Αποστολέας Θέμα: Φιδακια μεσα στο σπιτι μου, Πηλιο  (Αναγνώστηκε 24127 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος vkyriakop

• Member
  • *
Καλησπερα,
Τις τελευταιες μερες βρηκαμε 2 φιδακια μεσα στο εξοχικο μας στο Πηλιο, *******
Στο παρελθον ειχαμε βρει αρκετα δερματα απο φιδια στην περιοχη, αλλα ποτε μεσα στο σπιτι

Τα φιδια βρεθηκαν το βραδυ στις 02.00 το ενα και το αλλο στις 08.00 σε πολυ κοντινη αποσταση απο εκει που ειχε βρεθει το πρωτο
Την προηγουμενη εβδομαδα, ειχαμε βρει και αλλα δυο γυρω απο το σπιτι.
Ολα ηταν ιδια και ειχαν ιδιο μηκος περι των 25cm

Σκεφτομαστε τωρα μηπως εχουν γεννησει μεσα στο σπιτι
Και καθως εχουμε και ενα κοριτσακι 15μηνων, το οποιο παιζει και στην αυλη και μεσα στο σπιτι, εχουμε θορυβηθει

Τι ειδους φιδι ειναι ?
Πως μπορουμε να ξερουμε αν γεννησαν μεσα στο σπιτι ?
Μπορει να μπηκαν απο την καμιναδα ?
Μπορει να μπηκαν απο την τουαλετα ή το σιφονι ?
Τι μπορουμε να κανουμε για να τα κρατησουμε εξω και αρκετα μακρια απο την περιμετρο του οικοπεδου του σπιτιου ; (διαβασα και το σχετικο αρθρο)
Την προηγουμενη εβδομαδα παρατηρησαμε πολλα μυρμηγκια μεσα στο ενα δωματιο. Βαλαμε εντομοκτονο και φυγαν τα πιο πολλα. Μπορει να υπαρχουν καπου ψοφια φιδακια ή τροφες που εχουν φαει φιδακια ?

Μπορει να ειναι λιγο χαζες οι ερωτησεις που βαζω αλλα λογω της καταστασης ...τωρα τρεχουμε...

Ευχαριστω

Παρέμβαση herpetofauna.gr: έσβησα την περιοχή όπου ζεις για να μην δίνουμε πληροφορίες στους παράνομους συλλέκτες.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
Απ: Φιδακια μεσα στο σπιτι μου, Πηλιο
« Απάντηση #1 στις: 18-08-10, 16:26:00 »
Γεια σου vkyriakop, καλώς ήρθες στο φόρουμ.
Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, το φιδάκι της φωτογραφίας είναι μία νεογέννητη Δενδρογαλιά - Hierophis gemonensis και είναι εντελώς ακίνδυνο. Τις Δενδρογαλιές μπορείς να τις πιάνεις και με γυμνά χέρια.

Προφανώς στην περιοχή σου έχει αρκετές Δενδρογαλιές και τώρα που εκκολάφθηκαν τα αυγά τους έχει αυξηθεί προσωρινά ο πληθυσμός των μικρών και μπαίνουν είτε από τρύπες που έχει το σπίτι, είτε από κάποιο σιφόνι, ίσως ακόμα και από την εξώπορτα. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς γιατί αυτό το είδος είναι εντελώς άκακο αλλά και πολύ ωφέλιμο.

Άποψή μου είναι ότι δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα απολύτως, εφόσον τα φίδια που συναντάς είναι Δενδρογαλιές, σαν και αυτό της φωτογραφίας σου. Όταν βλέπεις κάποιο, μπορείς να το απομακρύνεις εκτός σπιτιού, χωρίς βέβαια να του κάνεις κακό.

Συμβουλέψου το φωτογραφικό ευρετήριο για να μάθεις να αναγνωρίζεις τα φίδια της περιοχής σου. Το μοναδικό φίδι που μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνο στο Πήλιο είναι η Οχιά - Vipera ammodytes, όλα τα υπόλοιπα είναι ακίνδυνα.

• Member
  • *
« Απάντηση #2 στις: 18-08-10, 16:33:47 »
Ευχαριστω πολυ για την γρηγορη απαντηση
Δεν εχω λογο (και γνωση) για να εχω αντιρηση για το αν ειναι δενδρογαλια ή οχι, αλλα εισαι σιγουρος, δεδομενου οτι η φωτο ειναι λιγο θαμπη ?

Υπαρχει περιπτωση να γεννησε μεσα στο σπιτι ?  (Η μητερα μου το ξετιναζει σημερα ολο το σπιτι).... ::|

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #3 στις: 18-08-10, 16:42:35 »
Η φωτογραφία είναι πολύ καλή για να διακρίνω το είδος του φιδιού. Αν θέλεις σύγκρινε τα σχέδια του κεφαλιού, το χρώμα και τα στίγματα του φιδιού της φωτογραφίας σου με το ανήλικο φίδι της 1ης φωτογραφίας στην σελίδα περιγραφής της Δενδρογαλιάς: http://www.herpetofauna.gr/index.php?module=cats&page=read&id=158&sid=142 Είναι πολύ εύκολη η αναγνώριση στην συγκεκριμένη περίπτωση, ώστε να μπορέσεις και μόνος σου να το δεις  ;)

Δεν υπάρχει περίπτωση ένα φίδι να διαλέξει ένα σπίτι για την εναπόθεση των αυγών, είναι ακατάλληλο περιβάλλον και από άποψη ασφάλειας αλλά και συνθηκών. Τα φίδια γεννούν τα αυγά τους κάτω από παχιά στρώματα φύλλων, μέσα σε τρύπες του εδάφους ή κάτω από μεγάλες πέτρες. Ένα σπίτι δεν είναι το κατάλληλο μέρος για κάτι τέτοιο  ;) (εκτός ίσως αν είναι εγκαταλελειμμένο ή γεμάτο χώματα, μπάζα, κτλ). Απλά μπαίνουν μέσα στο σπίτι από έξω επειδή είναι πολύ μικρά και χωρούν και στην παραμικρή σχισμή. Ψάχνουν δροσιά όταν έξω έχει πολύ ζέστη.

Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς  :)

• Member
  • *
« Απάντηση #4 στις: 19-08-10, 12:48:32 »
Σε ευχαριστω πολυ...Πολυ καλα νεα και σε ευχαριστουμε ολοι...

Μια ακομα ερωτηση
Τα φιδια μπορουν να ανεβουν 1.5-2 μετρα τοιχο και να μπουν απο παραθυρο ?

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #5 στις: 19-08-10, 12:54:05 »
ναι αν είναι τραχύς ο τοίχος και το είδος φιδιού είναι καλός αναρριχητής. Δες ένα σχετικό βίντεο από το μέλος μας ilias.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=pbPhYRECFh8" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=pbPhYRECFh8</a>

• Member
  • *
« Απάντηση #6 στις: 19-08-10, 16:59:43 »
Φρεσκοσοβαντισμενος τοιχος, καινουρια σχετικα κατασκευη

Μιας και απο οτι φαινεται, εχουμε Δενδρογαλιές στην περιοχη, η Δενδρογαλιά ειναι καλος αναριχητης ?

• Administrator
    • Herpetofauna of Greece
« Απάντηση #7 στις: 19-08-10, 17:13:43 »
Η Δενδρογαλιά θεωρείται καλός αναρριχητής, ωστόσο ένας τοίχος θα πρέπει να έχει έντονη υφή για να μπορέσει το φίδι να "γαντζωθεί" με τις αιχμές των κοιλιακών φολίδων του, όπως για παράδειγμα ο τοίχος του προηγούμενου βίντεο, ή ένας τοίχος με επικάλυψη πέτρας και αρμούς. Δεν μπορεί να σκαρφαλώσει σε έναν λείο τοίχο.

Ακόμα ένα βίντεο που βρήκα στο youtube

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=wnCJhq-JOck" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=wnCJhq-JOck</a>

Αν ψάξεις για "snake climbing wall" θα βρεις αρκετά