Αποστολέας Θέμα: Φιδάκι στο οικόπεδο - κινδυνεύω;  (Αναγνώστηκε 5659 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος olykos

• Member
  • *
Καλημέρα σας και συγχαρητήρια για την πολύ καλή εργασία που έχετε κάνει. Είμαι ο συγγραφέας της ανάρτησης  Λύκοι φίδια και άλλα "αιμοβόρα" θηρία.
Χωρίς να θέλω να έρθω σε αντιπαράθεση μαζί σας επιμένω στα όσα γράφω παραπάνω εκτός ίσως από το μήκος του φιδιού. Πάνω στην τρομάρα μου μπορεί να έκανα λάθος εκτίμηση. Αλλά ο βασικότερος λόγος που ήρθα σε επαφή μαζί είναι ο παρακάτω.
Πέρυσι το φθινόπωρο στην άκρη του οικόπεδου είδα ένα φιδάκι γύρω στα τρία εκατοστά. Το παρακολούθησα για αρκετή ώρα ώσπου ανακάλυψα την φωλιά του. Λοιπών σαν φωλιά έχει τον χώρο του οικόπεδου που τον χρησιμοποιούμε για να καθόμαστε . Την προηγούμενη εβδομάδα είδα ξανά το φιδάκι με την διάφορα ότι το μήκος του έχει τριπλασιαστεί. Το παρακολούθησα για λίγο και συνειδητοποίησα ότι είναι οχιά .Το φιδάκι μόλις με κατάλαβε κρύφτηκε στην σχισμή από δυο παλιές τσιμεντόλιθος πίσω από κάποια χόρτα. Όσο και να περίμενα να βγει αυτό έμεινε κριμένο μέσα στην σχισμή.
Εκείνο που θέλω να μάθω είναι κατά πόσο κινδυνεύω από την Οχιά διότι έχω ακούσει ότι τα φίδια- στοιχειά δεν προκαλούν κινδύνους στου χώρους που κατοικούν. Προσωπικά δεν έχω λόγο να το διώξω εκτός αν κινδυνεύει η ζωή μου . Αν πρέπει να το απομακρύνω θα ήθελα να μου πείτε με ποιον τρόπο θα το κάνω.
Ευχαριστώ 

Αποσυνδεδεμένος Vonzip

• Moderator
  • Φύλο: Άντρας
Φιδάκι στο οικόπεδο - κινδυνεύω;
« Απάντηση #1 στις: 03-03-10, 10:56:30 »
Καλημερα Λυκε και καλως ηρθες στο φορουμ..

Την αναρτηση σου δε την εχω ακουστα αλλα θα ηθελα να τη διαβασω μιας και το "αιμοβορα" στον τιτλο σου μου κινει το ενδιαφέρον.
Η προσωπικη μου αποψη ειναι οτι λανθασμενα αναφερομαστε με τετοιους χαρακτηρισμους για τα ζωα (οχι μονο για τα φιδια) και αυτο εχει αποδειχθει πλεον απο την ολοενα μειωση των πληθυσμων αυτων των τοσο σημαντικων για το οικοσυστημα ζωων,αφου στην κοινη γνωμη εχει ταυτιστει το φιδι και ο λυκος με το κακο και το υπουλο.
Η πραγματικοτητα ομως ειναι πολυ μακρια απο τετοιους χαρακτηρισμους και η χρονια μελετη αυτων των ζωων εχει αποδειξει οτι ουτε για αιμοδηψη προκειται ουτε ποσο μαλλον για θηρια.

Τωρα οσων αφορα το φιδι αν οντως διαπιστωσες οτι ειναι οχια δε θα σε συμβουλευα να προσπαθησεις να την πιασεις ωστε να την απομακρυνεις απο το χωρο σου.Σιγουρα ομως δε θα σε συμβουλευα να το σκοτωσεις μιας και προκειται για πολυ σημαντικα φιδια και η παρουσια τους στον αγρο ειναι καταλυτικη για τον αριθμο των ποντικιων που επισης εχουν σαν ενδιαιτημα τον αγρο.Στη θεση σου δε θα εκανα καμια κινηση που θα μπορουσε να βλαψει εμενα η το ζωο.

Θα σου προτεινα να διαβασεις αυτα τα αρθρα:

Πόσο ωφέλιμα είναι τα ερπετά και τα αμφίβια για τον άνθρωπο
Υπάρχουν δηλητηριώδη ερπετά στην Ελλάδα και ποια;
Ποιος ο ρόλος των φιδιών; Είναι ωφέλιμα ζώα;

Αποσυνδεδεμένος olykos

• Member
  • *
« Απάντηση #2 στις: 03-03-10, 12:03:44 »

Καλημέρα φίλε μου,  για μένα δεν υπάρχουν αιμοβόρα θηρία .Όταν έγραψα συγγραφέας εννοούσα το linκ( http://olykos.pblogs.gr/tags/dentrogalia-fidia-lykoi-gr.html )  που κατέθεσε ο japetus.  Χεχεχε αν πρόσεξες τα  αιμοβόρα είναι εντός παρένθεσης. Πάντα έλεγα ότι οι διαφορές μας με τα ζώα και όχι μόνο, είναι καθαρά ανατομικές. Όταν μας γέννησε η μητέρα φύση μας έκανε όλους το ίδιο. Και να είσαι επίσης σίγουρος φίλε μου ότι το τελευταίο πράγμα που θα έκανα θα ήταν να σκοτώσω το φίδι.
Λοιπών το φιδάκι μου είναι η κοινή οχιά και την βρήκα στην διεύθυνση σας.                                  ( http://www.herpetofauna.gr/index.php?module=cats&page=read&id=179&sid=144 )
Σε ευχαριστώ για την ενημέρωση και θα τα ξαναπούμε…

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #3 στις: 03-03-10, 15:14:34 »
Καλώς ήρθες olykos  :)

Πέρυσι το φθινόπωρο στην άκρη του οικόπεδου είδα ένα φιδάκι γύρω στα τρία εκατοστά.

3 εκατοστά φίδι δεν υπάρχει, προφανώς τότε είδες κάποια μικρή σαύρα, πιθανόν σκίγκο.

Παράθεση
Την προηγούμενη εβδομάδα είδα ξανά το φιδάκι με την διάφορα ότι το μήκος του έχει τριπλασιαστεί. Το παρακολούθησα για λίγο και συνειδητοποίησα ότι είναι οχιά .

Εκείνο που θέλω να μάθω είναι κατά πόσο κινδυνεύω από την Οχιά διότι έχω ακούσει ότι τα φίδια- στοιχειά δεν προκαλούν κινδύνους στου χώρους που κατοικούν. Προσωπικά δεν έχω λόγο να το διώξω εκτός αν κινδυνεύει η ζωή μου . Αν πρέπει να το απομακρύνω θα ήθελα να μου πείτε με ποιον τρόπο θα το κάνω.
Ευχαριστώ 

Όπως είπε κι ο Vonzip μπορείς να διαβάσεις τα παραπάνω άρθρα για να μάθεις κάποια πράγματα για την επικινδυνότητα. Επίσης διάβασε και αυτό http://www.herpetofauna.gr/index.php?module=narticle&page=read&id=13

Εγώ στην θέση σου δεν θα το πείραζα και θα προσπαθούσα να το παρατηρώ όσο γίνεται χωρίς να το ενοχλώ. Αν πάλι σε ενοχλεί μπορείς να προμηθευτείς ένα tong και με μεγάλη προσοχή να μεταφέρεις το φίδι σε ασφαλές μέρος έξω από το κτήμα σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις έναν μεγάλο πλαστικό κάδο με πυκνά χόρτα στον πάτο για την μεταφορά του φιδιού. Όλα αυτά εφόσον το φίδι είναι μικρό 25-40cm, αν είναι μεγαλύτερο τότε καλύτερα να μην το επιχειρήσεις.

Το πιο πιθανό πάντως είναι να μην το ξαναδείς  ;)