Αποστολέας Θέμα: Εγκληματική καταστροφή στη λιμνοθάλασσα Γιάλοβα Μεσσηνίας  (Αναγνώστηκε 2785 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Herpetofauna.gr

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 2.992
    • Herpetofauna of Greece
Την καταστροφική κοπή αγριόκεδρων σε μεγάλη έκταση καθώς και την ισοπέδωση αμμόλοφων μέσα στην προστατευόμενη περιοχή της λιμνοθάλασσας Γιάλοβας καταγγέλει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.Τέσσερα στρέμματα προστατευόμενου οικοτόπου καταστράφηκαν από βαρύ μηχάνημα στην παραλία Αλμυρόλακκα τον τρέχοντα μήνα. Η παρέμβαση είναι παράνομη, καθώς η εθνική και κοινοτική νομοθεσία απαγορεύει ρητά την καταστροφή και υποβάθμιση τέτοιων οικοτόπων. Εκτάσεις με παραθαλάσσιους κέδρους έχουν εξαιρετική σημασία για τα παράκτια οικοσυστήματα και για αυτό προστατεύονται αυστηρά σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως οικότοποι προτεραιότητας.Η ευρύτερη περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας, και ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000. Παρόλα αυτά η έγκριση της ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης και του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος καθώς εκκρεμεί από το 2007.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία υλοποιεί από το 1998 στην περιοχή της λιμνοθάλασσας Γιάλοβας ένα από τα μακροβιότερα προγράμματα προστασίας και διαχείρισης προστατευόμενης περιοχής στην Ελλάδα. Η πλούσια ορνιθοπανίδα, η ιδιαίτερη βλάστηση των αμμόλοφων, η μοναδική ευρωπαϊκή αποικία του αφρικανικού χαμαιλέοντα, συνθέτουν την πλούσια φυσική κληρονομιά της περιοχής.

Όπως δήλωσε ο Υπεύθυνος Προγράμματος της Γιάλοβας κ. Γ. Μανέας "Είναι λυπηρή η μη αναστρέψιμη καταστροφή παράκτιου οικότοπου αιωνόβιων αγριόκεδρων, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότο το 2010 έχει κηρυχθεί Παγκόσμιο Έτος για τη Βιοποικιλότητα. Η Ορνιθολογική θα συνεχίσει την προσπάθεια της για τη διατήρηση της προστατευόμενης περιοχής της λιμνοθάλασσας Γιάλοβα με τη συνεργασία των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας."

Η καταγγελία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας καλεί τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν άμεση δράση ώστε να βρεθούν οι ανεύθυνοι δράστες και παράλληλα να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της περιοχής.Πηγή: