Αποστολέας Θέμα: Παράνομο ή ημιπαράνομο?  (Αναγνώστηκε 9566 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος panmyk17

• Active Member
  • *
  • Φύλο: Άντρας
Παράνομο ή ημιπαράνομο?
« στις: 22-07-09, 16:28:04 »
Καλησπέρα!  Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου ένα περιοδικό για τα ερπετά της Ευρώπης γραμμένο στα αγγλικά σε ένα άρθρο του οποίου  γινόταν παρουσίαση της vipera ammodytes.  O συντάκτης  εκτός από την παράθεση γενικών πληροφοριών για το είδος έκανε εκτενή αναφορά στα άτομα του είδους που ο ίδιος κατείχε και ουσιαστικά εξέτρεφε.  Πώς γίνεται, την στιγμή που η κατοχή, συλλογή ή η αναπαραγωγή άγριων ζώων να απαγορεύεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες , να επιτρέπεται σε κάποιους πολίτες να το κάνουν?      
Ποια κριτήρια λαμβάνονται υπόψιν προκειμένου να δοθεί άδεια σε κάποιον να προβεί σε κάτι που ουσιαστικά δεν επιτρέπεται? Δίνονται άδειες ή όχι?  
Οι απαντήσεις είναι ευπρόσδεκτες. Ευχαριστώ  
"Ο πλανήτης σήμερα μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ
    Ας αφουγκραστούμε το κάλεσμά του για βοήθεια"

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Απ: Παράνομο ή ημιπαράνομο?
« Απάντηση #1 στις: 22-07-09, 16:43:54 »
Δεν υπάρχει τίποτα ημιπαράνομο, ή είναι παράνομο κάτι ή δεν είναι. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο συντάκτης του άρθρου αν είναι πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι παράνομος. Υπάρχει περίπτωση όμως ή να είναι πολίτης χώρας που δεν ανήκει στην Ε.Ε. οπότε τώρα δεν μπορεί κάποιος να το πειράξει όσο μένει στην χώρα του (έτσι νομίζω τουλάχιστον), ή κατέχει ζώα πολύ παλιάς εκτροφής ή γεννιάς της και έχει χαρτιά για την νόμιμη κατοχή. Αν θέλεις δείξε μας από το περιοδικό φωτογραφίες και στοιχεία του ανθρώπου αυτού μπας και βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα ή τον καταγγήλουμε σε περίπτωση που είναι ευρωπαίος.

Αποσυνδεδεμένος panmyk17

• Active Member
  • *
« Απάντηση #2 στις: 22-07-09, 18:27:24 »
Είμαι σχεδόν σίγουρος πως πρόκειται για ευρωπαίο. Τώρα αν κατοικεί σε χώρα που δεν ανήκει στην ΕΕ δεν το γνωρίζω. Το όνομά του πάντως είναι mario schweiger ενώ το περιοδικό ονομάζεται reptilia. Όταν μιλάει για τις οχιές του αναφέρει οτι την πρώτη την έπιασε στην Ελλασόνα πριν το 1979 καθώς τα πρώτα μικρά που έβγαλε γεννήθηκαν το 79. Αρχική μου πρόθεση δεν ήταν να τον καταγγείλω αλλά να εκφράσω κάποιο προβληματισμό. Εξάλλου μια προσεκτική μελέτη του περιοδικού δείχνει οτι είναι έγκυρο και εμπεριστατωμένο. Επομένως υποθέτώ οτι δεν πρόκειται για παράνομο άτομο.      Βρήκα το όνομά του στο site http://www.vipersgarden.at/

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #3 στις: 22-07-09, 18:36:41 »
Θα ρωτήσω κάποιους σχετικούς ανθρώπους από γειτονική χώρα και θα ενημερώσω σύντομα για ότι μάθω. Ο τύπος είναι Αυστριακός και τον έχω ακουστά. Φυσικά και δεν ζητώ να τον καταγγήλεις εσύ, αν χρειαστεί θα τον καταγγήλω εγώ  ;)

Αποσυνδεδεμένος panmyk17

• Active Member
  • *
« Απάντηση #4 στις: 22-07-09, 18:56:36 »
Εγινε, ευχαριστώ πολύ!

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #5 στις: 22-07-09, 19:24:45 »
Ψάχνοντας για τον προαναφερθέντα στο διαδίκτυο βρήκα ένα φόρουμ με κατόχους ευρωπαϊκών φιδιών και μάλιστα αρκετά από αυτά προέρχονται από Ελλάδα. Μάλιστα ένα από τα μέλη έχει στην κατοχή του μία κόκκινη Οχιά της Μήλου. Νέα για όλα αυτά σύντομα...

Αποσυνδεδεμένος panmyk17

• Active Member
  • *
Καλησπέρα Ηλία!  Μπορείς να μου στείλεις το link του forum?  Έχω ακούσει από αρκετούς ανθρώπους και διαβάσει σε ορισμένα παλιά περιοδικά  (π.χ. συριανά γράμματα)  σχετικά με την παράνομη συλλογή και εμπόριο ελληνικών και μη ερπετών και αμφιβίων.  Ειδικά ως προς την Οχιά της Μήλου και το σπιτόφιδο. Υπάρχουν κάποια στοιχεία που να δίνουν μια εικόνα του φαινομένου?

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #7 στις: 23-07-09, 16:09:41 »
Και βέβαια γίνεται παρεμπόριο της ελληνικής ερπετοπανίδας και γι'αυτό υπάρχουν εταιρίες και οργανώσεις από Ελλάδα και όχι μόνο (βλέπε λινκς της κεντρικής σελίδας) που παλεύουν να το σταματήσουν, πολλες φορές με πολύ καλά αποτελέσματα (γι'αυτό και πρέπει να στηρίζουμε αυτές τις μη-κερδοσκοπικές ομάδες).

Υπάρχουν κατά καιρούς διάφορα στοιχεία που κυρίως αφορούν τους Αφρικανικούς Χαμαιλέοντες, την Οχιά της Μήλου και τις υπόλοιπες Οχιές, καθώς μεγάλο είναι και το πρόβλημα με όλες τις χελώνες ξηράς. Υπάρχουν περιστατικά που βρέθηκαν ζώα από τα παραπάνω σε πετ σοπς, αλλά και σε αποσκευές λαθρέμπορων σε αεροδρόμια. Είναι εύκολο να βρει κανείς τέτοια περιστατικά ψάχνοντας στο διαδίκτυο. Επίσης στην κεντρική σελίδα της ΕΛΕΡΠΕ αλλά και σε ενημερωτικό δελτίο της, μπορεί κανείς να διαβάσει το άρθρο για την κατάσχεση των Χαμαιλεόντων από πετ σοπ της Αθήνας.

Παναγιώτη σου έστειλα προσωπικό μήνυμα με το φόρουμ που ζήτησες. Δεν το στέλνω δημόσια γιατί το θεωρώ απαράδεκτο και δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να διαφημιστεί.

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #8 στις: 25-07-09, 21:41:38 »
Το θέμα είναι σε εξέλιξη και θα ενημερωθούν οι αρμόδιες αρχές των αντίστοιχων χωρών όλων των ανθρώπων που εντοπίστηκαν με ελληνικά ερπετά στην κατοχή τους.