Σχετικό άρθρο από ΤΑ Νέα-online
Τα τρώει το... μαύρο φίδι Απειλούνται με εξαφάνιση τρία από τα 23 είδη φιδιών της Ελλάδας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πέτρος Στεφανής pstefanis@dolnet.gr ΜΕΙΔΙΔ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010 | Καμπανάκι για τρία από τα συνολικά είκοσι τρία ελληνικά είδη φιδιών χτυπούν οι έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι κατέγραψαν στο ελληνικό «Κόκκινο Βιβλίο Απειλούμενων Ζώων» τα αποτελέσματα της σχετικής δεκαπενταετούς μελέτης τους για την εγχώρια ερπετοπανίδα.
Στη χειρότερη θέση σήμερα, δηλαδή σε άμεσο κίνδυνο οριστικής εξαφάνισής της, βρίσκεται η οχιά της Μήλου, το δηλητηριώδες αλλά και μοναδικό ενδημικό (ζει αποκλειστικά και μόνον εκεί) κυκλαδίτικο φίδι. «Υπολογίζουμε ότι πλέον έχουν απομείνει μόλις 5.400 τέτοιες οχιές, γι΄ αυτό και από το 2006 έχουμε λάβει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας τους: |
φτιάξαμε περάσματα- γεφυράκια κάτω από τους δρόμους του νησιού, ώστε να περνούν από εκεί. Πράγματι, οι θανατώσεις τους από τα διερχόμενα αυτοκίνητα μειώθηκαν, όπως είδαμε και μέσω βιντεοσκόπησης...», λέει στα «ΝΕΑ» η δρ Ερπετολογίας στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, στην Αθήνα κ. Μαρία Δημάκη. Επίσης δυσοίωνο, όπως λέει, προβλέπεται το μέλλον τόσο για την οχιά των λιβαδιών (Κεντρική και Νότια Πίνδος) όσο και για το φίδι της Γυάρου (Κεντρικές Κυκλάδες), που όμοιό του, όπως έδειξε η ανάλυση DΝΑ, ζει στην Ιταλία.
«Και τα τρία αυτά σπάνια είδη εμφανίζονται σε μικρή γεωγραφική κατανομή, σε περιορισμένη δηλαδή εξάπλωση σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, όπου, αν τυχόν συμβεί κάτι, π.χ. μια πιθανή ξηρασία ή ασθένειά τους, απειλείται με αφανισμό ολόκληρος ο πληθυσμός τους. Σε κάθε περίπτωση, η ανθρωπογενής καταστροφή και υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων τους, μέσα από την άναρχη οικιστική επέκταση κατοικιών και δρόμων, την ανάπτυξη της γεωργίας, τις εξορύξεις, τις πυρκαγιές και την παράνομη συλλογή τους για εμπόριο, αποτελούν τα κυριότερα εμπόδια στην αναπαραγωγή και την επιβίωσή τους. Από ΄κεί και πέρα, βεβαίως, και ο ανθρώπινος φόβος για τα φίδια οδηγεί στην εξόντωσή τους...», επισημαίνει. Βάσει και της σχετικής κοινοτικής οδηγίας για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, στα είδη των οποίων η διατήρηση επιβάλλει τον καθορισμό ειδικών ζωνών γι΄ αυτά (περιοχές Νatura 2000) περιλαμβάνονται η οχιά των λιβαδιών, ο λαφιάτης, το σπιτόφιδο και φυσικά η οχιά της Μήλου (η τελευταία χαρακτηρίζεται μάλιστα είδος προτεραιότητας).
Η ΟΧΙΑ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ
είναι σπάνια και απαντάται μόνο σε αυτό το νησί. Τα άλλα απειλούμενα είναι η οχιά των λιβαδιών και η οχιά της Γυάρου
*(διόρθωση herpetofauna.gr: είναι το "Μαύρο φίδι της Γυάρου" και όχι η "Οχιά της Γυάρου")Παγκόσμιο φαινόμενο η μείωση των φιδιών ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ μείωση του αριθμού των φιδιών διαπίστωσαν οι επιστήμονες, οι οποίοι αν και δεν μπορούν να εξηγήσουν απόλυτα το φαινόμενο, κάνουν λόγο για ένα ακόμη σημάδι της παγκόσμιας καταστροφής που συντελείται στο περιβάλλον. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που μελέτησαν 17 κατηγορίες φιδιών σε πέντε χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Νιγηρία και Αυστραλία), 11 από αυτές παρουσιάζουν κατακόρυφη μείωση, 5 παραμένουν σταθερές και μόνο μία παρουσιάζει ελάχιστη αύξηση. Κάποια είδη παρουσιάζουν μείωση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%. Το πλέον ανησυχητικό μάλιστα είναι πως υπάρχουν αποδείξεις για οριστική εξαφάνιση κάποιων πληθυσμών- ξαφνική μείωση χωρίς σημάδια ανάκαμψηςγεγονός το οποίο θα κάνει και τους υπόλοιπους πληθυσμούς πιο ευάλωτους.
Το Ελ Νίνιο Η αιφνίδια μείωση του πληθυσμού των φιδιών, που καλύπτει κυρίως 8 είδη, αρχίζει περίπου από το 1998, ενώ οι συνθήκες παραμένουν αδιευκρίνιστες. Οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να ευθύνονται για το φαινόμενο οι κλιματικές αλλαγές, καθώς λόγω του πολύ ισχυρού ρεύματος Ελ Νίνιο η χρονιά εκείνη θεωρείται από τις πιο θερμές των τελευταίων ετών. Ωστόσο, είναι πιθανό η μείωση των φιδιών να οφείλεται και σε άλλους λόγους, σε κάποια ασθένεια λόγου χάριν- αντίστοιχη μείωση των βατράχων αποδόθηκε στο παρελθόν σε λοίμωξη από μύκητα. Η καταστροφή των οικοσυστημάτων και η έλλειψη τροφής θεωρούνται επίσης πολύ σημαντικοί παράγοντες αυτής της αιφνίδιας μείωσης.
Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες είναι πως σταδιακή εξαφάνιση παρατηρείται ακόμη και σε περιοχές με τροπικό κλίμα, όπου κατ΄ εξοχήν ζουν τα φίδια, γεγονός που τους οδηγεί στο συμπέρασμα πως πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο με κοινή αιτία. Διευκρινίζουν βέβαια πως είναι πολύ δύσκολο να τα μελετήσουν και πως προκειμένου να έχουν μια πιο σαφή εικόνα, πρέπει ερπετολόγοι σε όλο τον κόσμο να αναλύσουν εκ νέου όλα τα δεδομένα που αφορούν τα φίδια.
Πηγή: TA NEA online