Αποστολέας Θέμα: ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΦΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ?  (Αναγνώστηκε 14071 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος steven-1016

• Member
  • *
ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΦΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ?
« στις: 19-07-10, 13:57:27 »
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, ΕΙΜΑΙ ΝΕΟΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΒΡΙΣΚΩ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΤΑ ΟΣΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΕΔΩ ΜΕΣΑ.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ 3 ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΕΙΔΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΙΔΙ ΣΤΗΝ ΒΕΡΑΝΤΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΡΩ ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΦΙΔΙ ΕΙΝΑΙ.

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΠΕΡΣΙΝΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ, ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΒΡΗΚΑ ΕΝΑ ΣΚΟΤΩΜΕΝΟ ΦΙΔΙ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ. ΘΥΜΗΘΗΚΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Απ: ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΦΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ?
« Απάντηση #1 στις: 19-07-10, 16:15:00 »
καλησπέρα steven-1016, καλώς ήρθες στο herpetofauna.gr  :)

Το φίδι της φωτογραφίας είναι ένας Σαπίτης - Malpolon insignitus. Όπως θα διαβάσεις και στην περιγραφή του είδους, είναι δηλητηριώδες αλλά ακίνδυνο για τον άνθρωπο, καθώς είναι οπισθόγλυφο και το δηλητήριό του είναι ασθενές. Μάλιστα έχω δαγκωθεί προσωπικά αρκετές φορές από Σαπίτη χωρίς να μου προκαλέσει κανένα σύμπτωμα.

Το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ήταν του ίδιου είδους το φίδι που βρήκες στην βεράντα σου γιατί κάποιος χωρίς εμπειρία δεν μπορεί εύκολα να ξεχωρίσει τον Σαπίτη από τον Έφιο (Dolichophis caspius). Πάντως, πιθανόν ήταν ένα από τα δύο αν λες ότι έμοιαζε με αυτό της φωτογραφίας  :)

Υ.Γ. αν μπορείς γράφε με πεζά γράμματα γιατί φαίνεται σαν να φωνάζεις, είναι και κανονισμός του φόρουμ  ;)

Αποσυνδεδεμένος steven-1016

• Member
  • *
« Απάντηση #2 στις: 19-07-10, 17:10:50 »
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και συγνώμη για τα κεφαλαία.

Είμαι 99% βέβαιος ότι ήταν αυτό το φίδι και βασίζομαι και στην αναγνώριση από άλλα 2 άτομα που ήταν μαζί μου στην βεράντα τότε, και είδαν την φωτογραφία αυτή μετά.
Επίσης βλέποντας τον Εφιο είμαι σίγουρος ότι δεν του έμοιαζε.

Ο Σαπίτης είναι ένα φίδι που το συναντάμε συχνά τις πόλεις? Η αλήθεια είναι ότι στο Μαρούσι που μένω, στην περιοχή του Ψαλιδίου, έχει πολλά ρέματα και οικόπεδα που είναι εγκαταλελειμένα με αποτέλεσμα να έχουν μετατραπεί σε μίνι-ζούγκλες. Τώρα που το σκέφτομαι είχα βρει κι άλλο ένα μικρότερο (30-40cm), την περιοχή, πατημένο από αμάξι στη μέση του δρόμου. Ηταν όμως αδύνατο να το αναγνωρίσω.... Ο Σαπίτης μου με επισκέφθηκε είχε μήκος περίπου 60 cm.

Όπως και να χει, ευχαριστώ και πάλι. Καλή συνέχεια.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #3 στις: 19-07-10, 17:23:15 »
Προσωπικά εδώ που μένω πιο συχνά συναντώ Έφιους (στην πόλη), το φίδι αυτό είναι δρομέας, συνεχώς κινείται και κυνηγά, σκαρφαλώνει, μπαίνει στις μηχανές των αυτοκινήτων, κτλ. Όμως και ο Σαπίτης έχει περίπου τις ίδιες συνήθειες, οπότε εκεί που ο πληθυσμός τους είναι μεγάλος σίγουρα μπαίνουν και αυτοί συχνά σε κατοικημένες περιοχές. Οι διαφορά είναι ότι οι Σαπίτες έχουν εξαιρετική όραση και μπορούν να αντιλαμβάνονται την ανθρώπινη παρουσία από πιο μακρυά σε σχέση με τους Έφιους. Αυτό ίσως τους βοηθάει να καταλαβαίνουν νωρίτερα ότι έχουν εισέλθει σε επικίνδυνη ζώνη και να υποχωρούν.

Τα ρέματα που έρχονται από το βουνό ή την ύπαιθρο και διασχίζουν τις πόλεις χρησιμοποιούνται από μικρά άγρια ζώα, όπως μικρά θηλαστικά, ερπετά και αμφίβια, έτσι δεν είναι καθόλου περίεργο να τα συναντάμε και μέσα στην κατοικήσιμη περιοχή πολλές φορές.