Καλημέρα kotsoskorg, καλώς ήρθες στο φόρουμ.
Εξ αρχής να σε ενημερώσω πως η αιχμαλωσία άγριων ερπετών στην χώρα μας και γενικά στην Ε.Ε δεν απαγορεύεται από δικό μας κανονισμό αλλά από ευρωπαϊκούς και ελληνικούς νόμους και οδηγίες, που προστατεύουν αυστηρώς το σύνολο των ζώων της ερπετοπανίδας που ενδημούν στις χώρες μέλη της Ε.Ε. Οπότε το ζήτημα είναι και νομικό εκτός από ηθικό (
Νομοθεσία Προστασίας)
Όσο για το οικολογικό αντίκτυπο τώρα, σαφώς και είναι αρνητικό. Ακόμα και ένα φίδι σαν μονάδα είναι πολύ σημαντικό σε ένα οικοσύστημα, αν αναλογιστούμε ότι ένα φίδι μπορεί να καταναλώσει μέχρι και 1000 τρωκτικά μέχρι το πέρας της ζωής του αλλά και να δημιουργήσει πάνω από 150 γόνους, οι οποίοι με την σειρά τους θα καταναλώσουν τον ανάλογο αριθμό τρωκτικών αλλά θα αποτελέσουν και τροφή για αρπακτικά πτηνά και μεγαλύτερα θηλαστικά. Τα 1000 τρωκτικά τώρα που θα "γλυτώσουν" θα πολλαπλασιαστούν με γεωμετρικούς ρυθμούς προκαλώντας ανισορροπία. Έτσι αν κάνουμε τους παραπάνω πολλαπλασιασμούς και τις προσθέσεις βλέπουμε ότι η ζημιά που μπορεί να προκληθεί από την αιχμαλώτιση ενός και μόνο φιδιού είναι πολύ μεγαλύτερη απ'όσο μπορεί να φανταστεί κανείς στα γρήγορα και πρόχειρα.
Η αιχμαλωσία ενός άγριου ζώου, μέλους ενός οικοσυστήματος ισοδυναμεί με την θανάτωσή του όσον αφορά την λειτουργία του οικοσυστήματος, αφού δεν συμμετέχει πια σε αυτό.
Τέλος υπάρχει η ηθική πλευρά του θέματος κατά την οποία δεν μπορείς να αιχμαλωτίζεις κάτι που αγαπάς και για το οποίο νοιάζεσαι. Η αιχμαλωσία-φυλάκιση είναι κάτι κακό για οποιονδήποτε ζωντανό οργανισμό, ο οποίος δείχνει αμέσως την δυσαρέσκειά του. Σε αυτούς που πραγματικά αγαπάς δίνεις ελευθερία και προστασία και όχι κάγκελα και περιορισμό.
Όπως καταλαβαίνεις από όπου και αν το πιάσει κανείς δεν είναι σωστό να αιχμαλωτίζουμαι αυτά τα ζώα και κανέναν ζώο γενικώς. Κι εμένα μου αρέσουν πολύ τα ερπετά και θα ήθελα να τα βλέπω κάθε μέρα και να τα έχω κοντά μου, αλλά προτιμώ αυτό που είναι σωστό για αυτά και όχι αυτό που μου λέει ο εγωισμός μου. Ακούω την αγάπη μου γι'αυτά τα ζώα η οποία μου λέει ότι το σωστό είναι αυτό που αποσκοπεί στο καλό τους, σε αυτό που θα ήθελαν και θα επέλεγαν τα ίδια και αν ανοίξεις το πορτάκι της φυλακής κανένα ζώο δεν μένει μέσα
Έπειτα νομίζω πως είναι πολύ πιο ενδιαφέρον να τα ψάχνεις και να τα παρακολουθείς στο φυσικό τους περιβάλλον, αυτό είναι κάτι που δεν το βαριέσαι ποτέ.