Αποστολέας Θέμα: Σαμιαμιδια!  (Αναγνώστηκε 18989 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος vasiliki79

• Member
  • *
Σαμιαμιδια!
« στις: 09-08-10, 14:50:29 »
Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το πολύ όμορφο site σας! Επισκεφτηκα μετα από μεγάλο χρονικό διάστημα το σπιτι μου στο χωριο και διαπιστωσα μεγάλο αριθμό γλυκίτατων σαμιαμιδιών να κατοικούν εκεί! Θα ήθελα να μου πείτε αν υπάρχει κάποιος αβλαβής τρόπος να ελατωθεί ο πληθυσμός τους, κυρίως για τη δική τους ασφάλεια. Επίσης στο σπίτι βρέθηκε μεγάλος αριθμός περιττωμάτων, τα οποία στην αρχή απέδωσα σε ποντίκια, χωρίς ωστόσο να συναντήσω κανένα, όπως και κανενα σημάδι της παρουσίας τους (φαγωμένα βιβλία κλπ). Μπορεί να οφείλονται στα σαμιαμίδια? Τέλος μπορεί τα σαμιαμίδια να προσελκύσουν πιο επικίνδυνους θηρευτές, όπως φίδια κτλ? Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας!

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Απ: Σαμιαμιδια!
« Απάντηση #1 στις: 09-08-10, 15:11:39 »
Καλησπέρα Βασιλική και καλώς ήρθες στο φόρουμ  :)

Ένας τρόπος για να μειωθεί η παρουσία τους εντός του σπιτιού είναι να μπαίνει αρκετό φως την ημέρα αλλά και η ανθρώπινη παρουσία, κάτι που έλειπε μέχρι να ξαναεπισκεφτείς το σπίτι στο χωριό, γι'αυτό και βρήκαν τα Σαμιαμίδια την ευκαιρία. Επίσης μπορείς, έστω προσωρινά, να μετακινήσεις κάποια αντικείμενα που έχουν επαφή με τον τοίχο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν κρυψώνες, έτσι ώστε να αναγκαστούν να βγουν εκτός σπιτιού για να βρουν ασφαλές μέρος. Ήπια απωθητικά για έντομα (αυτά που μπαίνουν στην πρίζα) ίσως βοηθήσουν επίσης, γιατί χωρίς έντομα δεν υπάρχει τροφή για αυτά στο σπίτι, καλό όμως είναι να αποφεύγονται όσο το δυνατόν γιατί είναι βλαβερά για τον οργανισμό και το περιβάλλον.

Τα ποντίκια δεν έλκονται από την παρουσία των Σαμιαμιδιών, όμως φίδια μπορεί να προσελκυσθούν από την παρουσία τόσο των Σαμιαμιδιών, αλλά κυρίως των ποντικιών. Τα Σαμιαμίδια μπορεί να ενδιαφέρουν κυρίως Αγιόφιδα ή Σαΐτες, ακίνδυνα φίδια, όμως τα ποντίκια μπορεί να προσελκύσουν όλα τα είδη φιδιών.

Αν θέλεις γράψε μας ποιο είναι το χωριό για να δω αν υπάρχουν δηλητηριώδη φίδια στην ευρύτερη περιοχή.

Αποσυνδεδεμένος vasiliki79

• Member
  • *
« Απάντηση #2 στις: 09-08-10, 17:45:08 »
Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες! Το χωριό είναι πολύ κοντά στο Αίγιο αλλά και κατα καιρούς έχουν εμφανιστεί φίδια και μέσα στο χωριο. Από αυτά που έχω δει εγώ έχω αναγνωρίσει έναν σαπίτη και μια δεντρογαλιά (με κάθε επιφύλαξη). Οχιές λένε πως υπάρχουν αλλά δεν έχω δει καμία. Οι μόνιμοι κάτοικοι δυστυχώς τα φονεύουν όλα αδιακρίτως και εδω και μερικά χρόνια δεν έχω δει κάποιο.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #3 στις: 09-08-10, 17:58:30 »
Στην ευρύτερη περιοχή σίγουρα υπάρχουν Οχιές (Vipera ammodytes) αλλά φυσικά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, σε όλη σχεδόν την Ελλάδα υπάρχουν και παλιότερα μάλιστα σε μεγαλύτερους αριθμούς. Τίποτε δεν αλλάζει λοιπόν στον τρόπο ζωή μας όσον αφορά αυτό.

Μπορείς να διαβάσεις κάποια σχετικά άρθρα αν σε ανησυχεί η ιδέα της πιθανής παρουσίας τους έξω από το χωριό: http://www.herpetofauna.gr/index.php?module=narticle αλλά να βρεις και συμβουλές για τα ποντίκια. Σκέψου πάντως πως σε όλα τα επαρχιακά σπίτια λίγο πολύ υπάρχουν ποντίκια και Σαμιαμίδια, οπότε δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.  :)