Αποστολέας Θέμα: Σήμα κινδύνου για το δάσος Δαδιάς και το Δέλτα του Έβρου  (Αναγνώστηκε 4550 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.992
    • Herpetofauna of Greece
Τα εθνικά πάρκα της Ελλάδας απειλούνται από ρύπανση υπόγειων υδάτων, αέρα και θάλασσας, από την αδιαφορία φορέων και πολιτών, από τη λαθροθηρία και την ανορθολογική διαχείριση απορριμμάτων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», αυτά είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που απειλούν τα δύο εθνικά πάρκα, το δάσος Δαδιάς και το Δέλτα του Έβρου, καθώς και ολόκληρος ο νομός Έβρου.

Τα συμπεράσματα προέκυψαν από τα πράσινα φύλλα των ξύλινων δέντρων που έστησαν, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, σε κεντρικά σημεία της Ορεστιάδας και της Αλεξανδρούπολης, το WWF Ελλάς, οι δύο Φορείς Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων του Δέλτα Έβρου και του δάσους Δαδιάς και η οικολογική εταιρεία Έβρου.
Στην εν λόγω δράση ανταποκρίθηκαν 194 πολίτες, αποτυπώνοντας πάνω στα χάρτινα φύλλα τις απόψεις τους, σχετικά με την προστασία του δάσους Δαδιάς, του Δέλτα του Έβρου, καθώς και άλλων οικολογικά σημαντικών περιοχών του νομού.

Οι σημαντικότεροι κίνδυνοι για την περιοχή αναδείχθηκαν η ρύπανση και μόλυνση.

Όσον αφορά τις απειλές που αντιμετωπίζουν τα δύο εθνικά πάρκα, οι απαντήσεις που δόθηκαν κυμάνθηκαν από την αναφορά στην επιβλαβή ανθρώπινη παρέμβαση, μέχρι τη λαθροθηρία και τη διαχείριση των απορριμμάτων, για τα οποία έγινε και ειδική μνεία αναφορικά με τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς που υπάρχει για το δάσος Δαδιάς.

Μια περιοχή που κινδυνεύει κατ’ εξοχήν από τις δασικές πυρκαγιές, όπως επισήμαναν οι περισσότεροι πολίτες.


Πηγή: