Αποστολέας Θέμα: αναγνωριση  (Αναγνώστηκε 22514 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Στεφανης

• Regular Member
  • *
αναγνωριση
« στις: 16-07-10, 23:08:32 »
Γεια σας απο την Χιο. Χτες το βραδυ ακουσα ενα σπουργιτα να φωναζει πανω σε μια τσικουδια διπλα στο σπιτι και οταν πηγα να δω τι συμβαινει ειδα το φιδακι να τον εχει αρπαξει. Παρολο που το φλας των φωτογραφιων σιγουρα ενοχλησε το φιδι υπεκυψα στον πειρασμο να το φωτογραφισω. Θελω να μαθω τι φιδι ειναι  γιατι εχω βγαλει δυο φορες μεσα απο το σπιτι μου τετοιο φιδακι. Επισης εχω βγαλει αλλες δυο φορες σαιτες (αυτες τις γνωριζω)

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Απ: αναγνωριση
« Απάντηση #1 στις: 16-07-10, 23:28:47 »
Καλησπέρα Στεφανή, καλώς ήρθες!

Το φιδάκι είναι ένα Αγιόφιδο (δεν ξέρω αν έχει άλλη τοπική ονομασία στην Χίο) η επιστημονική του ονομασία είναι Telescopus fallax. Θα ήταν ενδιαφέρον να βλέπαμε καλύτερες φωτογραφίες από το πάνω μέρος του φιδιού γιατί φαίνεται πως έχει διαφορετικό χρωματισμό από τον κλασικό του φερώνυμου υποείδους  ;)

υ.γ. μόλις είδα ότι ανέβασες και άλλες φωτογραφίες, όντως διαφέρει ο χρωματισμός αλλά όχι όσο νόμιζα, με ξεγέλασε η πρώτη φωτο  :)

Αποσυνδεδεμένος Στεφανης

• Regular Member
  • *
« Απάντηση #2 στις: 16-07-10, 23:42:40 »
Απο οτι διαβασα ειναι ακινδυνο για μας. Βρισκω πολυ συχνα φιδια στην αυλη μας μερικες φορες πολυ μεγαλους λαφιατες. Οχια μια φορα μεσα στο χωριο που ζω αλλα φοβαμαι μην τυχον τρυπωσει καμοια μεσα στο σπιτι. Τα φιδακια που βρηκα μεσα στο σπιτι ηταν στην καμαρα τις δυοφορες που ειναι ισογειο και στο δωματιο που παιζουν τα παιδια που ειναι στον οροφο του σπιτιου

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #3 στις: 16-07-10, 23:56:42 »
Είναι εντελώς ακίνδυνο φίδι.
Με την ονομασία Λαφιάτες μάλλον εννοείς του Έφιους (Dolichophis caspius), ξέρω ότι στα νησιά του Β. και Α. Αιγαίου αλλά και στην Β.Ελλάδα τους Έφιους λεν Λαφιάτες ενώ η ονομασία Λαφιάτης προέρχεται από την ονομασία γένους Elaphe και κανονικά ανήκει στο είδος Elaphe quatuorlineata.
Η Οχιά που έχετε είναι η Οθωμανική, Montivipera xanthina και είναι χαρακτηριστικό φίδι που μπορεί όμως να μπερδευτεί με τον Ζαμενή της Ρόδου - Hemorrhois nummifer σε ένα μη έμπειρο μάτι. Είσαι σίγουρος ότι δεν είδες το 2ο?

Για το Αγιόφιδο δεν γνωρίζω αν έχει καταγραφεί ξανά στην Χίο, ενδέχεται να είναι η πρώτη καταγραφή αυτή, θα το ψάξω λίγο περισσότερο και θα σου πω σύντομα  :)

Αν θέλεις να αποκλείσεις όσο το δυνατόν την εμφάνιση επικίνδυνων φιδιών στο σπίτι αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να ξεφορτωθείς τυχόν ποντίκια αλλά και ότι τα έλκει (τροφές, κρυψώνες κτλ), να κουρεύεις τα χόρτα και τις βάσεις των θάμνων ή χαμηλών δέντρων (μέχρι 60 πόντους από το έδαφος είναι καλά) και τέλος να κρατάς τον περίγυρο του σπιτιού "καθαρό" από αντικείμενα στοιβαγμένα που μπορούν να αποτελέσουν κρυψώνες για φίδια ή ποντίκια.

Αποσυνδεδεμένος Στεφανης

• Regular Member
  • *
« Απάντηση #4 στις: 17-07-10, 00:15:12 »
Εχεις δικιο δεν ειναι λαφιτης  ειναι εφιος. Για την οχια ειμαι σχεδον σιγουρος. Ηταν χονδρο, παχυ φιδι με χοντρη ουρα. Δεν την σκοτωσα αλλα  μου μενει το ερωτημα μεσα στο χωριο που παιζουν τα παιδια τις αφηνουμε η οχι? Εδω στη Χιο τα φιδια ειναι σε διωγμο. Στους δρομους τα αυτοκινητα στα χωραφια οι γεωργοι τους εχουν αλλαξει τα φωτα.

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #5 στις: 17-07-10, 00:24:27 »
Εχεις δικιο δεν ειναι λαφιτης  ειναι εφιος. Για την οχια ειμαι σχεδον σιγουρος. Ηταν χονδρο, παχυ φιδι με χοντρη ουρα. Δεν την σκοτωσα αλλα  μου μενει το ερωτημα μεσα στο χωριο που παιζουν τα παιδια τις αφηνουμε η οχι? Εδω στη Χιο τα φιδια ειναι σε διωγμο. Στους δρομους τα αυτοκινητα στα χωραφια οι γεωργοι τους εχουν αλλαξει τα φωτα.

Σε όλη την Ελλάδα τα φίδια είναι σε διωγμό δυστυχώς...

Το ερώτημά σου είναι εύλογο. Το καλύτερο θα ήταν να είναι ελάχιστα εκπαιδευμένοι οι πυροσβέστες, ή οι δασοφύλακες, οι αστυνόμοι κτλ, στο να χειρίζονται τα φίδια με ειδικές λαβίδες (snake tongs) ώστε να μπορούν να τα απομακρύνουν με ασφάλεια από κατοικημένες περιοχές μετά από κλήσεις πολιτών. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει και δεν το βλέπω να γίνεται και σύντομα στην χώρα μας, οπότε το μόνο που μπορώ να δώσω σαν απάντηση είναι να φωνάζει κάποιος την πυροσβεστική και αυτή ας αναλάβει να βρει την λύση. Στο εξωτερικό το πυροσβεστικό σώμα εκπαιδεύεται και για τέτοια περιστατικά και έχει ανάλογη αρμοδιότητα, κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να γίνει και σε εμάς κάτι. Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να προτείνω θανάτωση ζώου πάντως.

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #6 στις: 18-07-10, 14:33:07 »
Στεφανή με αφορμή τις ερωτήσεις σου έγραψα ένα άρθρο για τα φίδια σε κατοικίες.

Πως να κρατήσω τα φίδια μακρυά από το σπίτι + Τι κάνουμε εάν εντοπίσουμε ένα φίδι στην κατοικία μας;

Όσον αφορά το Αγιόφιδο μέχρι στιγμής δεν έχω βρει άλλη καταγραφή ή αναφορά από την Χίο, είναι πολύ πιθανό η δική σου να είναι η πρώτη
:)

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #7 στις: 20-07-10, 19:23:05 »
Τελικά Στεφανή σε πρόλαβε άλλος στην 1η καταγραφή του είδους στο νησί, για ένα ή δύο μόνο χρόνια  :)

"Kirchner, Marlene 2009. Telescopus fallax (Fleischmann, 1831) found in the Aegean Island of Chios, Greece. Herpetozoa 21 (3/4):189-190"

Αποσυνδεδεμένος Στεφανης

• Regular Member
  • *
« Απάντηση #8 στις: 21-07-10, 23:41:47 »
Χτες ειδα αλλο ενα αγιοφιδο πατημενο μεσα στο χωριο που μενω.

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #9 στις: 22-07-10, 00:27:40 »
Χτες ειδα αλλο ενα αγιοφιδο πατημενο μεσα στο χωριο που μενω.

Κρίμα... είναι από τα αγαπημένα μου φίδια.

Αποσυνδεδεμένος Στεφανης

• Regular Member
  • *
« Απάντηση #10 στις: 18-09-10, 15:02:23 »
Πριν λιγες μερες βρηκα τα δυο φιδακια στην αυλη. Τα ειχαν οι γατες το ενα το  ειχαν σκοτωσει και το αλλο το πεδευανε. Ειναι μαλλον αγιοφιδα μικρα

Αποσυνδεδεμένος Vonzip

• Moderator
  • Φύλο: Άντρας
« Απάντηση #11 στις: 18-09-10, 21:00:57 »
Kαλησπερα Στεφανη.
Το φιδι ειναι οντως για  Αγιόφιδο-Τelescopus fallax και προκειται για ενα ακινδυνο ειδος αν και φερει (ασθενες) δηλητηριο..
Οι γατες αποτελουν ενα σημαντικο εχθρο της ερπετοπανιδας καθως αν και κατοικηδια δεν ελεγχονται και σκοτωνουν συνηθως ο,τι βρουν (ερπετα η αμφιβια)

Φιλικα :)

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #12 στις: 18-09-10, 21:30:35 »
πολύ κρίμα, ήταν μάλλον νεογέννητα αυτού του Αυγούστου...  :(

Παράθεση
Οι γατες αποτελουν ενα σημαντικο εχθρο της ερπετοπανιδας

Οι αδέσποτες γατούλες κάνουν όντως ζημιά, στην πανίδα γενικώς, άμεσα ή έμμεσα.  Μια ζημιά όμως για την οποία είναι υπεύθυνος ο άνθρωπος.

Αποσυνδεδεμένος Στεφανης

• Regular Member
  • *
« Απάντηση #13 στις: 19-09-10, 16:07:04 »
Γιατι λογαριαζεις μονο τις αδεσποτες γατες? Τα φιδακια τουτα τα πιασανε οι γατες της αυλης μου. Και κουβαλανε καθε καλοκαιρι τετοια φιδακια. Αλλα τα τρωνε αλλα τα βασανιζουνε και τα παρατανε πληγωμενα.

Αποσυνδεδεμένος Vonzip

• Moderator
  • Φύλο: Άντρας
« Απάντηση #14 στις: 19-09-10, 16:25:27 »
πολύ κρίμα, ήταν μάλλον νεογέννητα αυτού του Αυγούστου...  :(

Παράθεση
Οι γατες αποτελουν ενα σημαντικο εχθρο της ερπετοπανιδας

Οι αδέσποτες γατούλες κάνουν όντως ζημιά, στην πανίδα γενικώς, άμεσα ή έμμεσα.  Μια ζημιά όμως για την οποία είναι υπεύθυνος ο άνθρωπος.

Oντως,παραλειψη μου.. ;)