Αποστολέας Θέμα: Δραγκολια-Σκουβαζα  (Αναγνώστηκε 17140 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Phaidon

• Member
  • *
Δραγκολια-Σκουβαζα
« στις: 31-05-10, 14:17:32 »
Αυτο ειναι το φιδι που επιασα πριν λιγες μερες στην περιοχη μου οι παππουδες το ονομαζουν δραγκολια και το θεωρουν επικυνδυνο διοτι λενε οτι γινεται μεγαλο και πιστευουν οτι το δηλητηριο του προκαλει γαγκραινα στο δαγκωμενο ακρο.και ο φρυνος ειναι ενας απο τους πολλους που συναντμαε καθε βραδυ μεσα στο κτημα,αυτος ειναι σχετικα μικρος το καλοκαιρι βρισκουμε πιο μικρους και το πολυ εναν καθε βραδυ το χειμωνα βρισκουμε καθε βραδυ 2-3 τουλαχιστον σαν αυτον αλλα και καποιους αλλους που μοιαζουν αλλα δεν ειναι ιδιοι θα φωτογραφησουμε εναν με τη πρωτη ευκαιρια και θα ποσταρω.Αυτους τους φρυνους τους λενε σκουβαζα στην περιοχη.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Απ: Δραγκολια-Σκουβαζα
« Απάντηση #1 στις: 31-05-10, 14:25:30 »
Το φίδι των φωτογραφιών είναι η Δενδρογαλιά - Hierophis gemonensis. Είναι εντελώς ακίνδυνο φίδι φυσικά, χωρίς δηλητήριο. Πληροφορίες θα βρεις στο παραπάνω λινκ  ;)

Ο φρύνος είναι ο Πράσινος Φρύνος - Bufo viridis. Σαν "Ασκουβάζα" εγώ γνωρίζω τον κοινό Φρύνο - Bufo bufo αλλά από περιοχή σε περιοχή οι ονομασίες μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικές  ;)
Οι Φρύνοι ενώ εκκρίνουν τοξικές ουσίες από το δέρμα τους για να αμυνθούν (όταν πχ κάποιο αρπακτικό επιχειρήσει να τους φάει), δεν μπορούν να προκαλέσουν κανένα κακό στον άνθρωπο σε επαφή με το δέρμα μας.

Αποσυνδεδεμένος Phaidon

• Member
  • *
« Απάντηση #2 στις: 31-05-10, 14:39:26 »
σε ευχαριστω για την απαντηση σου αν τυχει και ξαναπετυχω καποιο θα το πιασω με γυμνα χερια(χωρις γαντι)και θα τους το παω μια βολτα στη γυρω περιοχη να τους εξηγησω οτι ειναι δενδρογαλια και οτι ειναι εντελως ακυνδυνο,μηπως και το παρουν αποφαση οτι τουλαχστον αυτο το συγκεκριμενο ειδος ειναι ακυνδυνο και παψουν να τα σκοτωνουν.το χειροτερο ειναι τα σκοτωνουν και καμαρωνουν μετα για το κατορθωμα τους και μαθαινουν και στα μικρα παιδια πως αν δουν καποιο φιδι πρεπει να το σκοτωσουν αμεσως.πρεπει να γινει κατι για αυτο το θεμα στην Ελλαδα ισως οι περισοτεροι που κατοικουν σε πολεις δεν εχουν αντιληφθει το προβλημα αλλα στην επαρχια κυριαρχει η ιδεολογια οτι φιδι καλο ειναι το νεκρο φιδι και πως ολα τα φιδια ειναι επικυνδυνα.για να μην αναφερθω στους μυθους που κθκλοφορουν σε ολες τις περιοχες της ελλαδας γιατι φανταζομαι οι περισοτεροι τους εχετε ακουσει.

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #3 στις: 31-05-10, 14:57:04 »
Έχεις απόλυτο δίκιο και δυστυχώς ότι ισχύει στην επαρχία ισχύει και στις πόλεις (ίσως και σε μεγαλύτερο βαθμό λόγω της ανύπαρκτης επαφής με τα άγρια ζώα, κάτι που δεν ισχύει στην επαρχία). Από εδώ μέσα κάνουμε ότι μπορούμε και φαίνεται ότι ως τώρα τα αποτελέσματα είναι πραγματικά ενθαρρυντικά, όμως σύντομα πρέπει να κάνουμε κάτι και για όσους δεν έχουν ίντερνετ.

Από μεριάς μου κάθε φορά που βρίσκομαι στην επαρχία ή με καλούν για να απομακρύνω φίδια από κατοικημένες περιοχές, πληροφορώ τους παρευρισκόμενους, λύνοντάς τους απορίες και κάνοντάς τους μία ζωντανή επίδειξη όταν είναι δυνατόν, για το πόσο άκακα και παρεξηγημένα είναι αυτά τα ζώα. Επίσης πραγματοποιώ σεμινάρια σε σώματα της πυροσβεστικής και φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών. Ο επόμενος στόχος είναι τα σεμινάρια σε σχολεία, όπου πιστεύω πως είναι το κλειδί για την ανατροπή αυτής της νοοτροπίας που επικτρατεί.

Αποσυνδεδεμένος combra

• Member
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΙΝΘΙΑ
  • Φύλο: Γυναίκα
  • EINAI ETΣΙ,ΕΑΝ ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ !
« Απάντηση #4 στις: 09-06-10, 18:48:48 »
Στην Κορινθία οπου μενω,το τιακούει κανεις :blow:: καποια φορα που πηγαινα με το ποδηλατο μου σεναν δρόμο της εξοχης, βρισκω σκοτωμενη μια δενδρογαλίτσα ,ηταν μεγάλη και κατεβηκα να την δω,καθώς ειμουν κατω και την κοιτουσα ,περνα για τζοκιν ενας  γνωστός δικηγόρος της περιοχής.Ε! τι κάνεις εκει! φυγε απο κει ειναι οχια και θα σε δαγκώσει!μου ανέβηκε το αιμα στο κεφάλι,και προσπαθώντας να κρατησω την φωνη μου ευγενική ,του εξηγησα περι τινος προκειτο,οχι,ναλεει αυτός,δεν ξερεις τι σου γίνεται μου απαντά.Εφυγε σίγουρος για την διαγνωσή του,και χαμηλόφωνα εγώ "κατέβασα ενα γυψινο" :shoot:: λεγοντας να κοιτάξει τα δικαστηρια του!! εξηγώ μια ζωη,εξηγώ,εξηγώ και τιποτα δεν ακουουν!ο συγκεκριμένος αγροτικός δρόμος ολο νεκρα ζωα ειναι καθε φορά που περνω,μ'αυτές τις χονδρες τους ρόδες,τα ερπετα τα εχουν κατακρεουργήσει!.διαβασα ενα αρθράκι σήμερα,που ελεγε οτι εξαφανίζονται τα ερπετα ,μελαγχολησα γιατί δεν βλέπω να κινείται τιποτα στην εξοχη,οπως παλιά.και οχι στην εξοχη,αλλά και στον κήπο μου,ολο και κατι κινιοταν,εαν βλέπω καμιά πελοπον.σαυρούλα και καμια viridis μια δυο φορες τον μηνα ,και πάλι ζήτημα ειναι.Τα διώξαμε,τα κατακρεουργήσαμε,ισως υπάρχει ασθένεια τι να πω! δεστε στην σελίδα gougla .gr στην ενότητα περιβάλλον.εκει ειναι το αρθρακι.

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #5 στις: 09-06-10, 18:54:29 »
Εννοείς στο zougla.gr . Το είδα και θα το ανεβάσω κι εδώ. Είναι αυτό που λέγαμε και εδώ http://www.herpetofauna.gr/forum/index.php/topic,389.0.html

Αποσυνδεδεμένος Tyrannosaurus Rex

• Full Member
  • *
  • Φύλο: Άντρας
« Απάντηση #6 στις: 09-06-10, 22:11:02 »
εγω μια φορα ειχα δει φιδ κανονικα ηταν ενας βοας της αμμου και τον εσωσα απο τοτε δεν εχω ξαναδει και πανε 3 χρονια , το πασχα ειχα δει μια τρανοσαυρα μετα απο 1 χρονο σχεδον , και με το κιλο σαυρες μικροσωμες και γκεκο αλλα φιδι ουτε για δειγμα....επισης ουτε χελωνες για δειγμα πολλες εχουν μαζεψει στις πολεις κανοντας τες οικιακες ημαρτον...
Απολαμβανω με δεος τα δημιουργηματα της φυσης (εκτος του ανθρωπου)

Ο ανθρωπος χρειαζεται την φυση , η φυση δεν τον χρειαζεται