Αποστολέας Θέμα: Βάτραχοι, χρυσόψαρα και koi  (Αναγνώστηκε 16663 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Βασιλείου

• Member
  • *
  • Τόπος: Αγία Μαρίνα Κορωπίου
  • Φύλο: Άντρας
Βάτραχοι, χρυσόψαρα και koi
« στις: 30-05-10, 22:22:33 »
Είμαι πράγματι ευτυχής που σας πέτυχα πάνω στην ''ανάγκη'' μου.... και καλώς σας βρήκα.

Έχω ήδη μιά λιμνούλα περίπου 2,500 λίτρα με χρυσόψαρα και koi, ενώ είμαι στα τελειώματα μιας μεγαλύτερης 6,000 λίτρων.
Στην ήδη υπάρχουσα λίμνη κατοικούν 4 koi και περίπου 26 χρυσόψαρα. Οι αλλεπάλληλες αναπαραγωγές με ''υποχρέωσαν'' στη κατασκευή της μεγαλύτερης, αλλά το θέμα μου είναι άλλο.....

Από χθές που εντόπισα έναν βάτραχο στη λίμνη, μέχρι σήμερα το βράδυ που ανακάλυψα πως πρόκειται για πραγματική αποικία (είναι τουλάχιστον τέσσερις), ανησυχώ για τη συγκατοίκηση τους με τα ψάρια.

Δεν έχω ποτέ στο παρελθόν ασχοληθεί με ερπετά και αμφίβια και αγνοώ παντελώς τι επίδραση μπορεί να έχουν τα μεν στα δε.
Λυπάμαι που το λέω αλλά, για να είμαι ειλικρινής, ανησυχώ για τα ψάρια μου.

Παρακαλώ πείτε μου ανησυχώ δικαίως ή όχι.

Α !! έχασα είναι του είδους Bufo Viridis

• Member
  • *
Απ: Βάτραχοι, χρυσόψαρα και koi
« Απάντηση #1 στις: 31-05-10, 07:15:09 »
Ορίστε και μιά φωτογραφία του.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #2 στις: 31-05-10, 10:42:56 »
Καλημέρα Βασιλείου, καλώς ήρθες στο φόρουμ μας  :welc::
Όντως πρόκειται για Πράσινο Φρύνο και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα ψάρια σου. Άλλωστε ούτως ή άλλως οι Φρύνοι δεν μένουν στο νερό παρά μόνο για να ζευγαρώσουν. Δεν τους απασχολούν τα ψάρια, αντιθέτως μάλλον τα ψάρια θα έτρωγαν οποιονδήποτε γόνο βατράχου ή φρύνου μέσα στο νερό (αυγά και γυρίνους). Αυτό που ήξερα όμως εγώ είναι ότι τα κόι δεν πρέπει να συγκατοικούν με χρυσόψαρα γιατί τα δεύτερα κινδυνεύουν από χτυπήματα (?)

Αποσυνδεδεμένος japetus

• Active Member
  • *
« Απάντηση #3 στις: 31-05-10, 17:55:34 »
Καλησπερα και καλωσορισες,
 έχω και εγώ μια λιμνουλα 3000 λτ με δυο μεγαλα (40 εκ) κόι και αρκετά (20-30) χρυσόψαρα. Το "οικοσύστημα" τρέχει αρκετά χρόνια τώρα και αν εξαιρέσω τα κόι που έχουν μεγαλώσει επικίνδυνα (για τα υπόλοιπα ψάρια καθως και οτιδηποτε αλλο βρεθει μεσα στη λιμνουλα), είμαι πολύ ευχαριστημένος απο τη λειτουργία του σαν πραγματικού βιότοπου.
Σχεδόν κάθε χρονιά θα δω κάποια αμφίβια και ερπετά.. Ίσως το πιο "ενοχλητικό" ήταν ένας βάτραχος μια χρονιά που εγκαταστάθηκε όλο το καλοκαίρι μέσα και κόαζε συνέχεια τα βράδια.. Την ησυχία μου τη βρήκα όταν εμφανίστηκε ξαφνικά στη λίμνη ενα νερόφιδο (natrix natrix) το οποίο πιθανώς και να ήρθε εξαιτίας των κοασμών που άκουγε απο το "μεζεδάκι" (Στέκει αυτος ο ισχυρισμός Ηλία; )
Το νερόφιδο εμφανίστηκε και την άλλη χρονιά (το ίδιο ή άλλο δεν γνωρίζω) μεχρι που το έπιασα και το απομακρυνα σε γειτονικό έλος επειδή είχα απώλειες σε χρυσόψαρα..
Απο φρύνους, είχα μια άσχημη εμπειρία μια χρονιά, όταν ένας πραγματικά μεγάλος (και γίνονται κακάσχημοι όταν είναι μεγάλοι, δεν έχω δει πιο σιχαμένο αμφίβιο  :D ) bufo bufo διέφυγε παρα τρίχα το λιώσιμο απο το πόδι μου, όταν τον ψιλοπάτησα κατά λαθος ένα βραδυ που περπατούσα στο γρασίδι δίπλα στη λίμνη ξυπόλητος..
Απο άλλα ερπετά έχω τύχει να συναντήσω και άλλα φίδια όπως και σαύρες που λιάζονται στις πέτρες περιφερειακά, αλλά κυρίως έχω δει πολλες χρονιές τυφλίτες, για τους οποίους δεν ξέρω τί τους τραβά εκεί, το νερό ή τα ψάρια...
Οι φρυνοι και βατραχοι γεννάνε πολλά αυγά, αλλά τα περισσότερα τρώγονται απο τα ψάρια. Ουσιαστικός κίνδυνος για τα ψάρια δεν υπάρχει πάντως.. Οι μοναδικές απώλειες που είχα εγώ από ζώα που πραγματεύεται το φόρουμ εδώ  ;D , είναι fancy χρυσόψαρα, που κινούνται περισσότερο στην επιφάνεια και είναι λιγότερο ευέλικτα και πιο δυσκίνητα απο τα απλά ώστε να μπορεσουν να να αποφυγουν κάποιο κίνδυνο.. Ειχαν πεσει θύματα του νερόφιδου που ανέφερα παραπάνω...

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #4 στις: 31-05-10, 18:06:53 »
πιθανώς και να ήρθε εξαιτίας των κοασμών που άκουγε απο το "μεζεδάκι" (Στέκει αυτος ο ισχυρισμός Ηλία; )

Όχι, τα φίδια δεν ακούνε γιατί δεν έχουν ακουστικά ανοίγματα  :) "Πόσο καλή είναι η ακοή, η όραση και η όσφρηση των φιδιών;" .Αλλά τα τραβά το νερό σίγουρα.

Παράθεση
αλλά κυρίως έχω δει πολλες χρονιές τυφλίτες, για τους οποίους δεν ξέρω τί τους τραβά εκεί, το νερό ή τα ψάρια...

Το νερό και τα σαλιγκάρια που είναι κοντά σ'αυτό   ;)

• Member
  • *
« Απάντηση #5 στις: 02-06-10, 19:17:35 »
Είχα τη τύχη να είμαι αυτόπτης μάρτυρας μιάς ακατάλληλης σκηνής :

Σημειώστε ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 06:05 το πρωί, ενώ το ζεύγος είχε αρχίσει τη δραστηριότητά του από τις 21:00 το προηγούμενο βράδυ.

Τα αποτελέσματά της τα βρήκα αργότερα....

Αυτά...

Έχω όμως και ερωτήσεις.
Γνωρίζει κανείς πόση ώρα μπορεί ο φρύνος να μείνει σε κατάδυση ;
Αληθεύει ότι ακόμη και αν φύγει, τελικά γυρίζει στον τόπο της γέννησης του ;;
Είναι αλήθεια πως οι γυρίνοι τρέφονται και με μικρότερους γυρίνους ;;

Μην εφησυχάζετε θα επανέλθω με νέες ερωτήσεις.

• Member
  • *
« Απάντηση #6 στις: 02-06-10, 19:26:59 »
Αυτό που ήξερα όμως εγώ είναι ότι τα κόι δεν πρέπει να συγκατοικούν με χρυσόψαρα γιατί τα δεύτερα κινδυνεύουν από χτυπήματα (?)

Δεν το έχω ξανακούσει αυτό, αντίθετα οι περισσότερες από τις λίμνες που έχω υπ' όψη μου, έχουν και από τα δύο είδη.

Αλήθεια είναι πως τα koi, όταν αναπτυχθούν πλήρως, μπορεί να είναι κατά λάθος επικίνδυνα, μα σε καμία περίπτωση δεν θα βλάψουν εσκεμμένα κάποιο άλλο ψάρι, εκτός βέβαια του γόνου - τροφής.

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #7 στις: 03-06-10, 10:57:44 »
Γνωρίζει κανείς πόση ώρα μπορεί ο φρύνος να μείνει σε κατάδυση ;

Δεν έχει γίνει κάποια συγκεκριμένη έρευνα για τον χρόνο κατάδυσης ενός Φρύνου απ'όσο ξέρω αλλά φαντάζομαι πως μερικές δεκάδες λεπτών αντέχει.

Παράθεση
Αληθεύει ότι ακόμη και αν φύγει, τελικά γυρίζει στον τόπο της γέννησης του ;;

Όχι, αυτό δεν είναι δεδομένο. Απλά μπορεί να επιστρέψει στην λίμνη όπου γεννήθηκε επειδή αυτή του ήταν πιο κοντά κατά την περίοδο αναπαραγωγής. Μπορεί όμως εκείνη την στιγμή να του έρχονταν πιο κοντά μία άλλη  ;)

Παράθεση
Είναι αλήθεια πως οι γυρίνοι τρέφονται και με μικρότερους γυρίνους ;;

Ότι χωράει στο στόμα τους θα το φάνε, κάτι σαν και τα ψάρια φαντάσου  ;)

• Member
  • *
« Απάντηση #8 στις: 11-06-10, 07:48:14 »
Οι ενήλικες φρύνοι ανεχώρησαν προς άγνωστη κατεύθυνση, αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες γυρίνους, που λογικά θα αποτελούσαν τροφή για τα koi και ίσως τα χρυσόψαρα, αλλά απ' όσο μπορώ να δω, αυτά αδιαφορούν.

Θα περιμένω την ολοκλήρωση της μετάλλαξής τους σε φρυνάκια και αν είμαι τυχερός να τα δω και να τα φωτογραφήσω, θα σας ενημερώσω αρμοδίως....

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #9 στις: 11-06-10, 10:28:32 »
Πάντως αν δεις να τα τρώνε προσπάθησε να σώσεις μερικά, είναι κρίμα ολόκληρη γέννα να πάει χαμένη.

Αποσυνδεδεμένος riosma

• Regular Member
  • *
« Απάντηση #10 στις: 16-12-10, 05:17:17 »
Είχα τη τύχη να είμαι αυτόπτης μάρτυρας μιάς ακατάλληλης σκηνής :

θα ορκιζόμουν ότι ο αρσενικός (ο απο πάνω φρύνος) είναι ένα υβρίδιο μεταξύ bufo bufo και bufo viridis.πολύ περίεργα χαρακτηριστικά.

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #11 στις: 16-12-10, 12:21:08 »
θα ορκιζόμουν ότι ο αρσενικός (ο απο πάνω φρύνος) είναι ένα υβρίδιο μεταξύ bufo bufo και bufo viridis.πολύ περίεργα χαρακτηριστικά.

μπα όχι, σε μπερδεύει μάλλον το χρώμα του, όπου το αντίστοιχο άσπρο γίνεται κοκκινο-καφέ στα αρσενικά κατά την περίοδο αναπαραγωγής.

Αποσυνδεδεμένος msgstr

• Member
  • *
« Απάντηση #12 στις: 24-12-10, 00:36:20 »

μπα όχι, σε μπερδεύει μάλλον το χρώμα του, όπου το αντίστοιχο άσπρο γίνεται κοκκινο-καφέ στα αρσενικά κατά την περίοδο αναπαραγωγής.

απιστευτη φωτο