Αποστολέας Θέμα: Οι οικολογικές επιπτώσεις της διαρροής πετρελαίου  (Αναγνώστηκε 5255 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

 • Administrator
 • *****
 • Μηνύματα: 2.992
  • Herpetofauna of Greece
Επιπτώσεις από τη διαρροή πετρελαίου από την καταστροφή της εξέδρας Deepwater Horizon της BP σε χελώνες, θαλάσσια θηλαστικά, καφέ πελεκάνους και ερυθρό τόνο.Οι οικολογικές επιπτώσεις αυξάνονται ταχύτατα καθώς καθημερινά διαρρέουν περίπου 9.500.000 λίτρα αργού πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού.


Η πετρελαιοκηλίδα, η οποία εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 130 μίλια σε μήκος και τα 70 μίλια σε πλάτος, θα επηρεάσει τις ακτογραμμές των πολιτειών της Λουιζιάνας, Αλαμπάμα, Μισισιπή και Φλόριντα και θα απειλήσει πολλά είδη στον Κόλπο του Μεξικού, μεταξύ των οποίων είδη υπό εξαφάνιση και σπάνια είδη.


ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΧΕΛΩΝΕΣ

Η διαρροή πετρελαίου της εξέδρας Deepwater Horizon της BP μπορεί να βλάψει πολλά είδη θαλάσσιας χελώνας, κάποια εκ των οποίων θεωρούνται είδη υπό εξαφάνιση και ζουν, αποδημούν και αναπαράγονται στον Κόλπο του Μεξικού.  Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για τη χελώνα Kemp’s Ridley –είδος υπό εξαφάνιση- που ζει αποκλειστικά στο δυτικό Κόλπο του Μεξικού.  Επιπλέον, η κύρια περιοχή διατροφής του είδους Kemp’s Ridley  βρίσκεται στο σημείο της διαρροής.

Οι θαλάσσιες χελώνες φτιάχνουν τις φωλιές τους σε παραλίες και κάποιες ενήλικες θηλυκές χελώνες θα ‘αρνηθούν’ να τις  φτιάξουν σε παραλίες που έχουν μολυνθεί.  Επιπλέον, ακόμα και το να πλησιάσουν στις παραλίες μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να καλυφθούν από πετρέλαιο.
Η πετρελαιοκηλίδα της BP έχει ήδη φτάσει στις ακτές του Κόλπου και στα γύρω νησιά, και θα μπορούσε να επηρεάσει την επιτυχή εκκόλαψη των θαλάσσιων χελωνών. Η National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) αποκάλυψε ότι ακόμη και αν τα αυγά των θαλάσσιων χελωνών επιζήσουν για να εκκολαφθούν, η έκθεσή τους στο πετρέλαιο μπορεί να οδηγήσει σε αναπτυξιακές ανωμαλίες. Επίσης, οι ειδικοί της NOAA υποστηρίζουν ότι αν τα αυγά των θαλάσσιων χελωνών εκτεθούν σε πετρέλαιο κατά το τελευταίο μισό της περιόδου επώασης, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκκολαφθούν.

Οι θαλάσσιες χελώνες-νεοσσοί περνούν μεγαλύτερο ποσοστό του χρόνου τους στην επιφάνεια του νερού σε σύγκριση με τις ενήλικες, και έτσι ο κίνδυνος έκθεσης σε πετρέλαιο είναι μεγαλύτερος. Οι Θαλάσσιες χελώνες που εκτίθενται σε πετρέλαιο ενδέχεται να υποστούν σωματικές βλάβες, να παρουσιάσουν εντερικά προβλήματα και προβλήματα άνωσης λόγω των τοξικών επιδράσεων του πετρελαίου και των χημικών διαλυτών.


ΦΑΛΑΙΝΕΣ ΚΑΙ ΔΕΛΦΙΝΙΑ

Η πετρελαιοκηλίδα της εξέδρας Deepwater horizon της BP αποτελεί μια τρομακτική απειλή για τα θαλάσσια θηλαστικά, όπως οι φάλαινες και τα δελφίνια που πρέπει να βγουν στην επιφάνεια της θάλασσας για να αναπνεύσουν. Το πετρέλαιο στην επιφ

άνεια του νερού, καθώς και οι τοξίνες στον αέρα από το πετρέλαιο, μπορεί να τα βλάψουν και να μολύνουν την τροφή τους.

Τα θαλάσσια θηλαστικά, όπως είναι οι φάλαινες φυσητήρες και τα ρινοδέλφινα που βρίσκονται στην περιοχή της πετρελαιοκηλίδας μπορεί να δηλητηριαστούν από την έκθεσή τους στο πετρέλαιο, και να υποστούν οργανικές βλάβες, έλκη ή εσωτερικές

αιμορραγίες. Ακόμα και οι αναθυμιάσεις του πετρελαίου στην επιφάνεια του νερού μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς στα θαλάσσια θηλαστικά με το να βλάψουν το αναπνευστικό τους σύστημα, κάτι που θα δυσκολέψει την αναπνοή τους. Οι νεαρές φάλαινες και τα δελφίνια είναι ιδιαίτερα τρωτά καθώς δεν έχουν  προστατευτικό στρώμα λίπους, άρα το δέρμα τους είναι πιο ευάλωτο σε χημικά εγκαύματα και μολύνσεις.

Μετά την πετρελαιοκηλίδα του Exxon Valdez, έρευνες έδειξαν ότι οι πληθυσμοί θαλάσσιων θηλαστικών μειώθηκαν σημαντικά για πολλά χρόνια μετά την καταστροφή. Συγκεκριμένα, έρευνα για τις όρκες (φάλαινες δολοφόνους) αποκάλυψε ότι δύο πληθυσμοί

όρκας μειώθηκαν κατά περίπου 40% μετά την πετρελαιοκηλίδα. Επιπλέον, η αναπαραγωγική ικανότητά τους ήταν σημαντικά μειωμένη και σχεδόν το μισό των νεογέννητων δεν επέζησε.

περισσότερα: GREENPEACE
Κόλπος Μεξικού: ευθύνη της BP δείχνουν οι ανακρίσεις


Η BP συνέχισε την άντληση πετρελαίου στην πλατφόρμα Deepwater Horizon στον κόλπο του Μεξικού αγνοώντας τα τεστ που έδειχναν διαρροή αερίου στα φρεάτια της εγκατάστασης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Το δημοσίευμα το οποίο φέρνει στο φως έγγραφα και καταθέσεις των υπευθύνων σε εκπροσώπους του Κογκρέσου αφήνει να εννοηθεί ότι το ατύχημα οφείλεται σε λάθη και παραλείψεις των υπευθύνων της εταιρείας, οι οποίοι είχαν σχετικές ενδείξεις μόλις δύο ημέρες πριν το ναυάγιο της πλατφόρμας.

Ειδικότερα, τα μέχρι στιγμής συμπεράσματα της έρευνας δείχνουν ότι κάποιες βαλβίδες ασφαλείας και ορισμένα σημαντικά φρεάτια διαφυγής δεν είχαν ασφαλιστεί σωστά με αποτέλεσμα να μην αντέξουν την πίεση που άσκησε η «φυσαλίδα μεθανίου» στην εγκατάσταση.
Σημειώνεται πως οι συνέπειες της οικολογικής καταστροφής είναι ανυπολόγιστες, ενώ μέχρις ώρας δεν έχει καταστεί δυνατή η διακοπή στη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.

Πηγή:

Αποσυνδεδεμένος Vonzip

 • Moderator
 • *****
 • Μηνύματα: 86
 • Age: 35
 • Φύλο: Άντρας
Η πετρελαιοκηλίδα στον κόλπο του Μεξικού
« Απάντηση #1 στις: 25-05-10, 16:50:58 »
Ενα σετ εξαιρετικων φωτογραφιων απο την προσφατη καταστροφη λογο της πετρελαιοκηλιδας στο Μεξικο.

http://www.boston.com/bigpicture/2010/05/oil_reaches_louisiana_shores.htmlGreat thanks to: Pachinko/dpgr

Αποσυνδεδεμένος Vonzip

 • Moderator
 • *****
 • Μηνύματα: 86
 • Age: 35
 • Φύλο: Άντρας
Εχει αρκετο ενδιαφερον να διαβασετε το πως μετα απο μια τοσο μεγαλη οικολογικη καταστρογη οι υπευθηνοι προσποιουνται οτι δε τρεχει τιποτα.. >:(

http://simplemanposts.blogspot.com/2010/06/google.html