Αποστολέας Θέμα: "Εξημερώνονται" τα άγρια φίδια;  (Αναγνώστηκε 8800 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος japetus

• Active Member
  • *
Ψαχνοντας σχετικά με το θέμα (μύθο; ) της διατροφής των φιδιών με γάλα, έπεσα στο παρακάτω άρθρο σε μπλογκ καποιου φίλου και πρέπει να πω ότι αν αληθεύουν αυτά που γράφει, με εκπλήσσουν... Με δυο λόγια, αγριο φίδι, συνήθισε την παρουσία ανθρώπων στο χώρο του και δεν απομακρυνόταν.. (Α, τρεφόταν και με γάλα  ;) )

http://olykos.pblogs.gr/tags/dentrogalia-fidia-lykoi-gr.html

Αποσυνδεδεμένος Vonzip

• Moderator
  • Φύλο: Άντρας
Απ: "Εξημερώνονται" τα άγρια φίδια;
« Απάντηση #1 στις: 13-02-10, 17:09:15 »
Ψαχνοντας σχετικά με το θέμα (μύθο; ) της διατροφής των φιδιών με γάλα, έπεσα στο παρακάτω άρθρο σε μπλογκ καποιου φίλου και πρέπει να πω ότι αν αληθεύουν αυτά που γράφει, με εκπλήσσουν... Με δυο λόγια, αγριο φίδι, συνήθισε την παρουσία ανθρώπων στο χώρο του και δεν απομακρυνόταν.. (Α, τρεφόταν και με γάλα  ;) )

http://olykos.pblogs.gr/tags/dentrogalia-fidia-lykoi-gr.html

Eνδιαφερουσα ιστορια αν και το συγκεκριμενο μυθο ??? νομιζω τον εχω ξαναακουσει.
Εχω ακουσει και εγω για μια παρομοια ιστορια ενος κοντινου μου προσωπου στην Κυπρο.
Δε μπορω να υποστηριξω με σιγουρια καμια αποψη αν και κλεινω προς την επιστημονικη γνωμη που ουτος η αλλος ειναι και τεκμηριωμενη... ;)

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #2 στις: 13-02-10, 19:36:26 »
ωραία ιστορία πραγματικά  :) αλλά αυτό δεν γίνεται. Τα φίδια δεν πίνουν γάλα και οι Δενδρογαλιές δεν γίνονται 2 μέτρα (εκτός κι αν έκανε λάθος στην αναγνώριση). Επίσης ένα άγριο φίδι όταν δει άνθρωπο δεν κάθεται να τον κοιτάει αλλά φεύγει και κρύβεται, οπότε το σημείο όπου το φίδι σηκώνει το κεφάλι, κοιτά τον συγγραφέα της ιστορίας, ξανακουλουριάζεται και παρακολουθεί τον συγγραφέα να γεμίζει το μπολ κάθε μέρα ξανά και ξανά μου ακούγεται αδιανόητο. Ο συγγραφέας ορθά προσπαθεί να πείσει τον αναγνώστη ότι δεν πρέπει να σκοτώνουμε τα φίδια κι ότι όλα αυτά που ακούγονται είναι μύθοι, όμως στην ιστορία του χρησιμοποιεί κι ο ίδιος έναν από αυτούς τους μύθους.

Η οικολογία των περισσοτέρων φιδιών, η διατροφή, η αναπαραγωγή, η συμπεριφορά κτλ έχει μελετηθεί σε ζώα υπό αιχμαλωσία πριν από πολλά χρόνια και κανένα από τα φίδια που μελετήθηκαν (και είναι πάρα πολλά) δεν ήπιε ποτέ γάλα. Επίσης σήμερα είναι χιλιάδες αυτοί που κρατούν φίδια στα σπίτια τους ανά τον κόσμο, σχεδόν όλων των ειδών και κανένα από αυτά τα φίδια δεν πίνει γάλα. Ο μύθος δεν είναι ελληνικός αλλά επικρατεί και σε άλλες χώρες, μέχρι και σε Αμερική (βλ. milk snakes). Θα ήταν πολύ βολικό για όλους τους κατόχους φιδιών να ταΐζουν γάλα στα φίδια τους αντί για τρωκτικά.

Παρ'όλα αυτά ένα άγριο φίδι μπορεί να εξημερωθεί σε αιχμαλωσία. Λέγοντας "μπορεί να εξημερωθεί" εννοώ πως μπορεί να σταματήσει να μας φοβάται, να μας θεωρεί εχθρούς του και να είναι επιθετικό προς εμάς όταν το χειριζόμαστε. Δεν θα είναι ποτέ όμως ένα ζώο που θα αναζητά εμάς και τα χάδια μας και αν ποτέ του ανοίξουμε το πορτάκι της φυλακής του αυτό θα κοιτάξει να εξαφανιστεί με την πρώτη ευκαιρία  ;)

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #3 στις: 13-02-10, 21:20:19 »
εντελώς συμπτωματικά έχει ανοίξει παρόμοια συζήτηση σε ευρωπαϊκό ερπετολογικό φόρουμ στο οποίο είμαι μέλος  :) Κάποιος άκουσε πρόσφατα για πρώτη φορά αυτόν τον μύθο στην Βουλγαρία και ήθελε να το μοιραστεί με τους υπόλοιπους οι οποίοι διαβεβαίωσαν ότι σχεδόν σε όλα τα Βαλκάνια ακούγονται περίπου οι ίδιοι μύθοι  ;)