| ΦΩΤΙΕΣ ΒΑΖΕΙ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΆΓΓΕΛΟΥ ΑΓΓΕΛΕΤΟΥ
Πιέσεις από τις ζωοφιλικές οργανώσεις στην Μπιρμπίλη
Η υπουργός έχει καταφέρει να έχει ζωόφιλους και οικολόγους στο πλευρό της, αλλά να κάνει έξαλλους τους περίπου 300.000 Έλληνες κυνηγούς που δηλώνουν έτοιμοι για κινητοποιήσεις. |
«Φωτιά» στους… κυνηγότοπους όλης της χώρας βάζει η προσφυγή στο ΣτΕ ζωοφιλικού σωματείου, με την οποία ζητά την άμεση απαγόρευση του κυνηγιού. Παρότι τέτοιες προσφυγές γίνονται σχεδόν κάθε χρόνο, η φετινή είναι… διαφορετική, καθώς είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στην οριστική κατάργηση του κυνηγιού στην Ελλάδα. Οι λόγοι, είναι η συνένωση των ζωοφιλικών σωματείων προς αυτό το σκοπό, η τεράστια οικολογική καταστροφή που έχει υποστεί η πανίδα μετά από τις πυρκαγιές των τελευταίων ετών, αλλά και το κυριότερο, η διάθεση της υπουργού Περιβάλλοντος…
Όπως είχε αποκαλύψει η Press Time, εδώ και πολύ καιρό, οι ζωοφιλικές οργανώσεις είχαν φροντίσει να έχουν στο πλευρό τους ακόμα και τα μεγαλύτερα «αδελφά» σωματεία του κόσμου. Σε κοινό τους ψήφισμα, στο οποίο αφήνονταν έμμεσες απειλές περί δυσφήμησης της χώρας στους εν δυνάμει τουρίστες σε όλο τον κόσμο, ζήταγαν από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη να δείξουν καλή θέληση, βάζοντας «στοπ» στο κυνήγι. Αυτό φαίνεται ότι θέλει να δείξει και η Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία έχει καταφέρει να έχει ζωόφιλους και οικολόγους στο πλευρό της, αλλά να κάνει έξαλλους τους περίπου 300.000 Έλληνες κυνηγούς που δηλώνουν έτοιμοι για κινητοποιήσεις.
Το «μαχαίρι» στο ΣτΕΤώρα, όλο το βάρος πέφτει στο ΣτΕ, το οποίο έχει το μαχαίρι, έχει και το καρπούζι. Κι αυτό γιατί όπως αναφέρουν έγκυρες δικαστικές πηγές, η φετινή προσφυγή είναι νομικά και όχι μόνο τεκμηριωμένη, ώστε να δικαιολογήσει θετική απόφαση ως προς αυτή. Κάτι τέτοιο θα ικανοποιήσει από τη μία τις ζωοφιλικές και τις οικολογικές οργανώσεις, καθώς και την υπουργό, αναμένεται όμως από την άλλη να πυροδοτήσει κινητοποιήσεις των κυνηγών σε όλη τη χώρα.
Την αίτηση ακυρώσεως κατά της Ρυθμιστικής Κυνηγιού και ασφαλιστικών μέτρων, με την οποία ζητά την κατάργηση του κυνηγιού, ζήτησε με την προσφυγή του στο ΣτΕ ο δικηγόρος Άγγελος Αγγελέτος, πρόεδρος ζωοφιλικής οργάνωσης. Όπως αναφέρει στο κείμενο της προσφυγής, το κυνήγι επιφέρει καταστρεπτικές αλλαγές στους βιοτόπους και υποβάθμιση της βιοποικιλότητας.
Ανεξάρτητα από την απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας, στο παρασκήνιο, έντονες πιέσεις ασκεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ζητώντας απαγόρευση του κυνηγιού στη χώρα μας και ο παγκόσμιος ζωοφιλικός κολοσσός “PETA”. Η ΡΕΤΑ έχει συμπράξει με τις αντίστοιχες ελληνικές οργανώσεις που ζητούν να μπει «φρένο» στους κυνηγούς επ’ αόριστον στην Ελλάδα, επικαλούμενες την τεράστια οικολογική καταστροφή που έχουν επιφέρει οι δασικές πυρκαγιές. Ζωόφιλοι και οικολόγοι υποστηρίζουν ότι το κυνήγι θα επιφέρει τη χαριστική βολή στο διαταραγμένο οικοσύστημα ολόκληρης της χώρας.
Στο πλευρό των ζωόφιλων είναι, όπως φαίνεται και η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία έχει ζητήσει από όλες τις οργανώσεις να συνεργαστούν μαζί της και να της καταθέσουν προτάσεις για την καλύτερη διαχείριση των δασών και της άγριας πανίδας, δεχόμενη τις απόψεις τους.
«Μέτωπο» με τους κυνηγούςΚάτι αντίστοιχο ωστόσο, δεν έκανε η κυρία Μπιρμπίλη με τους κυνηγετικούς συλλόγους. Οι κυνηγετικές οργανώσεις διαμαρτύρονται ότι η υπουργός τις έχει απαξιώσει και πως αυτός είναι ο λόγος που τις απέκλεισε από το διάλογο για τη διαχείριση της χλωρίδας και της πανίδας της χώρας.
Επειδή στο παρασκήνιο διακινούνται πληροφορίες ότι ακόμα και αν η απόφαση του ΣτΕ είναι αρνητική ως προς την προσφυγή, η υπουργός θα προβεί σε σχετικές ρυθμίσεις που θα «παγώσουν» την κυνηγετική περίοδο, οι κυνηγοί περνούν στην αντεπίθεση και δηλώνουν έτοιμοι για «πόλεμο». Τονίζουν ότι διαθέτουν κονδύλια για την εκπόνηση επιστημονικών μελετών σε ό,τι αφορά το θέμα, καθώς και ότι αυτοί είναι οι ουσιαστικοί φύλακες της ισορροπίας στη χλωρίδα και την πανίδα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, δηλώνουν ότι σε περίπτωση που το ΣτΕ απαγορεύσει και φέτος το κυνήγι, όπως είχε κάνει το 2007, ή βάλει τις βάσεις για την οριστική απαγόρευσή του, θα προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα.
Τι μεθοδεύει καιρό τώρα στη χώρα μας ο παγκόσμιος κολοσσός Ο ρόλος της PETA Το «πανηγύρι» είχε αρχίσει από τον Αύγουστο. Ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και αρμόδιος για το θέμα του κυνηγιού, Σ. Χατζηγάκης, άρχισε να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις στο παρασκήνιο από τον παγκόσμιο οικολογικό και παράλληλα οικονομικό κολοσσό PETA προκειμένου να βάλει «φρένο» στο κυνήγι των ζώων.
Τα βίντεο που έδειχναν άγριους βασανισμούς ζώων, οι καταγγελίες για κακομεταχείρισή τους στην Ελλάδα, το κυνήγι, αλλά και το γεγονός ότι το όχι και τόσο αθώο σπορ διαρκεί στη χώρα μας πολλούς μήνες εξόργισαν τους ανθρώπους της οργάνωσης, οι οποίοι κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να πείσουν τον κ. Χατζηγάκη αν όχι να αποσύρει τον νόμο, τουλάχιστον να βρει «παραθυράκι» για να επιτρέπεται το κυνήγι στη χώρα μας λίγες μόνον ημέρες. Μάλιστα, για να δείξουν ότι δεν «αστειεύονται», άφηναν να εννοηθεί ότι υπάρχει «τουριστική οδηγία» που μποϊκοτάρει τον τουρισμό επειδή εδώ κανείς δεν κάνει τίποτα για να αποτρέψει τον θάνατο των ζώων. Μάλιστα, ιδιαίτερα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, έλεγαν πως θέλουν αν όχι να σταματήσει το κυνήγι, τουλάχιστον να μικρύνει η κυνηγετική περίοδος. Αυτά, φρόντισαν να τα επαναλάβουν, σε πιο ευγενικό κλίμα, στην κ. Μπιρμπίλη…
Πηγή: press-time.com
Μπιρμπίλη προς κυνηγούς: Κατεβάστε τις καραμπίνες | Φλερτάρει με την οριστική κατάργηση του κυνηγιού η υπουργός Περιβάλλοντος. Επί ποδός οι κυνηγετικοί σύλλογοι.
Της Φανής Σοβιτσλή Fsovitsli@makthes.gr
|
Με το... όπλο ανά χείρας βρίσκονται τα μέλη των κυνηγετικών συλλόγων και ομοσπονδιών, αντιδρώντας σθεναρά στη πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος να καταργήσει οριστικά το κυνήγι. Μάλιστα η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους τους φέρεται να δήλωσε ότι “το κυνήγι πρέπει να καταργηθεί”, γεγονός που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στον κυνηγετικό κόσμο, που συσπειρώνεται προκειμένου να αντιδράσει, διαμηνύοντας πως μια τέτοια απόφαση είναι casus belli.
Σύμφωνα με εκπροσώπους των κυνηγετικών συλλόγων, η υπουργός εμφανίζεται άκρως αρνητική με το κυνήγι (“είμαι αντικυνηγός”, τους δήλωσε ξεκάθαρα), παρότι όπως λένε υπάρχουν και τηρούνται αυστηρά οι απαγορεύσεις κυνηγιού ανά είδος στη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου. Επισήμως κύκλοι του υπουργείου διαρρέουν, χωρίς όμως βάσιμα επιχειρήματα, ότι η κυνηγετική περίοδος στη χώρας μας πρέπει να συρρικνωθεί. Οι κυνηγοί υποστηρίζουν ότι η κ. Μπιρμπίλη τάσσεται στο πλευρό των οικολογικών οργανώσεων που τους έχουν πάρει στο... κυνήγι, προσφεύγοντας μάλιστα μέχρι και στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
“Είναι δικαίωμα της κυρίας υπουργού να δηλώνει και να είναι ό,τι θέλει, αλλά δεν μπορεί να ανακοινώνει τις προθέσεις της για κατάργηση του κυνηγιού ή για συρρίκνωση της κυνηγετικής περιόδου, χωρίς προηγουμένως να έχει ανοίξει διάλογο με μας”, ανέφερε ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας - Θράκης Ιωάννης Πολυχρόνης. Ο ίδιος παρατήρησε πως το κακό άρχισε με την υπαγωγή της κυνηγετικής δραστηριότητας στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ τα προηγούμενα χρόνια υπαγόταν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο κ. Πολυχρόνης υπογράμμισε ότι η υπουργός ήταν εξαρχής αρνητική με τους κυνηγούς, αρνήθηκε επανειλημμένως να δεχθεί ραντεβού με τους εκπροσώπους τους, ενώ... φλέρταρε συνεχώς με τις οικολογικές οργανώσεις που βάλλουν εναντίον των κυνηγών. Ο πρόεδρος, πάντως, προειδοποίησε πως η λήψη μιας τέτοιας απόφασης από το υπουργείο θα ξεσηκώσει τον κυνηγετικό κόσμο, ο οποίος θα αντιδράσει δυναμικά.
Συσπειρώνονται οι κυνηγοί Η πρόθεση του αρμόδιου υπουργείου να καταργήσει το κυνήγι προκάλεσε ανησυχία και προβληματισμό και μεταξύ των κυνηγών του νομού Θεσσαλονίκης. “Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να συσπειρωθούμε και να αντιδράσουμε δυναμικά αν το υπουργείο Περιβάλλοντος λάβει απόφαση περί κατάργησης του κυνηγιού”, τόνισε ο κ. Γιώργος Μπαμπαράτσας, πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, που αριθμεί περίπου 10.000 μέλη. Στην αρχή, όπως είπε ο ίδιος, η υπουργός Περιβάλλοντος εμφανίστηκε αποφασισμένη να εκδώσει ρυθμιστική απόφαση περιορίζοντας και άλλο την κυνηγετική περίοδο, αλλά “οι πληροφορίες μας και από τη συνομοσπονδία λένε πως η κ. Μπιρμπίλη επιθυμεί να απαγορεύσει οριστικά το κυνήγι”.
Δεν μπορεί, πρόσθεσε ο ίδιος, η υπουργός να αγνοεί παντελώς το μεγάλο έργο και την προσφορά των κυνηγετικών οργανώσεων στο περιβάλλον. Ο πρόεδρος των κυνηγών της Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ακόμη πως μια τέτοια απόφαση “θα φρενάρει” 3.000-4.000 θέσεις εργασίας στη χώρα, που υπάρχουν σε καταστήματα και επιχειρήσεις, ενώ θα συμβάλει στην ερήμωση ορεινών χωριών που ζουν από τις επισκέψεις των κυνηγών κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, από τις 20 Αυγούστου έως τις αρχές Φεβρουαρίου.
“Οι κανόνες στην Ελλάδα είναι ήδη πολύ αυστηροί” Για σενάρια περί διαφαινόμενης τάσης της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος να συρρικνώσει την κυνηγετική περίοδο κάνει λόγο ο δασολόγος και διευθυντής υποστήριξης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας - Θράκης Κυριάκος Σκορδάς. “Αυτό που γνωρίζω είναι ότι πρόκειται για φήμες, και για αυτό, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν μπορούμε να μιλάμε με αφοριστικούς όρους, λέγοντας ότι το υπουργείο θα καταργήσει το κυνήγι”, ανέφερε ο κ. Σκόρδας. Πάντως σημείωσε πως τέτοιες φήμες περί συρρίκνωσης και όχι κατάργησης του κυνηγιού διαρρέουν από κύκλους του αρμόδιου υπουργείου, αλλά επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί τίποτε.
Για τη δραστηριότητα των ελλήνων κυνηγών ο δασολόγος επισήμανε πως η Ελλάδα έχει το αυστηρότερο πλαίσιο άσκησης θήρας, τόσο σε επίπεδο αριθμού ζώων όσο και σε επίπεδο ειδών που μπορούν να κυνηγηθούν.
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η υπουργός κ. Μπιρμπίλη συνομιλεί μόνο με οικολογικές οργανώσεις, ο δασολόγος απάντησε πως, αν όντως υπάρχει μια τέτοια συνεργασία, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή αυτών των οργανώσεων, δεδομένου ότι οι κυνηγετικοί σύλλογοι και ομοσπονδίες είναι οι θεσμοθετημένοι συνομιλητές με το υπουργείο και όχι οι οικολογικές οργανώσεις. “Οι ομοσπονδίες των κυνηγών έχουν διατυπώσει συγκεκριμένες θέσεις με επιχειρήματα και συνεργάζονται με το υπουργείο βάσει του καταστατικού τους”, υπογράμμισε ο κ. Σκορδάς.
Δήμοι και νομαρχίες στο πλευρό των κυνηγών Η πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος να απαγορευτεί πλήρως το κυνήγι βρίσκει αντίθετους τους δήμους και τις νομαρχίες, δεδομένου ότι υπερασπίζουν το έργο των κυνηγών, με την εκτίμηση ότι με τη δράση τους πρωτίστως προστατεύουν το περιβάλλον. Ο εντεταλμένος σύμβουλος Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της νομαρχίας Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής τόνισε ότι η διοίκηση της νομαρχίας έχει βρει στο πρόσωπο των κυνηγών τους φύλακες του περιβάλλοντος. “Οι κυνηγοί είναι αυτοί που περιπολούν χειμώνα καλοκαίρι στα δάση τόσο για φωτιά όσο και για παράνομη δράση επιτήδειων που πετούν μπάζα και σκουπίδια σε ρέματα και σε άλλες περιοχές”, δήλωσε ο κ. Τσαμασλής. Μάλιστα ανέφερε ότι η νομαρχία Θεσσαλονίκης, με εντολή του νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, έχει οργανώσει σεμινάρια για τους κυνηγούς, προκειμένου να τους εκπαιδεύσει στην προστασία του περιβάλλοντος σε κάθε περίοδο.
Το νομαρχιακό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, με απόφαση της διοίκησης, σκοπεύει να εκδώσει ψήφισμα κατά την προσεχή συνεδρίαση του σώματος, την ερχόμενη Τρίτη, υπέρ του έργου των κυνηγών, προβάλλοντας τη δράση και το έργο τους για το περιβάλλον.
Πηγή:
makthes.gr