα αδέσποτα σε πολλούς δήμους αλλά όπως λες κι εσύ, εφαρμόζονται μόνο στην φαντασία μας.
Για το "γκαβόφιδο" τώρα, ο συνδυασμός της περιγραφής σου και της ονομασίας του με κάνει να πιστεύω πως πρόκειται για τον
Τυφλίτη - Pseudopus apodus. Πρόκειται για άποδη σαύρα και όχι για φίδι

Αντίθετα με την ονομασία του, δεν πρόκειται για "γκαβό" ζώο

και φυσικά όπως και όλες οι
σαύρες της χώρας μας, πρόκειται για ακίνδυνο ερπετό

Αν μπορείς Σπύρο ανέβασε πάλι τις φωτογραφίες του φιδιού του οποίου ζήτησες την αναγνώριση για να το δω κι εγώ.