Αποστολέας Θέμα: Τι μπορουμε να κανουμε με ενα τραυματισμενο φιδι?  (Αναγνώστηκε 5496 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος korg_1

• Regular Member
  • *
Μου εχει τυχει παρα πολλες φορες να πετυχω στο δρομο καποιο σοβαρα τραυματισμενο φιδι πιθανως χτυπημενο απο καποιο οδηγο.Τι μπορω να κανω μονος  μου σε μια τετοια περιπτωση?Μπορω με καποιο τροπο να "σωσω" το τραυματισμενο φιδι?

Αποσυνδεδεμένος panmyk17

• Active Member
  • *
  • Φύλο: Άντρας
Καλησπέρα! Τα ερπετά είναι οργανισμοί με ισχυρή κράση και ανάλογα με τον τραυματισμό που θα υποστούν διαθέτουν ειδικούς μηχανισμούς επούλωσης των τραυμάτων τους που τους εξασφαλίζουν την επιβίωση. Όσο αφορά τα φίδια λόγω ανατομικής κατασκευής είναι περισσότερο ευάλωτα από τα υπόλοιπα ερπετά όπως για παράδειγμα τις χελώνες με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των ατυχημάτων στους δρόμους να καταλήγει στο θάνατο του ζώου. Εχω την πεποίθηση οτι η μοναδική περίπτωση να επιβιώσει ένα φίδι στο οδόστρωμα είναι μόνο αν το όχημα πατήσει την ουρά του. Προσωπικά έχω δει στη φύση αρκετά φίδια με κατεστραμμένη ουρά που όμως δείχνουν υγιή. (μπορεί να χάσουν την ουρά τους και με άλλους τρόπους βέβαια). Πιστεύω πως αν ένα φίδι αδυνατεί να κινηθεί (αφού όπως λες φίλε korg_1  βρίσκεις τα φίδια στο δρόμο) λόγω τραυματισμού δεν θα είναι σε θέση να επιβιώσει αφού κατα πάσα πιθανότητα θα έχουν επηρεαστεί τα εσωτερικά του όργανα. Ισως η καλύτερη κίνηση που θα μπορούσες να κάνεις είναι να απομακρύνεις το ζωντανό από το δρόμο για να μην προσελκύσει οργανισμούς που θα μπορούσαν να πατηθούν από τους ασυνείδητους στην πλειοψηφία τους οδηγούς.  ;) Πιστεύω να διαφώτησα την απορία σου! :ok:
"Ο πλανήτης σήμερα μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ
    Ας αφουγκραστούμε το κάλεσμά του για βοήθεια"

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
O panmyk17 έχει δίκιο, όταν ένα φίδι έχει υποστεί τέτοια βλάβη ώστε να μην μπορεί να κινηθεί πλέον, οι πιθανότητες επιβίωσης είναι μηδενικές. Εγώ πολλές φορές αναγκάζομαι να δώσω σε "φρεσκοπατημένα" φίδια έναν πιο γρήγορο θάνατο...
Αν πάλι το φίδι έχει απλά εξωτερικούς τραυματισμούς και δεν έχουν υποστεί βλάβη τα εσωτερικά όργανα ή δεν έχει συνθλιβεί η σπονδυλική του στήλη, σπάσει ο λαιμός του κτλ, τότε μπορεί να ιαθεί μετά από περίθαλψη. Το θέμα που προκύπτει μετά είναι πως θα μεταφερθεί σε κάποιο κέντρο περίθαλψης αν δεν υπάρχει κάποιος ειδικός και δεν μπορεί κανείς να αναγνωρίσει αν πρόκειται για ακίνδυνο ή επικίνδυνο φίδι...

Αποσυνδεδεμένος korg_1

• Regular Member
  • *
οντως η ασυνηδεισια των οδηγων ειναι απιστευτη!ευχαριστω παντως για τις απαντησεις σας :)

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
πάντως αρκετές είναι οι φορές που τα πατούν επειδή απλά δεν τα προσέχουν...

Αποσυνδεδεμένος japetus

• Active Member
  • *
Δυστυχως γι αυτα, τα γοητευει η ζεστή άσφαλτος. Πεφτουν θυματα επειδη δεν διασχιζουν απλα την ασφαλτο, αλλα πολλες φορες μενουν εκει απλωμενα για να λιαστουν.

Αποσυνδεδεμένος combra

• Member
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΙΝΘΙΑ
  • Φύλο: Γυναίκα
  • EINAI ETΣΙ,ΕΑΝ ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ !
Μια και λέτε για τραυματισμένα ερπετα,ειχα δεί και μαλιστα μου το εβαλαν επάνω μου χωρίς να ταραχθώ καν ,ενα τραυματισμένο malpolon στο κορμακι του,τον Νεκτάριο οπως τον εβγαλα εγώ.Στο καταφυγιο των αγρίων ζωων στην Αιγινα.Ειχα παει να δω καποιο ζωάκι που ειχα ''υιοθετήσει ''συμβολικά στελνωντας χρήματα,και ειδα και τον σαπίτη τον καημένο,αναρωνε,αλλά αμφιβάλλω εαν ηταν η ιασή του για ελευθερωμα.Ασφαλως δεν ειχε ορεξη για επιθέσεις και για δαγκώματα,και γιαυτό κινιόταν ησυχα στην κάθε αγκαλιά.