Αποστολέας Θέμα: Οι οχιές των Κυκλάδων σε ποια υποείδη ανήκουν?  (Αναγνώστηκε 5053 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος panmyk17

• Active Member
  • *
  • Φύλο: Άντρας
Το είδος Vipera ammodytes σε πόσα γνωστά υποείδη χωρίζεται στα νησιά των Κυκλάδων? Υπάρχουν ερπετολόγοι που υποστηρίζουν οτι οι οχιές των Κυκλάδων αποτελούν ξεχωριστό είδος λόγω μοναδικών χαρακτηριστικών που ενδεχομένως διαθέτουν?
"Ο πλανήτης σήμερα μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ
    Ας αφουγκραστούμε το κάλεσμά του για βοήθεια"

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Υπάρχουν ερευνητές που υποστηρίζουν ότι οι Οχιές των Κυκλάδων αποτελούν ξεχωριστό υποείδος (όχι είδος), αλλά ακόμα δεν έχει γίνει δεκτή κάποια πρόταση για αλλαγή. Απ'όσο ξέρω δεν έχουν γίνει ακόμα οι απαραίτητες έρευνες και μάλλον θα ξεκινήσει μία τέτοια έρευνα τον Σεπτέμβριο σε συνεργασία της ΕΛΕΡΠΕ με ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Μάλλον θα συμμετάσχω κι εγώ στην έρευνα πεδίου. Η έρευνα θα αφορά τις Οχιές των Κυκλάδων αποκλειστικά.
Προς το παρόν το υποείδος Οχιάς της Ελλάδας είναι το Vipera ammodytes meridionalis και πιθανολογείται πως το υποείδος Vipera ammodytes montandoni "αγγίζει" την επικράτεια στα βόρεια. Πιστεύω πως οι έρευνες είναι πολύ πιθανόν να "δείξουν" ένα άλλο υποείδος στις Κυκλάδες.

Αποσυνδεδεμένος elaphe quatuorlineata

• Active Member
  • *
και για το natrix tesselata?? υπαρχουν καθολου ιδαφορες αναμεσα στα ειδη της κρητης και στα ειδη της υπολειπης ελλαδασ??ως προς τη μορφολογια???
stop killing snakes!!!

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Εννοείς στους πληθυσμούς της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας.
Έχω ακούσει ότι κάποιοι ερευνητές εντοπίζουν διαφορές στα Λιμνόφιδα της Κρήτης από τα υπόλοιπα αλλά δεν έχω δει κάποια σχετική μελέτη μέχρι τώρα. Οπότε προς το παρόν ισχύει ότι στην Ελλάδα απαντά μόνο το φερώνυμο υποείδος.

(Καλύτερα να ανοίγεις ξεχωριστό θέμα όταν η ερώτηση δεν σχετίζεται με το αρχικό, π.χ. "Διαφορές Λιμνόφιδου Κρήτης από τους πληθυσμούς της υπόλοιπης Ελλάδας"  ;))