Αποστολέας Θέμα: Έκκληση από λειτουργό του τμ. Δασών για αποφυγή θανάτωσης φιδιών - Κύπρος  (Αναγνώστηκε 2598 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.964
    • Herpetofauna of Greece
Οδηγοί τα κυνηγούν για να τα πατήσουν με τα αυτοκίνητα
Γέμισαν οι δρόμοι φίδια

Έκκληση από λειτουργό του τμήματος Δασών για αποφυγή της σκόπιμης θανάτωσης των φιδιών. Από τα οκτώ είδη στην Κύπρο, μόνο ένα είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο


Μια «περίεργη» έκκληση κάνει μέσω του «Π» το τμήμα Δασών και, συγκεκριμένα, ο αρμόδιος λειτουργός Χάρης Νικολάου: «Μην κυνηγάτε τα φίδια στους δρόμους για να τα σκοτώσετε με τα αυτοκίνητά σας».
Όπως εξήγησε ο κ. Νικολάου, έχουν γεμίσει οι δρόμοι - κυρίως στην ύπαιθρο - με φίδια, τα οποία σκοτώνουν οδηγοί φρενάροντας πάνω τους.
Το φαινόμενο αυτό έχει ενταθεί αυτή την περίοδο, καθώς το νερό από τους αγρούς έχει τελειώσει και έτσι τα φίδια, όπως είπε ο κ. Νικολάου, αναγκάζονται να επισκέπτονται τις κατοικημένες περιοχές για να εξασφαλίσουν νερό και τροφή.
Είναι λογικό, εξήγησε, κάποια φίδια να σκοτώνονται κάτω από τους τροχούς των αυτοκινήτων, διότι οι οδηγοί, είτε δεν προλαβαίνουν να σταματήσουν, είτε δεν μπορούν να τα αποφύγουν.
«Τα περισσότερα, όμως, σκοτώνονται διότι οι οδηγοί λοξοδρομούν επίτηδες για να περάσουν από πάνω τους με το αυτοκίνητο, ενώ κάποιοι φρενάρουν μάλιστα όταν φθάσουν κοντά τους για να είναι σίγουροι ότι τα έχουν σκοτώσει, κάνοντας όμως έτσι ακόμα πιο βίαιο το θάνατό τους», ανέφερε ο κ. Νικολάου. Επισήμανε, ακόμα, πως τα φίδια πάντα καταδιώκονταν στην Κύπρο, καθώς πολλοί αγνοούν πως είναι πολύ ωφέλιμα στην καταπολέμηση τρωκτικών πολύ επιζήμιων για τη γεωργία, όπως για παράδειγμα οι νυφίτσες.

Και στο αυτοκίνητο;
Μια από τις συχνές... τρομακτικές αναφορές που γίνονται για τα φίδια αφορά το ενδεχόμενο εισόδου τους στο αυτοκίνητο.
«Αυτό που μπορεί υπό πολλές προϋποθέσεις να συμβεί είναι το φίδι να μπορέσει να εισέλθει στη μηχανή του αυτοκινήτου και να παραμείνει σ΄ αυτή. Εάν η μηχανή επικοινωνεί με το σαλόνι του αυτοκινήτου, τότε ναι, υπάρχει περίπτωση να περάσει και εντός του αυτοκινήτου», ανέφερε ο κ. Νικολάου.

Ένα το δηλητηριώδες
Από τα 8 είδη φιδιών που υπάρχουν στην Κύπρο μόνο ένα είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Αλλά και αυτό θα επιτεθεί μόνο όταν απειλείται.
Πολλοί βρίσκουν τα φίδια εξαιρετικά όμορφα όντα. Το σχήμα και ο τρόπος που κινούνται είναι πολύ κομψά, ενώ σε πολλά είδη η τελετουργία ερωτοτροπίας είναι μαγευτική. Και τα υπόλοιπα ερπετά, όμως, παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Από τα 8 είδη φιδιών που υπάρχουν στην Κύπρο, το ενδημικό κυπριακό φίδι Coluber cypriensis και το υποείδος Natrix natrix cypriaca είναι είδη προτεραιότητας και προστατεύονται από τα Παραρτήματα ΙΙ και ΙΙΙ της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ. Το υποείδος Telescopus fallax cyprianus (αγριόφιδο) συμπεριλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙΙ της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ.
Επίσης, στην Κύπρο υπάρχουν έντεκα είδη σαυρών, εκ των οποίων τα πέντε είναι ενδημικά είδη. Από αυτά, τα είδη Laudakia stellio, Chamaeleo chamaeleon, Ablepharus budaki και Chalcides ocellatus προστατεύονται, σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙΙ της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, ενώ το είδος Acanthodactylus schreiberi χαρακτηρίζεται ως «κινδυνεύον».
ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Κωδικός άρθρου: 960019
ΠΟΛΙΤΗΣ - 26/07/2010, Σελίδα: 16

Πηγή: politis-news.com