Αποστολέας Θέμα: Ερώτηση για κατοχή φιδιού  (Αναγνώστηκε 8025 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος kotsoskorg

• Regular Member
  • *
Ερώτηση για κατοχή φιδιού
« στις: 15-05-10, 00:28:18 »
Καλημέρα σας. Σας διαβάζω καιρό και μου αρέσει η κοινότητα σας και η δουλειά σας γενικά.
Έχω μια αγάπη σε όλα τα ερπετά (έχω μια πανέμοφη iguana) και θα ήθελα να ρωτήσω, μιας
και έχω διαβάσει αρκετές δημοσιεύσεις αλλά δεν βρήκα κάτι σχετικό με την αναζήτηση:

Εξ αρχής να σας ενημερώσω πως δεν θέλω καυγάδες με κανέναν ούτε λογοκρισία.

Ξέρω ότι δεν επιτρέπεται απο τον κανονισμό σας η κατοχή εδώδιμων ερπετών αλλά σκέφτομαι
να κάνω οικόσιτο ένα ακίνδυνο τοπικο φίδι (δεν αποπειράθηκα φυσικά, και γι αυτό ρωτάω).

Εαν μου πείτε ότι δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο νομικά ή οικολογικά δεν πρόκειται να το κάνω.

Ξέρω πως όλα τα ερπετά μπορούν να ζήσουν στην αιχμαλωσία αν τους παρέχεις το σωστό
περιβάλλον και την κατάλληλη διατροφή φροντίδα και επειδή καθημερινά σχεδόν απαντώ
μερικά όμορφα κόκκινα χοντρά φίδια μου πέρασε η ιδέα. :D

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Απ: Ερώτηση για κατοχή φιδιού
« Απάντηση #1 στις: 15-05-10, 11:08:25 »
Καλημέρα kotsoskorg, καλώς ήρθες στο φόρουμ.
Εξ αρχής να σε ενημερώσω πως η αιχμαλωσία άγριων ερπετών στην χώρα μας και γενικά στην Ε.Ε δεν απαγορεύεται από δικό μας κανονισμό αλλά από ευρωπαϊκούς και ελληνικούς νόμους και οδηγίες, που προστατεύουν αυστηρώς το σύνολο των ζώων της ερπετοπανίδας που ενδημούν στις χώρες μέλη της Ε.Ε. Οπότε το ζήτημα είναι και νομικό εκτός από ηθικό (Νομοθεσία Προστασίας)

Όσο για το οικολογικό αντίκτυπο τώρα, σαφώς και είναι αρνητικό. Ακόμα και ένα φίδι σαν μονάδα είναι πολύ σημαντικό σε ένα οικοσύστημα, αν αναλογιστούμε ότι ένα φίδι μπορεί να καταναλώσει μέχρι και 1000 τρωκτικά μέχρι το πέρας της ζωής του αλλά και να δημιουργήσει πάνω από 150 γόνους, οι οποίοι με την σειρά τους θα καταναλώσουν τον ανάλογο αριθμό τρωκτικών αλλά θα αποτελέσουν και τροφή για αρπακτικά πτηνά και μεγαλύτερα θηλαστικά. Τα 1000 τρωκτικά τώρα που θα "γλυτώσουν" θα πολλαπλασιαστούν με γεωμετρικούς ρυθμούς προκαλώντας ανισορροπία. Έτσι αν κάνουμε τους παραπάνω πολλαπλασιασμούς και τις προσθέσεις βλέπουμε ότι η ζημιά που μπορεί να προκληθεί από την αιχμαλώτιση ενός και μόνο φιδιού είναι πολύ μεγαλύτερη απ'όσο μπορεί να φανταστεί κανείς στα γρήγορα και πρόχειρα.

Η αιχμαλωσία ενός άγριου ζώου, μέλους ενός οικοσυστήματος ισοδυναμεί με την θανάτωσή του όσον αφορά την λειτουργία του οικοσυστήματος, αφού δεν συμμετέχει πια σε αυτό.

Τέλος υπάρχει η ηθική πλευρά του θέματος κατά την οποία δεν μπορείς να αιχμαλωτίζεις κάτι που αγαπάς και για το οποίο νοιάζεσαι. Η αιχμαλωσία-φυλάκιση είναι κάτι κακό για οποιονδήποτε ζωντανό οργανισμό, ο οποίος δείχνει αμέσως την δυσαρέσκειά του. Σε αυτούς που πραγματικά αγαπάς δίνεις ελευθερία και προστασία και όχι κάγκελα και περιορισμό.

Όπως καταλαβαίνεις από όπου και αν το πιάσει κανείς δεν είναι σωστό να αιχμαλωτίζουμαι αυτά τα ζώα και κανέναν ζώο γενικώς. Κι εμένα μου αρέσουν πολύ τα ερπετά και θα ήθελα να τα βλέπω κάθε μέρα και να τα έχω κοντά μου, αλλά προτιμώ αυτό που είναι σωστό για αυτά και όχι αυτό που μου λέει ο εγωισμός μου. Ακούω την αγάπη μου γι'αυτά τα ζώα η οποία μου λέει ότι το σωστό είναι αυτό που αποσκοπεί στο καλό τους, σε αυτό που θα ήθελαν και θα επέλεγαν τα ίδια και αν ανοίξεις το πορτάκι της φυλακής κανένα ζώο δεν μένει μέσα  ;) Έπειτα νομίζω πως είναι πολύ πιο ενδιαφέρον να τα ψάχνεις και να τα παρακολουθείς στο φυσικό τους περιβάλλον, αυτό είναι κάτι που δεν το βαριέσαι ποτέ.

Αποσυνδεδεμένος Vonzip

• Moderator
  • Φύλο: Άντρας
« Απάντηση #2 στις: 15-05-10, 11:39:14 »
Κωστα(; ) καλως ηρθες και απο μενα στο φορουμ!

Κατ'αρχην μην ανησυχεις για καυγαδες και λογοκρισιες,ειμαστε ηρεμοι ανθρωποι και δε θελουμε να επιβαλλουμε τιποτα σε κανεναν! ;D
Ειναι πολυ καλο που ρωτας γιατι αυτο δειχνει κατα βαση μια ευαισθησια επι του θεματος.. ;)

Στο κυριως θεμα τωρα..
Εκτος του νομικου θεματος οπως ανεφερθηκε και πιο πανω που ισχυει μεν,αλλα εφαρμοζεται αυτεπαγγελτα εξαιρετικα σπανια στη χωρα μας,ειναι και το ηθικο-που επισης αναφερθηκε!
Η ελληνικη αγρια πανιδα ηδη βρισκεται σε υφεση και με τους πληθυσμους συνεχεια να μειωνονται,δημιουργουνται διαφορα προβληματα ισορροπιας!
Ο λογος που στο λεω αυτο ειναι οτι ναι μεν ενα αγριο ζωο επιβιωνει στην αιχμαλωσια,ομως αυτη με τη σειρα της το αποκλυει απο τη φυση,με ο,τι συννεπαγεται αυτο (διαταραχη της τροφικης αλυσιδας,αναπαραγωγη και ανακαμψη των πληθυσμων..)

Η αιχμαλωσια ομως καποιου αγριου ζωου παραμενει στερηση ελευθεριας με ο,τι ανεσεις και αν του προσφερεις..ειναι σα να λεμε οτι θα εισαι για το υπολοιπο της ζωης σου σε ενα υπερλουξ δωματιο με ολες τις ανεσεις,χωρις ομως να εχεις το δικαιωμα..να ζεις! ;)

Τελος,θα βρει απολυτα συμφωνο το παραπανω κομματι:
Παράθεση
Έπειτα νομίζω πως είναι πολύ πιο ενδιαφέρον να τα ψάχνεις και να τα παρακολουθείς στο φυσικό τους περιβάλλον, αυτό είναι κάτι που δεν το βαριέσαι ποτέ.

Φιλικα  :)

Αποσυνδεδεμένος sunseeker

• Regular Member
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
    • industrial design online review
« Απάντηση #3 στις: 15-05-10, 12:12:08 »
Κώστα σε καλωσορίζω και εγώ.
Να προσθέσω πως υπάρχουν τρόποι να θαυμάζεις αυτά τα υπέροχα πλάσματα κάνοντας μια βόλτα στην φύση.
Και όπως λες ''ακίνδυνο τοπικό φίδι'' μπορείς να βρεις σε όλη την Ελλάδα πολλά.
Είναι πολύ πιο όμορφο να τα βλέπεις στο φυσικό τους περιβάλλον,ανάμεσα στα φύλλα και στις πέτρες και όχι σε μια γυάλα με λάσπη,κουτάκι με νερό και λάμπα.
Συχνά θα συναντήσεις το ίδιο φίδι στο ίδιο μέρος.Δεν βλέπω τον λόγο να το έχεις 24ώρες σε ομηρία.
Προσωπική μου άποψη κλείνοντας είναι τα λεφτά που θα ξοδέψεις για την αιχμαλωσία του ερπετού,ισοδυναμούν με ένα καλό GPS όπου μπορείς να
καταγράψεις τις τοποθεσίες κάθε ερπετού και μαζί με την καταγραφή του,να το παρατηρείς στο φυσικό του περιβάλλον μιας και θα το βρεις πολύ πιθανόν
εκεί συχνά.

Φιλικά πάντα

• Regular Member
  • *
« Απάντηση #4 στις: 15-05-10, 14:16:01 »
Να αναφέρω ότι την πόλη μου (Καβάλα) και στην περιοχή που μένω (πεδινή, εξοχή, με εκτάσεις δέντρων) έχει πλούσια πανίδα.

Προχθές βρήκα μια μεγάλη σαύρα (κάπου 40-45 cm με την ουρά) πράσινη με κόκκινο και πολύ καλοταισμένη (απο την απόφυση της ουράς). Εντομοφάγος σαύρα σίγουρα. Μιά ίδια την ίδια μέρα, στα άκρα του δρόμου
αλλά νεαρή(20-25 cm). Αυτές μπορεί να τρέφονται και με μικρά τρωκτικά.

2 κόκκινα-καφέ φίδια χωρίς σχέδια κάπου 150-180 cm λεπτά και πολύ γρήγορα σε διάστημα 2 ημερών.

Και μικρές σαύρες σε μέγεθος gecko σε τοιχους καφέ πιτσιλιές και μαύρο (σαμιαμιδια).

Μια ammodytes μάλλον (απο το ρύγχος) την οποία ανακάλυψα απο ένα σκυλί που την περιεργαζόταν βράδυ.

Λαφίτες δεν έχω φέτος ενώ κολουβρίδες δεν έχω δεί ακόμη στα τόσα χρόνια.

Αυτά απο μένα. Αν μπορέσω και πιάσω στην κάμερα κάτι, θα ανεβάσω photos.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #5 στις: 15-05-10, 14:31:06 »
Είναι ευχάριστο να ακούγεται ότι κάποια περιοχή είναι πλούσια σε πανίδα, δεν πρέπει όμως να καθησυχαζόμαστε γιατί μία περιοχή μπορεί να υποβαθμιστεί σε ελάχιστο χρόνο, όπως για παράδειγμα έγινε στο δάσος της Θεσσαλονίκης Σέιχ Σου μετά από τα καταστροφικά έργα οδοποιίας...

kotsoskorg Κολουβρίδες είναι όλα τα φίδια που ανήκουν στην Οικογένεια Colubridae, οπότε ότι φίδι βλέπεις και δεν είναι Οχιά, Έρυξ ή Τυφλίνος, είναι κολουβρίδα  ;)

Περιμένουμε φωτογραφίες από τα ερπετά και τα αμφίβια της περιοχής σου και ελπίζω τελικά να σε πείσαμε ότι δεν είναι σωστό να αιχμαλωτίσεις κάποιο ζώο και να μην προβείς σε μία τέτοια παράνομη αλλά και ανήθικη πράξη.

Αποσυνδεδεμένος japetus

• Active Member
  • *
« Απάντηση #6 στις: 15-05-10, 16:26:01 »
Ξέρω ότι δεν επιτρέπεται απο τον κανονισμό σας η κατοχή εδώδιμων ερπετών

:o :o
;D
Ξερεις καμμιά καλή συνταγή να μας πείς; Με σκορδάκι και καυτερό πιπέρι;

( Οκ πλακίτσα κανω, καλως ηρθες στο φορουμ, ξερω ότι ήθελες να πεις ιθαγενή ή αυτόχθονα ή ντόπια εν παση περιπτωσει...  ;D )

• Regular Member
  • *
« Απάντηση #7 στις: 15-05-10, 22:08:24 »
Ναι ιθαγενή ήθελα να πώ (φιλόλογος ε?).

Αύριο που θα ανέβω στο κτήμα στα μελίσσια μου, θα πάρω και την κάμερα. Όλο και κάτι θα δώ εκεί.

Αποσυνδεδεμένος Vonzip

• Moderator
« Απάντηση #8 στις: 16-05-10, 02:01:19 »
Περιμενουμε φωτογραφιες!   :D:ok: