Αποστολέας Θέμα: Βολιώτικος θρύλος με θάνατο οικογένειας από... Σαμιαμίδι!  (Αναγνώστηκε 34526 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Στο παλαιό νεκροταφείο της Νέας Ιωνίας Βόλου υπάρχει ένας οικογενειακός τάφος σε μορφή τραπεζαρίας όπου φιλοξενούνται τα μέλη της οικογένειας Νικολάου Κοντού. Ο μαρμάρινος τάφος αποτελείται από τραπέζι και καρέκλες διακοσμημένα περίτεχνα από επιδέξιους γλύπτες, ενώ στην βάση του τραπεζιού είναι σκαλισμένο ένα Σαμιαμίδι. Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, ένα Σαμιαμίδι έπεσε στο γάλα της οικογένειας ένα πρωινό με αποτέλεσμα να δηλητηριαστεί ολόκληρη η οικογένεια και να πεθάνει. Ο θρύλος θέλει στοιχειωμένο και το αρχοντικό σπίτι της οικογένειας Κοντού που βρίσκεται στα Λεχώνια.

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Τον τάφο κατασκεύασαν το 1900 στην Αθήνα οι αδελφοί Κοτζαμάνη και ενώ αρχικά φιλοξενήθηκε στο Α' νεκροταφείο Αθηνών, το 1922 μεταφέρθηκε στο παλαιό νεκροταφείο Νέας Ιωνίας Βόλου όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα. Ο πραγματικός λόγος θανάτου της οικογένειας ήταν η φυματίωση και όχι βέβαια κάποιο άκακο και συμπαθητικό Σαμιαμίδι.

Ο μύθος του επικίνδυνου Σαμιαμιδιού επικρατεί ακόμα δυστυχώς και μάλιστα σε πολλές περιοχές όπου διώκεται με μανία. Ευτυχώς σε άλλες περιοχές η παρουσία του στο σπίτι θεωρείται καλός οιωνός και τύχη.

Κείμενο: www.herpetofauna.gr
Πηγή πληροφοριών: "Εξερευνώντας τη Μυστική Ελλάδα - Παράξενος ταξιδιώτης", εκδόσεις Αρχέτυπο.

Αποσυνδεδεμένος chameleontas09

• Member
  • *
  • Τόπος: Αθήνα/Πύλος
  • Φύλο: Άντρας
Φίλος με πατρικό σπίτι στο Βόλο, μου είπε με σοβαροφάνeια αυτόν το θρύλο όταν του είπα ότι στο δωμάτιο μου εμφανίζονται διαφορα Σαμιαμίδια συνήθως όταν έχω κλειστά τα φώτα κυρίως την περίοδο του καλοκαιριού. Το θέμα είναι ότι αυτός ακόμα το πιστεύει. Τώρα θα του δείξω πλέον ότι ο μύθος τους καταρίφθηκε επιτέλους.  ;D
Επίσης απ ότι κατάλαβα πολύς κόσμος στο Βόλο πιστεύει το ίδιο για τον συγκεκεριμένο τάφο.

"Πρόσεχε" μου ελεγε "έχει πεθάνει οικογενεια στο Βόλο απο Σιαμαμίδι"
Κι εγώ γέλαγα λες και ήξερα ότι πρόκειται για θρύλο. >:-D

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες herpetofauna.gr

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Μία κυρία, γνωστή μου, γιαγιά ενός φίλου μου, σκότωνε τα σαμιαμίδια μανιωδώς, επικαλούμενη τον συγκεκριμένο μύθο. Προσπαθούσα χρόνια να την πείσω ότι τα ζώα αυτά είναι ακίνδυνα και άδικα τα σκοτώνει αλλά αυτή επέμενε και με αμφισβητούσε. Τελικά ποτέ δεν άλλαξε γνώμη. Ελπίζω ο φίλος σου να πείθεται πιο εύκολα  :)