Αποστολέας Θέμα: Anatololacerta anatolica στη Ρόδο?  (Αναγνώστηκε 10896 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος GioP

• Member
  • *
Anatololacerta anatolica στη Ρόδο?
« στις: 27-03-10, 22:47:59 »
Γεια σας από Ρόδο!
Αρχικά να σας συγχαρώ για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε σχετικά με την ερπετοπανίδα της Ελλάδας.
Είμαι φωτογράφος με εξειδίκευση στη χλωρίδα αλλά το ενδιαφέρον μου επεκτείνετε σε οτιδήποτε έχει να κάνει με τη φύση.
Πριν 3 χρόνια φωτογράφισα αυτή τη σαύρα αλλά δε μπορούσα να ταυτοποιήσω σε ποιο είδος ανήκει. Έψαχνα σε διάφορες ιστοσελίδες σχετικές με τα ερπετά της Ευρώπης αλλά δεν έβγαζα άκρη. Ο λόγος του μπερδέματος μου ήτανε ότι ενώ η εν λόγω σαύρα μου έμοιαζε για Anatololacerta anatolica, πουθενά δεν αναφερότανε η ύπαρξη της στη Ρόδο. Συγκεκριμένα υπάρχει αναφορά για τη Σάμο (ssp. aegea) και για τη Μ. Ασία.
Παρόλο που δεν είμαι ειδικός στα ερπετά, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι η σαύρα αυτή ανήκει στο είδος Α. anatolica. Αν είναι έτσι, τότε ίσως πρόκειται για την πρώτη αναφορά για την ύπαρξη του είδους αυτού στη Ρόδο.
Η φωτογραφία τραβήχτηκε το Φεβρουάριο του 2007, στην ακρόπολη της Ρόδου.
Θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη σας και αν συμφωνείται ότι πρόκειται για την A. anatolica, σε ποιο υποείδος ανήκει.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων. 

Αποσυνδεδεμένος GioP

• Member
  • *
Απ: Anatololacerta anatolica στη Ρόδο?
« Απάντηση #1 στις: 27-03-10, 22:53:24 »
Μμμμμ... Κάτι δεν έκανα σωστά με την επισύναψη του αρχείου :)
Ορίστε λοιπόν μια καλύτερη προσπάθεια ;)

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #2 στις: 27-03-10, 23:55:52 »
Καλώς ήρθες GioP από την πανέμορφη Ρόδο!

Η σαύρα στην φωτογραφία σου είναι μία πολύ όμορφη αρσενική Τουρκική Σαύρα, Anatololacerta oertzeni pelasgiana. Μπορεί να σε μπερδεύει ο σχετικά ασυνήθιστος κόκκινος λαιμός αλλά είναι φυσιολογικό για αρσενικά που θέλουν να τραβήξουν την προσοχή των θηλυκών. Το "pattern" (καθώς και ο χρωματισμός της ουράς) είναι πολύ συνηθισμένο για A.oertzeni και διαφέρει από αυτό της Σαύρας της Σάμου και έχω δει και φωτογραφίσει προσωπικά αρκετές παρόμοιες στην παλιά πόλη της Ρόδου αλλά και στην Σύμη.

Μπορείς να ρίξεις μία ματιά στην σελίδα περιγραφής της Τουρκικής Σαύρας για σχετικές φωτογραφίες. Επίσης στην φωτογραφία παρακάτω είναι μία ενήλικη Σαύρα της Σάμου, Anatololacerta anatolica aegaea. Μπορείς να δεις κι άλλες δύο φωτογραφίες από το μέλος Ranen εδώ.

Διαφέρουν ελάχιστα εκ πρώτης όψεως αυτά τα δύο είδη και χρειάζονται αρκετές παρατηρήσεις φωτογραφιών αλλά και ζωντανά για να αρχίσει το μάτι να συνηθίζει και να τις ξεχωρίζει πιο εύκολα.

Σαύρα της Σάμου, Anatololacerta anatolica. Ilias Strachinis © 2009

Παρεμπιπτόντως πολύ ωραία φωτογραφία!  :ok:

Αποσυνδεδεμένος GioP

• Member
  • *
« Απάντηση #3 στις: 28-03-10, 00:16:05 »
Σ' ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.
Ως μη ειδικός αποδέχομαι ασυζητητί την άποψη σου. :)
Αυτό που με μπέρδεψε δεν ήτανε μόνο ο έντονος πορτοκαλί χρωματισμός  του λαιμού, αλλά το ότι δεν είχε την τουρκουάζ ιριδίζουσα ουρά που έχουν οι Α. oertzeni τις οποίες νόμιζα ότι γνώριζα καλά μιας και είμαι γέννημα θρέμμα της Παλιάς Πόλης της Ρόδου :). Φαίνεται ότι οι ιριδίζουσες ουρές είναι εποχικό φαινόμενο(?). Έχω να μάθω πολλά ακόμα για τα ερπετά και μάλλον έχω βρει καλό δάσκαλο :ok:

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #4 στις: 28-03-10, 00:28:31 »
Βέβαια παίζει ρόλο η εποχή στον χρωματισμό, κυρίως των αρσενικών. Για παράδειγμα αν μπορούσες να πετύχεις την ίδια σαύρα τον Οκτώβριο το πιο σίγουρο είναι να μην είχε αυτόν τον κόκκινο λαιμό.
Παρ'όλα αυτά η έντονη τυρκουάζ ουρά είναι χαρακτηριστικό των ανήλικων και γενικά νεαρών ατόμων και ατονεί και χάνεται σιγά σιγά όσο μεγαλώνουν. Μερικές φορές ενδέχεται να δεις και ενήλικα άτομα με αρκετά έντονα πράσινη ουρά σε σχέση με το συνηθισμένο αλλά όχι τόσο ιριδίζουσα όπως λες. Αν δεις στην σελίδα περιγραφής υπάρχουν μερικά ενήλικα άτομα με εντελώς άτονη και καφετιά ουρά.

Δυστυχώς για να δει κανείς Anatololacerta anatolica στην Ελλάδα θα πρέπει να επισκεφτεί την Σάμο και μόνο, ακόμα και στην Ικαρία απαντά η Anatololacerta oertzeni αντί της πρώτης :)